Talijanski chef Felice Cicoria otkrio je tajnu kuhanja 'al dente'.
 Foto: Vladimira Spindler
Mediteranska kuhinja

S tjesteninom kao i u ljubavi - polako i s pažnjom

Tjestenina je zaštitni znak talijanske kuhinje, a za onu vrhunsku koja ima bogat okus, ugodnu teksturu i konzistenciju u kuhanju, La Bio Idea ima savršenu recepturu.

Bio&bio trgovine predstavile su La Bio Ideu, sinonim za najkvalitetnije ekoproizvode iz mediteranske kuhinje. Jedan je to od najstarijih europskih brendova koji već 30 godina prepoznaje ne samo važnost zdrave hrane prema najvišim standardima ekološke kvalitete, nego i snagu razvojnih partnerstava koja se odlikuje u cijelom dobavljačkom lancu: od proizvođača do potrošača.

Zaštitni znak

La Bio Idea nastala je 80-tih godina kad je vlasnik kompanije Do-It Poppe Braam putovao na Siciliju, te je u mjestu Fiumefreddo, podno vulkana Etna, upoznao lokalnog proizvođača tjestenine, Angela Barbagalloa. Njegov je djed prije više od 100 godina upravo ondje započeo proizvodnju tjestenine zbog blizine izvora čiste vode. Koristio je lokalnu durum pšenicu posebne kakvoće, zbog plodne zemlje obogaćene lavom. Pšenica s istih polja koristi se i danas, a obitelj Barbagallo naš je partner već 30-ak godina, ispričao je Ruben de Wit, predstavnik Do-Ita.

Upravo je tjestenina zaštitni znak talijanske kuhinje, a za vrhunsku tjesteninu koja ima bogat okus, ugodnu teksturu i konzistenciju u kuhanju, La Bio Idea ima savršenu recepturu:

  • Polagano mljevenje pšenice u 28 koraka, kako bi brašno bilo hladno i zadržalo hranjivu vrijednost i okus. Mljevenje se vrši neposredno prije zamjesa tijesta.
  • Tjestenina se oblikuje triput sporije nego li je to uobičajeno, kako bi se postigla potrebna finoća.
  • Sušenje se odvija na temperaturi od samo 40 stupnjeva, tako da maksimalno zadržava nutrijente, miris i okus.

Kvalitetni sastojci

Tjesteninu kuhajte u puno proključale vode. Ona mora 'plivati'. Čim tjestenina sklizne u vodu, osjetit ćete miris svježe mljevenog brašna koji vam potvrđuje da je tjestenina napravljena s pažnjom, savjetuje iskusni temperamentni talijanski chef Felice Cicoria dok spravlja integralne fusille od pira. 'S tjesteninom treba polako, kao i u ljubavi.' Rasvjetlio nam je i tajnu kuhanja 'al dente': Da, tjestenina se kuha al dente, ali zato da bi se dovršila u umaku! Ako je skuhate 'al dente' i tako poslužite, ona će biti tvrda i nedovršena. Uvijek ju kratko kuhajte u umaku i nemojte je ispirati, kaže.

Foto: Vladimira Spindler
Čim tjestenina sklizne u vodu, osjetit ćete miris svježe mljevenog brašna koji vam potvrđuje da je tjestenina napravljena s pažnjom.

Feliceovih 5 savjeta za više strasti za stolom:

  • Tjesteninu kuhajte bez maslinova ulja jer joj ono daje neugodan miris. Dovoljno je na početku kuhanja nekoliko puta promiješati, neće se lijepiti.
  • Prije nego li počnete rezati povrće za umak, nož blago utrljajte u svježi ružmarin, bosiljak ili kadulju. To su 'Gucci' i 'Armani' za vaše jelo!
  • Kod pirjanja povrća, dodajte malo bijelog vina - ono će otkloniti zemljani okus povrtnica.
  • Tjesteninu 'al dente' uvijek dokuhajte u umaku.
  • U umak stavite puno maslinova ulja jer tjestenina 'pije' i u konačnici nećete osjetiti ulje, ali će jelo biti sočno.

Kad imate kvalitetne sastojke, tada i s malo možete napraviti puno, to je osnova tradicionalne talijanske kuhinje. Zato uvijek kuham s ekološkim i izvornim namirnicama, uzgojenim i proizvedenim s pažnjom, poput ovih fusilla, zaključuje chef Felice Cicoria.

Samo na odabranim policama

Majstorski proizvodi La Bio Idea dolaze od malih proizvođača s juga Italije, a kako slogan 'Con amore e passione' sugerira, stvoreni su s ljubavlju i posvećenošću kako bi na naš tanjur donijeli najbolju moguću ravnotežu mediteranske prehrane. Ovu filozofiju La Bio Idea slijedi i u distribuciji te se tjestenina, passate, pesto, aceto balsamico, mahunarke… mogu pronaći isključivo u trgovinama ekološkim proizvodima.

Danas je puno igrača na tržištu ekološkim proizvodima jer ih kupci traže. No, nisu svi kvalitetni. Mi želimo očuvati vrijednost brenda zbog njegove kvalitete, to dugujemo našim malim proizvođačima, ali i zato što želimo sačuvati organski sektor i podržati trgovce koji su autentični. Zato naše proizvode nećete naći u supermarketima, ističe Ruben de Wit.

Linker
25. travanj 2024 14:02