Parmigiana di melanzane

S ovim talijanskim klasikom ne možete pogriješiti

Kažu da za ovo slasno jelo u Italiji ima recepata koliko ima i domaćica koje ga pripremaju, što bi značilo, koliko kuća toliko i recepata.

 

Pa eto, tom se broju pridružujem i ja, sa svojim receptom (iako ne pripadam talijanskom kućanstvu, ali sam ga dobila od jedne talijanske nonne). Recepti se razlikuju u nijansama, a znamo da su nijanse često vrlo bitne.

Parmigiana di melanzane ili melanzane alla parmigiana ili jednostavno parmigiana je talijanski klasik. Radi se o zapečenom složencu od prženih patlidžana, umaka od rajčice, parmezana, mozzarelle (ili scamorze ) i bosiljka. Ovo jelo ne smijete propustiti kad ste na putovanju Italijom ili ako ste ljubitelj patlidžana, a da vam nije problem izgubiti nekoliko sati na pripremu. (Dobro, nije baš da vam sad ode cijeli dan, ali ima dosta prtljanja - ja to obožavam!)

 

Pohati ili ne, pitanje je sad

Ima puno teorija (i načina) oko samog prženja patlidžana, idu li patlidžani u jaje pa na ulje (pohanje), idu li u samo brašno pa na ulje, idu li bez ičega - e, pa kod mene idu bez ičega. Nikad ne poham patlidžane jer mi jaja dodatno otežaju cijelu priču i patlidžani na taj način zadržavaju puno više masnoće i postanu nekako teški. Također, nikad ih ni ne brašnim prije prženja jer na taj način brže gore i patlidžani, a i samo ulje pa mi dobiju onaj miris i okus zagorjelog brašna i ulja. Ja ih jednostavno narežem na tanke ploške, dobro iscijedim i pržim bez ičega na dobro zagrijanom ulju.

Ali ipak u cijeloj priči dodajem jaja, i to umaku od rajčica. Na taj način dobijem fino povezanu priču, izbjegnem da mi se tijekom pečenja izluči višak tekućine (iz rajčica) ili masnoće (iz patlidžana) jer jaja sve to fino stegnu. I dobijem nama najdražu parmigianu!

SAVJET: Ako dodatno želite "olakšati" ovo jelo, patlidžane možete i grillati na grill tavi ili roštilju te na taj način smanjiti udio masnoće. I ja ih radim na taj način s vremena na vrijeme, ali moram priznati da mi je parmigiana najfinija s prženim patlidžanima.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo