Volite miris domaćeg kruha? Tada će vas ovi recepti sigurno razveseliti!
 Foto: iStock
Umijesite i ispecite ga sami

Recepti za kruh: raženi, bavarski, od cjelovitih žitarica

Za dijabetičare je najbolji onaj od cjelovitih sastojaka, bogat bjelančevinama i vlaknima!

Kruh je utkan u našu gastronomsku tradiciju i teško ga se odreći. Međutim, šećernim bolesnicima nikako se ne preporučuje svježi bijeli kruh. Nakon konzumacije njegov se škrob brzo razgrađuje na glukozu, što rezultira povećanjem koncentracije glukoze u krvi.

Preporučuje se kruh od cjelovitih sastojaka, bogat bjelančevinama i vlaknima. U tom se slučaju škrob sporije razgrađuje pa njegova primjerena zastupljenost u prehrani pridonosi uspješnoj regulaciji šećera u krvi.

Trebat će vam: Kako pripremiti kvas?

  1. Pomiješajte tri jušne žlice raženog brašna s tri jušne žlice mlake vode tako da dobijete glatku smjesu. Posudu pokrijte gazom i poklopite poklopcem, no ne potpuno kako bi tijesto moglo disati.
  2. Nakon dva dana nahranite smjesu s još tri jušne žlice raženog brašna i tri jušne žlice vode, promiješajte, prekrijte gazom i odložite polupoklopljeno na toplo mjesto. Ako primijetite mjehuriće i kiselkast miris, na pravom ste putu, kvas će biti dobar.
  3. Sutradan ponovite postupak, no ovaj put dodajte 100 g brašna i 100 ml mlake vode. Dobro izmiješajte i ostavite 24 sata na tamnom mjestu. Sada biste već trebali primijetiti dizanje tijesta i stvaranje mjehurića. Miris je izraženiji i slatkastiji nego klasično dignut kvasac.
  4. Želite li kvas održavati na životu, svaki mu dan dodajte dvije do tri žlice raženog brašna i jednako toliko mlake vode.

Gotovi kvas može se držati u dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku. Hranite ga jednom tjedno. Dan prije nego što ćete peći kruh, izvadite ga iz hladnjaka te ga nahranite.

Foto: iStock
Pravljenje kruha ritual je koji je posljednjih godina ponovno ušao u mnoga domaćinstva. Razloga je mnogo, no okus domaćeg kruha, spravljenog od kvalitetnog brašna i sjemenki, još uvijek prednjači.

Naša nutricionistica dr. sc. Vesna Bosanac, pripremila je za vas nekoliko recepata za kruh koji je idealan za dijabetičare:

Dijabetička kuharica je na kioscima od srijede, 14. studenoga za 19 kuna.

  • 500 g raženog brašna
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 400 ml tople vode
  • 1 čajna žličica soli
  • ½ čajne žličice šećera
  • 1 jušna žlica suncokretovih sjemenki
  • 1 jušna žlica lanenih sjemenki
  • 2 čajne žličice zobenih pahuljica

Priprema:

  • Stavite brašno u zdjelu. U drugoj, manjoj posudi pomiješajte izmrvljeni kvasac, nekoliko žlica brašna, šećer i oko 100 ml tople vode. Ostavite na toplom da se diže.
  • Mikserom pomiješajte dignuti kvasac s ostatkom brašna, soli, zobenim pahuljicama i sjemenkama. Miješajte najmanje osam minuta koristeći nastavke za miješanje kruha. Ostavite na toplom da se tijesto diže.
  • Potom tijesto stavite na lim obložen papirom za pečenje.
  • Stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C u kojoj se nalazi vatrostalna posuda s vodom.

  • 400 g kvasa
  • 1 litra mlaćenice
  • 1 kg krupno mljevenog raženog brašna
  • 250 g fino mljevenog raženog brašna
  • 250 g pirova brašna
  • 3 čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica korijandra
  • 1 čajna žličica kima

Priprema:

  1. Zamijesite kvas, mlaćenicu i raženo brašno. Pokrijte krpom i ostavite da miruje preko noći.
  2. Sutradan podijelite tijesto na dva dijela. U jedan dio dodajte pirovo brašno i 1,5 čajnu žličicu soli. U drugi dio dodajte fino mljeveno raženo brašno, korijandar, kim i 1,5 čajnu žličicu soli.
  3. Svako tijesto mijesite posebno 10-ak minuta. Oblikujte ga i stavite na papirom obložen lim za pečenje, pokrijte krpom i ostavite na toplome oko četiri sata da se diže.
  4. Prije pečenja tijesto zarežite nožem na više mjesta, premažite vodom, prekrijte aluminijskom folijom na kojoj je izrezana rupa kako bi tijekom pečenja mogla izlaziti para.
  5. Stavite u hladnu pećnicu u koju ste stavili vatrostalnu posudu s vodom. Pecite oko dva sata na 160-170°C.
  6. Desetak minuta prije kraja skinite foliju. Po želji nakon pečenja koricu kruha možete premazati maslinovim uljem.

  • 1000 g raženog brašna
  • 200 g kiselog tijesta (kvasa)
  • 600 ml mlake vode
  • 20 g soli

Priprema:

  1. Kvas pažljivo pomiješajte s vodom. Dodajte mu brašno i sol te sve dobro umijesite. Pokrijte i ostavite na toplom oko četiri sata da se diže.
  2. Podijelite tijesto napola. Na pobrašnjenoj radnoj ploči oblikujte dvije štruce i stavite ih na lim obložen papirom za pečenje. Pokrijte ih i ostavite 20 minuta da miruju.
  3. Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200º i pecite 30 minuta. Potom smanjite temperaturu na 150º i pecite još 30 minuta.
  4. Je li kruh pečen, provjerite kucajući po njegovoj donjoj strani. Ako čujete prazan zvuk, pečen je. U protivnom stavite ga peći još 10-ak minuta.

Poslužite ga kad se potpuno ohladi. Najukusniji je ipak drugi ili treći dan. Držite ga umotanog u lanenu krpu. Tako mu je trajnost dva tjedna.

Linker
05. ožujak 2024 21:18