Umijesite i ispecite ga sami

Recepti za kruh: raženi, bavarski, od cjelovitih žitarica

Za dijabetičare je najbolji onaj od cjelovitih sastojaka, bogat bjelančevinama i vlaknima!

 

Kruh je utkan u našu gastronomsku tradiciju i teško ga se odreći. Međutim, šećernim bolesnicima nikako se ne preporučuje svježi bijeli kruh. Nakon konzumacije njegov se škrob brzo razgrađuje na glukozu, što rezultira povećanjem koncentracije glukoze u krvi.

Preporučuje se kruh od cjelovitih sastojaka, bogat bjelančevinama i vlaknima. U tom se slučaju škrob sporije razgrađuje pa njegova primjerena zastupljenost u prehrani pridonosi uspješnoj regulaciji šećera u krvi.

 

Trebat će vam: Kako pripremiti kvas?

  1. Pomiješajte tri jušne žlice raženog brašna s tri jušne žlice mlake vode tako da dobijete glatku smjesu. Posudu pokrijte gazom i poklopite poklopcem, no ne potpuno kako bi tijesto moglo disati.
  2. Nakon dva dana nahranite smjesu s još tri jušne žlice raženog brašna i tri jušne žlice vode, promiješajte, prekrijte gazom i odložite polupoklopljeno na toplo mjesto. Ako primijetite mjehuriće i kiselkast miris, na pravom ste putu, kvas će biti dobar.
  3. Sutradan ponovite postupak, no ovaj put dodajte 100 g brašna i 100 ml mlake vode. Dobro izmiješajte i ostavite 24 sata na tamnom mjestu. Sada biste već trebali primijetiti dizanje tijesta i stvaranje mjehurića. Miris je izraženiji i slatkastiji nego klasično dignut kvasac.
  4. Želite li kvas održavati na životu, svaki mu dan dodajte dvije do tri žlice raženog brašna i jednako toliko mlake vode.

Gotovi kvas može se držati u dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku. Hranite ga jednom tjedno. Dan prije nego što ćete peći kruh, izvadite ga iz hladnjaka te ga nahranite.

Foto: iStock

 

Naša nutricionistica dr. sc. Vesna Bosanac, pripremila je za vas nekoliko recepata za kruh koji je idealan za dijabetičare:

Dijabetička kuharica je na kioscima od srijede, 14. studenoga za 19 kuna.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo