Snimila: Sandra Rončević
Parmigiana di melanzane

Recept koji ćete voljeti...

  • 1 kg patlidžana (2-3 patlidžana srednje veličine)
  • 250 ml ulja za prženje patlidžana
  • 250 - 300 g mozzarelle
  • 100 g sira parmezana
  • 750 ml pasirane rajčice ili šalše (koju napravite od svježih rajčica)
  • 1 manja glavica luka ili 1 ljutika
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 jaja
  • vezica svježeg bosiljka
  • sol, papar
  • maslinovo ulje za podmazivanje

Priprema:

  1. Operite patlidžane, osušite ih kuhinjskim ubrusom i narežite na ploške debljine pola centimetra (ili najviše centimetar). Posolite svaku plošku i stavite ih u kuhinjsko cjedilo da se cijede barem sat vremena.
  2. Kad su se patlidžani ocijedili, odnosno, ispustili gorčinu i višak tekućine (uz pomoć soli), svaku plošku dodatno posušite uz pomoć kuhinjskih papirnatih ubrusa. Nakon toga patlidžane ispržite na dobro zagrijanom ulju dok ne postanu lijepe, zlatne boje (nemojte ih prepeći). Stavljajte ih na tanjur prekriven papirnatim ubrusima da upiju višak masnoće. Pustite da se ohlade.
  3. Pripremite umak od rajčica (to možete raditi dok se patlidžani cijede).
  4. Umak možete raditi na dva načina:
    1) s gotovom pasiranom rajčicom: nasjeckajte luk, pirjajte ga na zagrijanom maslinovom ulju, dodajte protisnuti češnjak, sol, papar i pasiranu rajčicu. Pirjajte 15-20 minuta dok umak ne poprimi finu aromu i na kraju dodajte nekoliko svježih listića bosiljka.
    2) ili možete napraviti brzinsku šalšu: također na maslinovom ulju prijajte luk i češnjak, dodajte sjeckane rajčice, sol i papar pa pirjajte 20-tak minuta dok rajčice ne otpuste tekućinu (možete guliti rajčice, ali i ne morate - ja ih ne gulim). Kad je umak gotov, štapnim mikserom sve usitnite. I na kraju dodajte nekoliko svježih listića bosiljka.
    U oba slučaja, umak dobro ohladite!
  5. Kad se umak od rajčica dobro ohladio u njega dodajte dva dobro izlupana jaja i dobro izmiješajte.
  6. Mozzarellu ocijedite od tekućine pa izrežite na ploške, a parmezan naribajte na najsitniji ribež.
  7. Krenite sa slaganjem vaše parmigiane: vatrostalnu ili keramičku posudu premažite maslinovim uljem, dodajte par žlica pripremljenog umaka od rajčica, razmažite ga žlicom ili kistom ravnomjerno pa krenite sa slaganjem ploški patlidžana tako da njima prekrijete dno, na patlidžane ponovno nanesite umak od rajčica, preko njega posipajte 3-4 žlice ribanog parmezana, dodajte ploške mozzarelle i na njih natrgajte listiće svježeg bosiljka. Ponovite još jednom isti postupak (patlidžani + umak + parmezan + mozzarella + bosiljak). Završni sloj: prekrijte sve još jednim redom patlidžana, preko njega nanesite umak od rajčica i posipajte parmezanom (možete dodati i još koji listić bosiljka).
  8. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C (ja pečem na ventilaciji) i pecite 30 minuta.
  9. Prije služenja ohladite barem 1 sat (ja ostavim i do 2 sata). Parmigiana se služi mlaka (ili hladna) kad se sir lagano stvrdne i kad se da rezati u pravilnim kockama. Ako je služite toplu, nećete pogriješiti, samo ćete možda imati problema s rezanjem.
Linker
17. travanj 2024 11:08