Za prste polizat!

Raw torta od lješnjaka i čokolade

Za podlogu:

  • 120 g lješnjaka, pečenih i oguljenih
  • 120 g svježih datulja

 

Za kremu:

  • 300 g indijskih oraščića, namočenih preko noći
  • 2 velike zrele banane
  • 50 g sirovog kakao praha
  • 50 g kakao maslaca
  • 30 g ED kokosovog ulja
  • prstohvat soli

 

Za glazuru:

  • 30 g ED kokosovog ulja
  • 2 žlice sirovog kakao praha
  • 1 žlica sladila po želji (može i bez)

 

Za podlogu:

  1. U blender ili sjeckalicu ubacite lješnjake i datulje te ih meljite dok se ne pretvore u pastu.
  2. Mali kalup za tortu, promjera 20 cm, obložite papirom za pečenje pa na dnu poravnajte pastu od badema i datulja. Ostavit u hladnjaku dok radite kremu.

 

Za kremu:

  1. Namočene indijske oraščiće ocijedite i operite pod mlazom hladne vode. Ubacite ih u blender i blendajte dok se ne pretvore u kremu.
  2. Dvije zrele banane također zblendajte i dodajte kremi od oraščića.
  3. Kakao maslac i kokosovo ulje otopite nad parom pa ih dodajte kremi.
  4. Dodajte i kakao te prstohvat sol.
  5. Sve dobro promiješajte kako bi se sastojci ravnomjerno pomiješali.
  6. Izlijte kremu na pripremljenu podlogu i odložite sve u zamrzivaču da se stisne.

 

Za glazuru:

  1. Otopite nad parom kokosovo ulje.
  2. Umiješajte u njega kakao prah i malo sladila ako ga odlučite koristiti, ja nisam ničim sladila.
  3. Prelijte ovim dobro ohlađenu tortu i ostavite u hladnjaku do posluživanja.
  4. Prije posluživanja tortu ukrasite sjeckanim lješnjacima ili voćem po želji, ja sam koristila maline u prahu.
  5. Ukrasite tortu sjeckanim lješnjacima i dodacima po želji, recimo s malinama u prahu kao ja.

 

Savjet više!

  1. Ako nemate svježe datulje možete koristiti i kvalitetne sušene, ali njih onda natopite u mlakoj vodi koji sat prije pripreme kolača.
  2. Ipak, moja preporuka je koristiti svježe datulje.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo