Teško ćete joj odoljeti

Probajte pojesti samo komadić: Jesenska poslastica je famozna mousse torta od kestena

Ova torta ne spada u kategoriju kolača koje napravite "lijevom nogom" kakvi su meni inače svojstveni. Ne, ovdje se ipak treba malo više potruditi.

 

Dobrano smo zagazili u listopad što bi značilo da lišće polagano otpada sa svojih grana, dani su kraći, a s ulica sve češće mirišu kesteni. Sada je pravo vrijeme da gumenim čizmama zagazite suho lišće, obavezno u kariranoj haljinici, sa smotuljkom toplih kestena u ruci. Takav instagramski trenutak svakako ovjekovječite i podijelite dalje…

Ili nemojte, već naprosto uživajte u ovim lijepim jesenskim danima, a ako imate viška slobodnog vremena možete napraviti i neki kolač. S kestenima, dakako. 

 


Utjelovljenje jeseni

Kad baš dobro razmislim i odvagnem za mene su kesteni pravo utjelovljenje jeseni. Volim ja i ostale jesenske plodove, ali ipak ništa toliko koliko njih. Obožavam ih pečene, direktno s vatre, ali volim ih i u kolačima, posebno kad sama napravim pire pa znam i što jedem. 

Istina, tlaka ih je rezuckati, kuhati, pa kasnije čistiti i pasirati, ali čini mi se da se to sve na kraju isplati. Uostalom oni se odlično drže u zamrzivaču pa barem na taj način možemo produžiti njihovu sezonu.

 

Tako su i ovi kesteni, iz moje današnje priče, strpljivo čekali svoj red skoro godinu dana. Nisam ih zaboravila u bespućima svoje škrinje, to nikako, jednostavno sam ih htjela upotrijebiti u nečem zbilja posebnom.

 

Shvatili ste već da nisam ja od velikih komplikacija kad su kolači u pitanju, ali za kestene sam htjela napraviti nešto potpuno drugačije. Iskristalizirala se ta "drugačija" ideja prošli vikend, a rezultat mog mahnitog pečenja upravo gledate.

Ova torta ne spada u kategoriju kolača koje napravite lijevom nogom kakvi su meni inače svojstveni. Ne, ovdje se ipak treba malo više potruditi. Iako ni jedan njezin segment nije kompliciran sam za sebe, kad se sve zbroji posla ima dosta. Poželjno je biti i pedantan kod ovakvih kolača jer ipak se radi se o torti s nekoliko komponenti. Tu su: mousse od kestena, đenoveški biskvit, hrskavi bademi, čokoladni ganache i prekrasna, sjajna glazura.

Andrea Crkrov

Shvatili ste već da nisam ja od velikih komplikacija kad su kolači u pitanju, ali za kestene sam htjela napraviti nešto potpuno drugačije. 

 

 


Nema odustajanja

Prije nego se upustim u pisanje recepta moram vam reći i koju riječ o ovoj glazuri za koju sam već dobila puno upita. Radi se o klasičnoj zrcalnoj glazuri - mirror galze. Isprobala sam do sada nekoliko recepata i upravo me ovaj najviše oduševio. To je recept fenomenalne Chef Rachidae kod koje možete pronaći more divnih recepata i inspiracije. Ako za ništa drugo, a onda za napasati oči.  Eto… ajmo na recept. Nemojte "uteći" kad vidite koliko je dugačak - isplati se.

 


RECEPT:

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo