zdrava kuhaona

PROBAJTE IM ODOLJETI Jedini recepti za sladolede koji će vam trebati ovog ljeta

Može biti i bez mlijeka i bez jaja, a jednako ukusan! Za to će se pobrinuti voće, orašasti plodovi, chia sjemenke…

 

Kao što moja kći danas s radošću ide u slastičarnicu, tako sam ja s istim žarom čekala sladoledara koji je nekad u malom kamionu dovozio sladoled. Sve čarobne kombinacije koje danas jedemo nisu postojale. Bili su samo vanilija, čokolada i jagoda u valovitom izdanju, ali, vjerujte, ništa nam nije nedostajalo. Pamtim put u Italiju s obitelji dok sam još bila mala djevojčica i svoj prvi kremasti sladoled. Moja Lucija zbog prehrambenih alergena sve do pete godine nije smjela jesti sladolede iz slastičarnica ili škrinja. Bilo je pretužno gledati kako druga djeca uživaju u sladoledu, vraćaju se s igrališta umrljanih hlača i slijepljenih obraza. Pa sam se dosjetila jadu i kupovala sladoled od riže, prepakiravala ga u tada popularne loptice, a teta uz škrinju dobila je naputak da Luciji “prodaje” samo njezin sladoled. Bio je blagog okusa, ali radost koju je izazivao kod nje bila je neopisiva.

Kad smo se malo izvještile s njezinom posebnom prehranom, kao velike sladoljupke počele smo raditi domaće sladolede vodeći računa o alergenima. Od tada nema za nas ljetne sezone, cijela je godina pravo vrijeme za sladoled.

Zagreb 080719.
Zdrava kuhaona Berislave Picek i Lucije Picek Posavec, domaci sladoledi. Sladoled od jabuke i mente; macha u bijeloj cokoladi; vanilija s borovnicama; dvobojna cokolada; pistacio s datuljama i maline s bademom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Foto: Berislava Picek/HANZA MEDIA

MALINE U ČAŠI

SASTOJCI:

  • pola šalice namočenih indijskih oraščića 
  • 1 limenka kokosovog mlijeka
  • 3 žlice javorovog sirupa
  • 1 mahuna vanilije
  • 1 šalica zamrznutih malina

PRIPREMA:

  1. Ako su maline svježe, prije pripreme ih treba zamrznuti. Ostavite samo nekoliko za ukras.
  2. Iz mahune vanilije izvadite sjemenke.
  3. Dodajte preostale sastojke, izblendajte, stavite u posudu pa u ledenicu.
  4. Ako nemate aparat za sladoled (nemamo ga ni mi), svakih pola sata sladoled treba promiješati kako se ne bi stvorili kristalići. Ili ga odmah stavite u posudice za serviranje pa nakon nekoliko sati konzumirajte.

Zagreb 080719.
Zdrava kuhaona Berislave Picek i Lucije Picek Posavec, domaci sladoledi. Sladoled od jabuke i mente; macha u bijeloj cokoladi; vanilija s borovnicama; dvobojna cokolada; pistacio s datuljama i maline s bademom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek/HANZA MEDIA

OZBILJAN SLADOLED  I OZBILJNO PREFIN

SASTOJCI:

  • 20 dag pistacija
  • 1 dl bademovog mlijeka
  • 10 dl kokosovog mlijeka
  • 6 datulja
  • pola žlice javorov sirupa

PRIPREMA:

  1. Pistacije malo posolite i stavite u pećnicu na 10 minuta.
  2. Ohladite, očistite i sameljite u brašno.
  3. Dodajte mlijeko, datulje i sirup.
  4. Stavite u ledenicu.
  5. Jedite s nasjeckanim pistacijama.


Zagreb 080719.
Zdrava kuhaona Berislave Picek i Lucije Picek Posavec, domaci sladoledi. Sladoled od jabuke i mente; macha u bijeloj cokoladi; vanilija s borovnicama; dvobojna cokolada; pistacio s datuljama i maline s bademom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek/ CROPIX

NAŠA DVOBOJNA ČOKOLADA

SASTOJCI:

  • 2 žlice krokanta
  • 10 dag crne čokolade
  • 10 dag bijele čokolade
  • pola šalice namočenih indijskih oraščića

PRIPREMA:

  1. Izblendajte oraščiće s malo bademovog mlijeka.
  2. Podijelite smjesu pa u jedan dio dodajte crnu, a u drugi bijelu otopljenu čokoladu.
  3. Na dno posude stavite krokant, bijelu pa crnu čokoladu.

Zagreb 080719.
Zdrava kuhaona Berislave Picek i Lucije Picek Posavec, domaci sladoledi. Sladoled od jabuke i mente; macha u bijeloj cokoladi; vanilija s borovnicama; dvobojna cokolada; pistacio s datuljama i maline s bademom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek/ CROPIX

MATCHA ČAJ U BIJELOJ ČOKOLADI

SASTOJCI:

  • pola šalice listića badema
  • 2 dl kokosovog mlijeka
  • pola žličice macha praha
  • 1 žlica javorovog sirupa
  • pola žličice ekstrakta vanilije

PRIPREMA:

  1. Listiće badema namačite u vodi.
  2. Kad omekšaju, ocijedite ih, dodajte preostale sastojke i izblendajte.
  3. Napunite kalupe pa ih stavite u ledenicu.
  4. Kad se sladoled dovoljno zamrzne da se može izvaditi iz kalupa, na pari rastopite bijelu čokoladu i trakasto je prelijte preko sladoleda.
  5. Vratite u ledenicu.

Zagreb 080719.
Zdrava kuhaona Berislave Picek i Lucije Picek Posavec, domaci sladoledi. Sladoled od jabuke i mente; macha u bijeloj cokoladi; vanilija s borovnicama; dvobojna cokolada; pistacio s datuljama i maline s bademom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek/ CROPIX

NEKA DRUGA VANILIJA

SASTOJCI:

  • pola šalice listića badema
  • 2 dl bademovog mlijeka
  • pola šalice indijskih oraščića
  • 2 žlice chia sjemenki
  • 2 žlice rižinog slada
  • mahuna vanilije
  • 10 borovnica

PRIPREMA:

  1. Listiće badema, indijske oraščiće i chia sjemenke namočite u vodi.
  2. Dodajte sjemenke vanilije i izblendajte pa dodajte svježe borovnice.
  3. Time napunite kalupe za sladoled. Pistacije malo posolite i stavite u pećnicu na 10 minuta.
  4. Ohladite, očistite i sameljite u brašno.
  5. Dodajte mlijeko, datulje i sirup, prelijte preko sjemenki u kalupima pa stavite u ledenicu.
  6. Jedite s nasjeckanim pistacijama.

Zagreb 080719.
Zdrava kuhaona Berislave Picek i Lucije Picek Posavec, domaci sladoledi. Sladoled od jabuke i mente; macha u bijeloj cokoladi; vanilija s borovnicama; dvobojna cokolada; pistacio s datuljama i maline s bademom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek/ CROPIX

JABUKA S MENTOM

SASTOJCI:

  • 2,5 dl iscijeđenog jabučnog soka
  • 1 banana
  • 1 avokado
  • 10 listića mente
  • sok pola limuna

PRIPREMA:

  1. Zreli avokado ogulite, narežite i prelijte limunovim sokom da ne potamni.
  2. Bananu ostavite jedan sat u ledenici pa je potom narežite.
  3. Ogulite jabuke, izblendajte, stavite u cjedilo i iskoristite samo sok.
  4. Dodajte listiće mente.
  5. Sve izblendajte, izlijte u kalupe, zamrznite i prije posluživanja na svaki sladoled stavite svježi listić mente.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo