Bob je odličan zato što ga možete jesti i sirovog. Ako ga niste još probali, stvarno je vrijeme da to učinite.
 Foto: iStock
Zdrav i zanemaren

Počastite se s vremena na vrijeme zrnom boba za zdravlje

Bob je povrće porijeklom sa Sredozemlja, oblikom pomalo nalik grahu, a bojom grašku pa ga djeca odmilja zovu „grahograšak”. Riječ je o vrlo zdravoj namirnici koja je nedovoljno zastupljena u našim jelovnicima.

Ova mahunarka krupnog zrna veoma je bogata topljivim biljnim vlaknima koja su važna za dobru crijevnu peristaltiku te za održavanje šećera i kolesterola u krvi u poželjnim granicama.

Pun je vitamina i minerala

Od vitamina posebno je bogat vitaminom K (važnim za distribuciju kalcija u organizmu), vitaminima B skupine i vitaminom A, a od minerala fosforom (važan za funkcioniranje mozga), željezom i kalijem. Kalij je važan za pravilan rad srca, a manjak može dovesti do razdražljivosti, nepravilnog rada srca ili povišenog tlaka. I višak kalija može biti problematičan pa zato liječnici radije savjetuju korištenje namirnica bogatih kalijem, kao što je bob, iz kojih se on na prirodan i postupan način resorbira u organizmu.
Sa 100 g boba na dan zadovoljit ćete sve dnevne potrebe organizma za vlaknima te opskrbiti tijelo željezom, magnezijem i fosforom. Kod boba nemate straha od kolesterola niti od zasićenih masnih kiselina, jer su njihove vrijednosti zanemarive. Samo soja i kikiriki imaju više bjelančevina od boba.

Sije se što ranije

Ako biste ga voljeli posaditi na komadiću vlastite zemlje, imajte na umu da je malih zahtjeva za toplinom i da mlade biljke mogu izdržati temperature do -7 Celzijevih stupnjeva. Sije se što ranije, već početkom ožujka.

Pomoć kod Parkinsonove bolesti


Ova je mahunarka jedan od najboljih prirodnih biljnih izvora tvari poznate pod nazivom L-dopa, preteče dopamina u mozgu. Ako vam mozak stvara manje dopamina, uzimanje L-dope može vam itekako pomoći. L-dopa je standardna terapija za Parkinsonovu bolest. Još su zanimljivija posljednja otkrića koja pokazuju kako mladice boba sadrže deset puta više L-dope od neproklijalog zrna. Ako želite bob dodati svojoj redovitoj prehrani, o tome svakako izvijestite svog liječnika i pojasnite mu razloge zašto to činite. Naime, u većini slučajeva Parkinsonova se bolest u početku razvija sporo i u blagom obliku, tako da liječnici obično ne propisuju L-dopu sve dok bolest ne uhvati maha. Čini se da bi konzumiranje većih količina boba upravo u tim ranim fazama moglo biti jako korisno. Međutim, ako već pijete L-dopu u lijekovima, nemojte jesti bob bez konzultacije s liječnikom. Za dobivanje fizioloških značajne količine L-dope iz boba trebate pojesti oko 400 grama boba ili 60 grama njegovih izdanaka.

Foto: iStock
Bob je vrlo bogat topljivim biljnim vlaknima i bogat je izvor biljnih bjelančevina, koje sadrži u količini od 20 do 40%.

Čarobno zrno

Ova se mahunarka, jedna od najstarijih (uzgaja se već 5000 godina), spominje u bajkama i legendama mnogih zemalja, gdje često ima ulogu čarobnog zrna za koje su vezana razna čuda. Uvriježeno je pučko vjerovanje da zrno boba donosi sreću, onaj tko uvijek nosi sa sobom zrno boba nikada neće ostati bez osnovnih životnih potrepština. U Španjolskoj i Portugalu tradicionalno se za Božić poslužuje kolač u kojemu se nalazi jedno zrno boba.

Odličan je i sirov

Kako djeca većinom ne vole variva, imajte na umu da je bob slastan i sirov. Za jelo se koriste mlade sočne mahune, zreli svježi bob ili osušeni bob, a njegovi se mladi listovi mogu koristiti i kao salata. Na mladom bobu čija su zrna manja od 1 cm nije potrebno guliti vanjsku opnu, ali kod starijeg boba to je nužno kako bi bio finijeg i delikatnog okusa. Blanširajte zrna boba 1-2 minute u kipućoj vodi, brzo ih ohladite pod tekućom hladnom vodom, a zatim samo istisnite zrna iz opne. Oljušteni i blanširani bob dovoljno je propirjati na maslacu ili maslinovom ulju s češnjakom i začinima, a možete ga tako pripremljenog upotrijebiti i u tjestenini ili juhama. Blanširani bob možete i zamrznuti te u njemu uživati cijele godine.
Bob se u punoj snazi vratio na jelovnike, a koliko je postao popularan, govore i tematske gastro manifestacije diljem Dalmacije na kojima se pojavljuje u glavnoj ulozi.

Foto: iStock
Bob je super namirnica za spravljanje namaza. No, ako se protivite tako ga "uništiti", možete ga i cijelog staviti na kruh.

A evo i nekoliko recepata koje će te rado pripremati:

♥ Kuhani bob: Jedan od najlakših načina pripreme je na lešo: kuhana zrna boba se ocijede, po želji im se skine kožica pa se začine solju, paprom i maslinovim uljem.

Bob s blitvom: Bob odlično paše uz mišanciju ili mladu blitvu. Ako ga radimo s blitvom, onda blitvu skuhamo u zasebnoj posudi, a u drugoj kuhamo bob. Kada je bob skuhan, doda se blitvi, sve se promiješa i ocijedi, začini solju, paprom i maslinovim uljem. Tko voli, može dodati i malo češnjaka.

Bob s artičokima: Pirjati češnjak, dodati peršin, a onda u lonac s peteljkom prema dolje staviti oprane i nauljene artičoke napunjene mješavinom mrvica, soli, papra, sjeckanog pršuta i po želji parmezana. Prethodno im se malo podrežu listovi i stapka da budu mekši i da bolje prionu uz dno posude. Oko artičoka posložiti grašak i bob. Naliti vode malo ispod gornjeg ruba artičoka. Kuhati dok sve ne omekša. Po želji začiniti solju i paprom.

Varivo od boba i krumpira: Bob kratko prokuhati, skinuti mu kožicu. Oguliti krumpire, narezati ih na manje kocke i staviti da se kuhaju u posoljenoj vodi. U loncu propirjati češnjak i peršin, dodati bob, još koju minutu pirjati, potom doliti vode, staviti povrtnu kocku ili temeljac, začiniti solju, paprom i kuhati dok bob posve ne omekša. Po potrebi podlijevati temeljcem. Na kraju bobu dodati skuhane krumpire i promiješati.

Pašteta od boba: Bob malo skuhati, ohladiti ga pod vodom i skinuti mu kožicu, a u posudi na zagrijanom maslinovom ulju pirjati luk, češnjak i peršin. Smjesi dodati bob pa pirjati dok zrna posve ne omekšaju, a onda staviti u blender, dodati sol, papar, ako želite pikantnije, i koju slanu srdelu ili inćun te malo limunova soka. Izmiksati. Ako je smjesa jako gusta, dodati koju kap maslinova ulja. Poslužiti na zapečenom kruhu.

Rižoto od boba: Skuhajte temeljac: u oko 2 litre vode stavite mrkvu, poriluk i luk. Temeljac ne treba soliti kako rižoto ne bi na kraju bio preslan. Očistite bob od ljuske. U veliku posudu stavite da zavrije voda, dodajte malo soli tako da voda bude slana kao more. Posuda za blanširanje povrća mora biti uvijek velika da omjer povrća u odnosu na vodu bude barem 1:4. Svježi bob blanširajte šest do sedam minuta te ga zatim izvadite i uronite u hladnu vodu.

Na 2 žlice maslinova ulja kratko popržite rižu i dodajte joj povrtni temeljac tako da je pokrije. Kad je riža napola kuhana, dodajte bob i sve dobro promiješajte. Temeljac dolijevajte nekoliko puta dok riža ne bude kuhana al dente. Dodajte sol i papar po želji. Na kraju dodajte jednu žlicu maslaca i postupno dodajte sir grana padano neprestano miješajući.

Savjet plus!

  • Dok se rižoto kuha, ne pokrivajte ga poklopcem jer temeljac treba ispariti.
  • Kod rižota treba uvijek paziti da ostane al dente po završetku kuhanja, jer i kasnije, kad riža više nije na vatri, a dok se priprema za serviranje, može se prekuhati od akumulirane topline.

Linker
13. travanj 2024 02:39