Foto: iStock
Bez ovoga ne može

Pinca s grožđicama

  • 1 kg brašna
  • 7 žumanaca
  • 2 cijela jaja
  • 20 dag margarin
  • 2-3 žlice ulja
  • 8 žlica šećera
  • 20 dag grožđica
  • rum
  • naribana korica 1 limuna
  • 2,5 dcl mlijeka
  • 1 ½ kocka svježeg kvasca
  • 1 žumance (za premazivanje)

Priprema:

  1. Kvasac izmrvite u manjoj posudi, dodajte mu dvije žlice šećera pa miješajte dok kvasac sasvim ne omekša.
  2. Polovicu mlijeka dodajte kvascu, pomiješajte pa na kraju dodajte 2 žlice brašna. Lagano promiješajte i ostavite najmanje pola sata na toplom da se kvasac digne.
  3. Grožđice namočite u rum. Ostavite ih tako sve dok se tijesto diže.
  4. Brašno uspite u veću zdjelu, u sredini napravite udubljenje u koje ćete dodati žumanca, jaja, margarin, ulje, šećer, limunovu koricu, ostatak ruma, ocijeđene grožđice, uzdigli kvasac i ostatak mlijeka. Dobro izmijesite i ostavite na toplom da se diže sat vremena.
  5. Nakon što se tijesto diglo, dobro ga promijesite i oblikujte po želji. Potom je premažite žumancem i pecite oko 40 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180°C.

Savjet više!

Pincu možete ukrasiti i listićima badema, šećernom ocaklinom, pa i čokoladom - sve ovisi kako volite. Tradicionalno se posipa šećerom u prahu, a prije pečenja se nožem u nju urezuje znak križa.

Linker
23. travanj 2024 20:09