Snimila i pripremila: BAKE ME BY NINA MRVICA
KUHINJSKE MRVICE

Pan d'oro - zlatni kruh zvjezdolikog oblika

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 135 g šećera
  • 10 g suhog kvasca
  • korica jedne neprskane naranče
  • korica jednog neprskanog limuna
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 2 žumanjka
  • 2 jaja
  • 1 vrećica
  • vanilin šećera
  • 120 ml mlakog mlijeka

Za preljev:

Priprema:

  1. Prosijano brašno stavite u posudu.
  2. Dodajte mu ostale sastojke (sol, šećer, kvasac, koricu limuna i naranče, omekšali maslac, žumanjke i jaja, vaniliju i mlijeko).
  3. Ako tijesto radite u kuhinjskom robotu, postavite nastavak za tijesto i na laganoj brzini sve sjedinite. Ako radite ručno, kuhinjskom žlicom sve izradite dok se ne spoji.
  4. Sada na mikseru pojačajte brzinu ili u slučaju da ručno mijesite tijesto, preuzmite izradu rukama. Trebat će vam do 10 minuta kako bi tijesto postalo kompaktno.
  5. Na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi oblikujte tijesto u kuglu. Lagano nauljite posudu i u nju stavite tijesto. Pokrijte ga i pustite na toplom najmanje 4 sata ili preko noći (ja ga ostavim preko noći).
  6. Nakon što je tijesto odstajalo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i rukama ga pritisnite na nekoliko mjesta da izađe zrak. Tijesto možete premazati omekšalim maslacem u tankom sloju.
  7. Pripremite kalup za pandoro (možete koristiti i kalup za kuglof), kalup namastite i pobrašnite kako se ne bi lijepio.
  8. Tijesto za pandoro prebacite u kalup, pokrijte i pustite na toplom 1,5 -2 sata.
  9. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva i pecite pandoro 35 do 40 minuta, odnosno dok test čačkalicom ne pokaže da je gotov.
    Sada pripremite medenu kremu.
  10. Otopite maslac pa mu dodajte ostale sastojke (medenu kremu, sok naranče i limuna) zajedno stavite grijati na srednje jakoj vatri 5 minuta uz stalno miješanje. Kada su se svi sastojci povezali, a preljev poprimio lijepu teksturu, maknite ga s vatre i pustite da se malo ohladi prije posluživanja.
  11. Mlakog izvadite iz kalupa tako da naopako postavite pladanj za posluživanje na pandoro s kalupom, te ga okrenete naopako. Ohlađenog pospite šećerom u prahu i prelijte medenom kremom.
  12. Kidajte uzdužne komade i dodatno ih ukrasite medenom kremom.

Dobar tek!

Snimila i pripremila: BAKE ME BY NINA MRVICA
Volite li doista slatko i kremasto, ovaj slatki kruh možete poslužiti uz još malo Letifico medene kreme.

Recepte Nine Mrvice možete pratiti na njenom blogu, Facebooku te Instagram profilu.

Linker
23. travanj 2024 12:54