Pomaže da salu na trbuhu kažemo 'zbogom'
 Getty Images/iStockphoto
Brzi rezultati

Ovo je stvarno jednostavno: recept s vodom za ravan trbuh

Napitak je prirodan i ukusan, a evo što od sastojaka treba i zašto je to tako dobro za vas

Na internetu se može naći na stotine rcepata za mršavljenje i može biti prilično zbunjujuće odabrati među njima onaj koji neće biti kompliciran, ali će biti učinkovit. Zato smo mi izdvojili za vas jedan koji je upravo ono što tražite: gotov za tren oka, a rezultati vidljivi vrlo brzo. Radi se o vodi s mentom, đumbirom, limunom i krastavcem, a evo zašto je to tako dobro za vas.

Prirodni sastojci

Dobar plan prehrane, redovita tjelovježba i samokontrola - to su elementi koji će vas odvesti do željene tjelesne težine, a na tom putu Vodeni recept za ravan trbuh bit će vam vjerni prijatelj. On će vam, ne samo pomoći da ostanete dobro hidrirani tijekom svih dnevnih aktivnosti, već i da se riješite štetnih toksičnih tvari iz tijela, pružit će vam osjećaj sitosti te pomoći da jednom zauvijek kažete "zbogom" masnim naslagama na trbuhu.

Što je najbolje, svi sastojci ovog čudesnog napitka su prirodni i možete ih kupiti u najbližoj trgovini s prehrambenim artiklima. Uz to, ovo je piće vrlo ukusno i nevjerojatno jednostavno za pripremiti te će vam na prirodan način pomoći da se riješite sala na trbuhu.

Recept

U stakleni vrč stavite sljedeće sastojke:

  • 6 čaša filtrirane vode
  • 1 krasatavac narezan na ploške
  • 1 jušna žlica naribanog đumbira
  • 1 limun narezan na ploške
  • ½ šalice listića mente

Pripremljenu tekućinu ostavite da stoji preko noći kako bi se svi sastojci i okusi proželi s vodom. Možete je piti tijekom cijelog idućeg dana. Ako ne možete popiti sve što ste pripremili, možete ostatak čuvati u hladnjaku do dva dana. Vrlo je važno da sastojci koje koristite u ovom receptu budu organski i da voda bude filtrirana. Ovaj napitak inače možete pripremati svakodnevno jer je posve siguran te ima izrazito hidratantan učinak, no preporučuje se napraviti stanku nakon 4 tjedna.

Savjet: Ako ne možete nabaviti svježi đumbir, možete upotrijebiti organski uzgojen korijen đumbira u prahu. Upotrijebite u tom slučaju samo 1 jušnu žlicu korijena đumbira u prahu.

Kako djeluje

Sigurno vam je poznato da može biti jako dosadno stalno piti samo vodu. Ipak, nema boljeg načina za suzbijanje gladi od pijenja vode, a najbolje je to što voda nema ama baš nikakvih nuspojava. Za svaku čašu vode vaš organizam će vam biti zahvalan: one će smanjiti potrebu za solju u prehrani, spriječit će nadimanje trbuha i oticanje udova te pomoći u uklanjanju toksina iz tijela. Nije prviše iznenađujuće što je ovo piće tako učinkovito s obzirom na to da svaki od sastojaka dokazano pomaže u mršavljenju. A sada malo detaljnije o tome zašto ovaj recept omogućuje da tako brzo smršavite:

Zasluge krastavca za ravan trbuh

Konzumiranje krastavaca ima cijeli niz dobrobiti za zadravlje, od zdrave kože i kostiju do sprečavanja lošeg zadaha i zatvora. No, ono zbog čega je krastavac svima posebno drag jest to što pomaže u mršavljenju i sprečava žudnju za slatkišima. Krastavci obiluju raznim vitaminima, uključujući vitamine A, C i K te B6, a sadrže i minerale među kojima su kalcij, kalij, magnezij, mangan i željezo. Kalij, kalcij i magnezij su tipični elektroliti prisutni u svim sportskim napicima, a u krastavcu su oni prirodno prisutni i neophodni su u svakodnevnoj prehrani. Zato je dobro da ih, osim u ovaj recept, što češće dodate i u salate.

Krastavci imaju vrlo malo kalorija, što ih čini savršenim sastojkom napitka za mršavljenje, a tijekom cijelog dana će vas držati dobro hidriranim i pružati vam osjećaj svježine. U usporedbi s narančama, oni imaju manje vlakana, ali djeluju kao prirodni diuretik te će vaše tijelo, uslijed redovite konzumacije krastavaca, prestati zadržavati tekućinu i nestat će otečenosti jer će se višak tekućine izlučiti mokrenjem. Rezultat? Osjećat ćete se lakše i poletnije. Ploške krastavaca iz vrča s napitkom možete slobodno izvaditi i dodati u salatu ili ih grickati umjesto užine - pomoći će vam da lakše izdržite do sljedećeg obroka.

Limun pomaže u čišćenju od toksina

Poznato je da voda sa sokom od limuna pomaže u mršavljenju. Uz to, pomaže i u izlučivanju štetnih tvari iz organizma, stimulira brže sagorijevanje energije i pospješuje detoksikaciju. Upravo to limun čini poželjnim sastojkom ovog napitka. Ukoliko ste prije postili ili bili na dijeti s drastično smanjenim unosom kalorija (što inače stručnjaci ne preporučuju), vjerojatno ste već i sami osjetili kako takve dijete mogu biti iscrpljujuće i izazvati osjećaj omamljenosti. Uz ovaj napitak se nikada nećete tako osjećati, a to velikim dijelom možete zahvaliti limunu koji pomaže u održavanju ravnoteže tjelesnih tekućina te ravnoteže soli.

Dobrobiti đumbira

Prema nekim istraživanjima đumbir djeluje kao podizač energije, dok usput pomaže u mršavljenju. Znanstvenici su otkrili i da ova namirnica gotovo uopće nema kalorije, ali zato sadrži brojne protuupalne i antioksidalne tvari koje su nam korisne za zdravlje. Jedno istraživanje, objavljeno u časopisu Metabolism Journal, se pozabavilo učinkom pijenja tople vode s 2 grama đumbira u prahu i pokazalo se da su ispitanici imali manji osjećaj gladi nakon što su pili vodu pomiješanu s đumbirom u prahu. To je samo još jedan dokaz u prilog tezi da đumbir pruža osjećaj sitosti, a u kombinaciji s ubrzanim sagorijevanjem energije koje potiče limun, to može učiniti čuda za vašu liniju. Mnogi ljudi vole okus đumbira te ga rado dodaju u sve vrste jela, od povrtnih priloga i salata do smoothija i čajeva.

Osježavajući učinak listova mente

Većina nas ne voli pretjerano intenzivan okus mente, no s druge strane taj osvježavajući okus u nama uvijek izaziva želju za još. Ovaj omiljeni začin ima izuzetno osvježavajući učinak, a mnogi ga smatraju i tajnim oružjem protiv nadutog trbuha.

Prema istraživanjima provedenim na Sveučilištu Maryland Medical Center, menta može poboljšati protok žuči (koju tijelo koristi za razgradnju masti), smiriti mišiće (što omogućava protok plinova te smanjuje nadutost i refluks), opustiti mišiće želuca (što olakšava probavu) te pomoći u ublažavanju simptoma sindroma nadraženih crijeva. Ukratko, moglo bi se reći da menta obavlja prljavi posao kako biste vi imali ravniji i mršaviji trbuh. Ako ste ikada iskusili probleme poput sindroma nadraženih crijeva ili nadimanja, menta je najzdraviji način da ih riješite, ali i najbolji način da poboljšate svoju probavu.

Voda je život

Zrak, voda i hrana su tri temeljne potrebe za preživljavanje ljudi. Dakle, svakodnevni unos vode u organizam ne možete zanemarivati. Ona je u pravom smislu izvor života. Čak 70 do 75 posto površine Zemlje je prekriveno vodom. Ona će održati i vaše tijelo živim i hidriranim (imajte na umu da dehidracija usporava proces sagorijevanja masti i šteti svim organima). Podmazuje vaše zglobove i mišiće tijekom vježbanja te pomaže da krv opskrbi mišiće kisikom. Ona također pomaže u postizanju osjećaja sitosti: budete li je pili uz obroke, prije ćete se osjetiti siti i izbjeći ćete mogućnost prejedanja i unosa previše kalorija.

Ne zaboravite

Ono najljepše kod ove mješavine zdravih i osvježavajućih sastojaka jest to što je tako ukusna i pijenje ne predstavlja nikakav problem. Naprotiv, pravi je užitak. No, samo pijenje tog napitka ne jamči gubitak velikog broja kilograma, odnosno sigurno nećete izgubiti pet kilograma u danu samo zato što ste popili vrč vode s đumbirom, krastavcem, limunom i mentom. To je pomoć u mršavljenju, no potrebna su i prije spomenuta tri elementa: tjelovježba, plan prehrane i samokontrola. Ali da vam može pomoći da se ugurate u one traperice ili haljinu za kojima čeznete, a nedostaje vam samo centimetar ili dva, može!

Linker
28. ožujak 2024 18:56