i najzdraviji

Ovo je najsigurniji način mršavljenja za starije od 65

Visokoproteinska, niskokalorična prehrana osobito je učinkovita kod starijih, a odlični izvori nemasnih proteina su riba, bijelo meso, bjelanjci i jogurt.

 

Što smo stariji, to je složenije mršavjeti, jer nije cilj samo izgubiti višak kilograma nego i održati kvalitetu mišića i kostiju. Općenito, ljudi počinju gubiti mišićnu i koštanu masu oko četvrtog desetljeća života, a masno tkivo nakuplja se do sedmog desetljeća.

 

Odlični izvori 

Kristen M. Beavers i tim s američkog Wake Forest Universityja proveli su studiju na stotinjak osoba starijih od 65 kako bi vidjeli koji je način mršavljenja za njih najsigurniji. Podijelili su ih u dvije skupine. U prvoj su u šest mjeseci sudionici u niskokalorijskoj prehrani dobivali više od 1 grama proteina po kilogramu težine, uz nadoknadu kalcija i vitamina D. Kontrolna skupina dobivala je 0,8 grama proteina po kilogramu težine.

Sudionici iz prve skupine izgubili su oko osam kilograma, od toga 87 posto masnoća, a uz to su očuvali mišićnu i koštanu masu. Najviše masnoća izgubili su s trbuha, čime su smanjili rizik za kardiometaboličke bolesti.

U kontrolnoj grupi prosječno su izgubili oko 300 grama. Visokoproteinska, niskokalorična prehrana osobito je učinkovita kod starijih, a odlični izvori nemasnih proteina su riba, bijelo meso, bjelanjci i jogurt.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo