Svi pišu samo o njima

Ovih 5 dijeta obilježit će 2019. godinu - i to je super!

Ako ste očekivali neku ludost, moramo vas razočarati. Ove se godine neće grickati led, gladovati, a ni živjeti samo na sokovima. Baš naprotiv, u fokus su došli zdravi načini prehrane, koji se mogu smatrati dijetama, a koji nose mnoge zdravstvene prednosti za naš organizam.

 

Piše: Iva Matić


Kako je 2019. kucnula na vrata, tako smo se ponovno našli pred novim željama, odlukama i ciljevima. U većini se rokovnika i planera tako najčešće mogu naći brojevi osobnih trenera, teretana, sportskih dvorana, nutricionista i odluke da se više ulaže u vlastiti izgled. Jer, tko ne želi osjećati se i izgledati dobro?

Međutim, čak i oni najneupućeniji znaju da sve počinje i završava u kuhinji, tj. hladnjaku. Ono si što jedeš. Nutricionisti će reći da izgladnjivanje i brojanje kalorija nisu rješenje, a mi ćemo se složiti s njima. Zato vam donosimo  top 5 dijeta uz pomoć kojih ćete biti siti, zdravi i fit!

 

MEDITERANSKA DIJETA

Mediteranski način prehrane proglašen je najboljim za 2019. godinu! Odlikuje ga povećana konzumacija maslinovog ulja, ribe, povrća i voća, kao i visok unos vlakana. Naglasak je stavljen i na mahunarkama, orašastim plodovima, sjemenkama, dok se brza hrana i slatkiši izbjegavaju. Smanjena je konzumacija mesa, pogotovo crvenog, dok se mliječni proizvodi konzumiraju umjereno. Ovakav način prehrane štiti srce, usporava starenje mozga, pospješuje rad crijeva, odličan je za dijabetičare i oboljele od karcinoma dojke.  Uz to, doprinosi ljepšem izgledu, iako se ne trebate ničega pretjerano odricati.

Zašto je upravo ovaj način prehrane i najzdraviji, pročitajte ovdje.

 

NORDIJSKA DIJETA

Nordijska dijeta ima sličan princip kao i mediteranska. Začeta u Danskoj, ovoj dijeti načela su jednostavnost, umjerenost i osviještenost. Konzumira se sezonska i lokalna hrana, a nordijski obrok sastoji se od žitarica, voća i povrća te male količine morskih plodova ili mesa. Pržena hrana nije dopuštena i ovaj način prehrane potiče na razmišljanje o kvaliteti namirnica koje se unose na dnevnoj bazi u tijelo. Ako se želite hraniti po ovakvom principu prehrane bitno je da jedete organski uzgojenu hranu čim više, da izbjegavate aditive u hrani i da što češće kuhate kod kuće.

 

FLEKSITARIJANSKA DIJETA

Fleksitarijanci su ustvari vegetarijanci koji si povremeno dopuste konzumaciju mesa iz osobnih razloga poput zadovoljavanja nutritivnih potreba. Naglasak je stavljen na fleksibilnosti, što je jasno iz samog naziva prehrane. Konzumiraju se tofu, soja, jaja, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke. Uz to, izbjegava se šećer, iako se koriste zaslađivači i začini. Jede se voće i povrće, cjelovite žitarice i mliječni proizvodi. Ovakav način prehrane idealan je za gubitak neželjenih kilograma, ali i održavanje postojeće tjelesne težine. Dnevno se preporučuje pet obroka. Fleksitarijanska dijeta odlična je za srce i krvne žile, dok smanjuje rizik od dijabetesa i karcinoma.

 

DASH DIJETA

Ni ovo nije dijeta koja iscrpljuje organizam! Dapače, doprinosi smanjenju krvnog tlaka i sastoji se od konzumacije povrća i voća, cjelovitih žitarica i grahorica, nemasnih mliječnih proizvoda, sjemenki i orašastih plodova, no i mesa peradi i ribe. U prvoj se fazi smanjuju i izbacuju jednostavni ugljikohidrati, što doprinosi učinkovitijem radu metabolizma. U sljedećoj se fazi naglasak stavlja na proteine, zdrave masnoće i povrće uz pojačanje tjelesne aktivnosti. Stručnjaci tvrde da rezultati neće izostati!

Zašto je zovu dijeta protiv hipertenzije i što to zapravo znači, čitajte ovdje.

 

MIND DIJETA

Kao što mu i sam naziv kaže, ovaj način prehrane fokusiran je na mozak. Temelji se na zelenom lisnatom povrću, orašastim plodovima, bobičastom voću, mahunarkama, cjelovitim žitaricama, mesu peradi i ribi, vinu i maslinovom ulju. MIND dijeta jako je slična mediteranskoj, a ono što je velika prednost jest smanjenje rizika od nastanka Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije. Bitno je izbjegavati crveno meso, masne sireve, maslac i margarin, brzu i prženu hranu, kolače i slatkiše.

Kako točno ovaj način prehrane utječe na mozak, doznajte ovdje.

Foto: Le Buzz/Unsplash

U čemu je tajna

Svim ovim načinima prehrane zajednička je konzumacija voća i povrća, cjelovitih žitarica i orašastih plodova, dok se izbjegava pretjerana konzumacija mesa i mliječnih proizvoda, a potpuno se izbacuje pržena i slatka hrana. Sve se veći naglasak stavlja na organski uzgojenu hranu, osobni doticaj s hranom i osviješteno konzumiranje osluškujući vlastiti organizam. Odaberite najbolje za sebe i krenite zdravo u novu godinu, znate, nikad nije kasno.

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo