Potraga je gotova

Ovi mini burgeri su najslađi i najukusniji burgeri ikad - donosimo vam sjajan recept

U potrazi ste za onom savršenom kombinacijom umaka i priloga? S mini pub burgerima nećete pogriješiti

 

Pripremila: Nina Mrvica - Bake me by Nina

 

Smatra se da je hamburger dobio ime po gradu Hamburgu u Njemačkoj. Navodno je u početku rađen s kruhom, a ne pecivom. Svoju popularnost hamburger duguje ponajviše Amerikancima. Odakle god potekao, hamburger je ponajviše američki proizvod. Prvo je služen kao ručak američkim radnicima, a kasnije su se otvarali i barovi s njegovom ponudom. Jedan od najpoznatijih su otvorila braća Richard i Maurice McDonald davne 1940. Nazvali su ga McDonald’s Bar-B-Q. Ovo je bio tek početak jednog od najomiljenijih jela na svijetu, hamburgera.

Znate li da postoji Hamburger Hall of Fame u američkoj državi Wisconsin?

Ja burgere obožavam, vjerujem i vi isto. Mislim da još nisam upoznala nekog tko ih ne voli. Imate li svoj omiljeni burger ili ste još u potrazi za onom savršenom kombinacijom umaka i priloga? Ja imam par kombinacija koje su mi najdraže, njih sam odlučila podijeliti s vama.

Ovi mini burgeri su najslađi burgeri ikad! Maleni su, u boji su i puni su okusa i mirisa. Uostalom, zašto pojesti jedan burger kada možete kombinirati nekoliko različitih.

BAKE ME BY NINA
 

Pub style burgere sačinjava mekano pecivo, ja koristim brioche peciva (s maslacem), kvalitetno meso, svježa salata, dobar umak i prilozi po želji.

Prije nego krenemo u pripremu burgera postoji nekoliko dobrih savjeta koje ću odmah napisati:

Najbolje meso za burgere je ono od čistog junećeg vrata. Meso je dovoljno jednom samljeti. Za burger je bolje da je meso grublje obrađeno, a ne fino samljeveno. Neka vam za mini burgere meso teži 70 grama, a za standardnu veličinu 140-170 grama. Ovo su idealne proporcije za burger. U meso se ne dodaju nikakvi začini. Tek kada je pljeskavica formirana dobro se posoli i popari. Prilično jednostavno i podjednako važno pravilo! Prilikom formiranja, pljeskavicu ne pritišćite prejako. Ne želite zbiti meso jer će biti suho.

 

Postoji trik kojim ćete spriječiti skupljanje mesa. Palcem je potrebno napraviti malu udubinu u sredini pljeskavice. Trik je stvarno djelotvoran, vjerujte mi!

Pub style burger je poznat po svojoj velikoj, sočnoj pljeskavici. Nemojte je stanjiti.

Pljeskavicu okrećete samo jednom za vrijeme pečenja i ni pod koju cijenu je ne pritišćite.

BAKE ME BY NINA

 

SASTOJCI ZA BRIOCHE PECIVO

  • 250 ml mlake vode
  • 3 žlice mlijeka
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 2 žlice šećera
  • 450 g glatkog brašna + 50 g dodatno
  • 1,5 žličica soli
  • 60 g maslaca
  • 1 jaje

 

ZA PREMAZIVANJE

  • 1 jaje
  • 1 žlica mlijeka

 

ZA BOJANJE BRIOCHE PECIVA

  • pola žličice crvene boje u prahu
  • pola žličice ljubičaste boje u prahu
  • žličica crnila od sipe

 

PRIPREMA BRIOCHE PECIVA

  1. Voda vam treba biti mlaka. Dodajte joj 3 žlice mlijeka, šećer i kvasac pa drvenom žlicom pomiješajte sastojke i pustite da odstoje 5 minuta.
  2. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno i sol. Maslac iskidajte na listiće pa ga dodajte brašnu. Rukama utrljajte maslac u brašno. Prolazite prstima kroz maslac i drobite ga. Kada ste sav maslac utrljali i brašno nalikuje mrvičastoj teksturi dodajte razmućeno jaje i vodu s kvascem.
  3. Sve sastojke sjedinite u posudi pa tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i zamijesite ga. Tijesto trebate mijesiti najmanje 10 minuta, potrebno ga je dobro izraditi. Bit će malo ljepljivo, to je u redu. Dodajte u dva navrata po malo brašna. Tijesto je gotovo kada ga prstom pritisnete a udubina od prsta ne ostane već se vrati na početno stanje.
  4. Tijesto prebacite u posudu koju prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se udvostruči. Sat vremena na toplom mjestu je dovoljno.
  5. Kada se tijesto udvostručilo, premijesite ga kratko i formirajte kuglice. Za mini burgere, svaka kuglica vam treba iznositi 45-50 grama, Ako ćete raditi burgere standardne veličine, neka vam tada kuglica teži 100 grama. Kuglice formirajte među dlanovima, tijesto lagano vrtite dok se ne zagladi površina.
  6. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Kuglice posložite na njega. Napravite razmak između svake jer će tijesto narasti. Ne želimo da se zalijepe jedna za drugu. Prekrijte ih kuhinjskom krpom i pustite pola sata da odstoje na toplom. Ja sam koristila dva lima i pekla u dvije ture.
  7. Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva.
  8. Kada su peciva odstajala premažite ih razmućenim jajem u koje ste dodali žlicu mlijeka. Pospite ih sezamom (po želji).
  9. Pecite ih 10-15 minuta, ako radite veće burgere pecite ih 15-20 minuta.

 

KAKO OBOJATI PECIVA

  • Peciva se mogu obojati vrlo jednostavno. Prije nego se zamijesi tijesto, brašnu se doda jestiva boja, crnilo sipe, aktivni ugljen, sok povrća ili sastojak s kojim ste odlučili obojati vaše tijesto.
  • Ja sam brioche peciva bojala s tri boje. Ljubičasta i crvena su obojana jestivim bojama u prahu a crna su obojana s crnilom od sipe.
  • Od jedne doze tijesta sam napravila sva tri peciva tako da sam podijelila sastojke u tri posude. Po 150 grama brašna i 20 grama maslaca u svaku i dodala po pola žličice jestive boje u dvije posude (u jednu pola žličice ljubičaste a u drugu crvene) i u treću posudu cijelu žličicu crnila od sipe. Kvasac sam također usula u tri posude podjednako kao i jaje. Pošto mi je jedno jaje išlo na tri dijela, nastojala sam da po 20 grama ide u svaku smjesu. Jaje u prosjeku teži 60 grama. Zamijesila sam tri tijesta zasebno. Dalje je postupak isti kao i kod tijesta koje nije obojano.

 

MESO ZA BURGER

SASTOJCI

  • 750 g mljevenog junećeg vrata
  • sol, papar
  • feta cheddar sira po burgeru

PRIPREMA

  1. Meso je potrebno jednom samljeti kroz mašinu za mljevenje mesa. Neka vam omjer mesa i masnoće bude 80:20 kako burger ne bi bio suh. Najbolje je uzeti dio vrata jer ima dovoljno masnoće koja će spriječiti sušenje mesa.
  2. Oblikujte burgere, pazite pritom da vam burger bude malo veći od peciva. U procesu prženje će se meso skupiti, a ne želimo da bude manje od veličine peciva. Neka vam mini burger teži 70 grama. Ako radite standardne burgere tada je idealna težina svakog 140-170 grama.
  3. Svakom burgeru prstom utisnite udubinu u sredini. Ovako ćete spriječiti pretjerano skupljanje mesa.
  4. Meso je potrebno dobro posoliti ( doslovno ga dobro posolite)  i popapriti s obje strane i staviti na grill tavu. Manje burgere pecite 3 minute a veće 4-5 minuta sa svake strane.
  5. Kada okrenete burger, na vrh stavite fetu sira. Sir se treba potpuno otopiti. Ja burger sa sirom poklopim poklopcem, na taj se način sir brže rastopi.

Da ponovim zlatno pravilo: Burgere okrećemo samo jednom i ne pritišćemo ih.

BAKE ME BY NINA

 

TRI RAZLIČITA UMAKA ZA BURGERE

UMAK OD SENFA I MEDA

  • 6 žlica majoneze
  • 3 žlice senfa
  • 2 žlica meda
  • žličica soka od limuna

Majonezu, senf i med pomiješajte. Dodajte sok od limuna i povežite umak. Ohladite u frižideru prije posluživanja.

 

BURGER UMAK

  • 60 g majoneze
  • 2 žlice kečapa
  • 1 žlica senfa
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 kisela krastavca

Krastavce i češnjak usitnite, stavite sve sastojke  u blender i kratko izblendajte. Umak ohladite prije posluživanja.

 

CURRY MAYO UMAK

  • 20 g majoneze
  • 1 žlica soka od limete ili limuna
  • 1 žličica curry začina

Majonezu, sok limete i curry pomiješajte. Servirajte hladno.

 

OSTALI PRILOZI

  • karamelizirani luk (ljubičasti luk iskidajte na rezance, pržite na umjerenoj vatri dok ne postane staklast. Dodajte žličicu smeđeg šećera i žličicu aceta balzamika. Na laganoj vatri karamelizirajte luk uz stalno miješanje. Nakon 15 minuta smjesa bi trebala biti gotova. Karamelizirani luk će poprimiti tamnu boju. Neka vatra bude lagana, u protivnom će izgorjeti.
  • grilana slanina ( fetu slanine pržite na grill tavi po minutu sa svake strane)
  • zelena salata
  • svježa rajčica
  • kiseli krastavci

 

SLAGANJE BURGERA

Uvijek salatu stavite na dno peciva, na nju stavite meso pa ostale priloge i umak.

 

CRVENI BURGER

  1. donji dio crvenog brioche peciva
  2. list salate
  3. pljeskavica
  4. pržena slanina
  5. feta rajčice (ne debela)
  6. umak od senfa i meda
  7. gornji dio crvenog brioche peciva

 

CRNI BURGER

  1. donji dio crnog brioche peciva
  2. list salate
  3. pljeskavica sa sirom
  4. kiseli krastavci (tanko kidani)
  5. curry mayo umak
  6. gornji dio crnog brioche peciva

 

LJUBIČASTI BURGER

  1. donji dio ljubičastog brioche peciva
  2. list salate
  3. pljeskavica sa sirom
  4. karamelizirani luk
  5. kiseli krastavci (tanko rezani)
  6. burger umak
  7. gornji dio ljubičastog brioche peciva

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo