Brza hrana utječe na proizvodnju dopamina.
 Foto: iStock
Ne pretjerujte

Ove vrste hrane nas zaglupljuju

Znanstvenici s UCLA i Oxforda donose popis hrane koja nepovoljno utječe na naše pamćenje i raspoloženje, te zbog koje smo usporeniji.

Često se govori o hrani koja nas gotovo preko noći može učiniti pametnijima. Zato brojni studenti prije ispita jedu, primjerice, banane, bademe, kikiriki i čokoladu... No, jeste li se ikad zapitali koja nas hrana zaglupljuje. Znanstvenici s UCLA i Oxforda donose popis hrane koja nepovoljno utječe na naše pamćenje i raspoloženje, te zbog koje smo generalno usporeniji.

Ova hrana čini nas manje pametnima...

Šećer: Da pretrpavanjem šećerom nije dobro za nas i nije neka novost. No, konzumiranje mnogo šećera u dužem vremenskom peridou može uzrokovati neurološke probleme. Ono utječe na naše pamćenje i mogućnost da učimo. Također, previše šećera u krvi dovodi do slabije aktivnosti mozga, te nam je zato teže teže obraditi informacije. To ne znači, kažu stručnjaci, da se moramo odreći čokolada, krafni i svega ukusnog, već da, kao i u drugim stvarima, ne pretjerujemo.

Brza hrana: Hamburgeri, pomfrit i sva ona divna hrana iz fast food restorana koju većina obožava utječe na proizvodnju dopamina koji potiče osjećaj sreće. On također utječe na kognitivne funkcije, sposobnost učenja i pamćenje. Pretjerano konzumiranje brze hrane može, tvrde stručnjaci, proizvesti simptome slične depresiji i tjeskobi.

Umjetni zaslađivači: Često konzumiranje, tvrde stručnjaci, usporava rad mozga što rezultira time da postajemo gluplji. Mnogi ovo koriste u namjeri da smršave, no ako se dugo koriste mogu uzrokovati oštećenja mozga. Znanstvenici sa sveučilišta u Sydneyju čak su napravili eksperiment s muhama kojima su tijekom pet dana davali umjetne zaslađivače. Muhe su nakon toga postale hiperaktivne, te su patile od nesanice. Također su imale i veću želju za slatkim.

Kokice iz mikrovalne: Mnogi proizvođači stavljaju trans masti u kokice iz mikrovalne, a one osim što uzrokuju niz problema, od onih poveznaih sa srcem do povišenog kolesterola, tvrde znanstvenici, mogu uzrokovati i smanjenje obujma mozga. Tesirali su 104 osoba starije od 65 godina, te se obujam mozga, onih koji su ovo redovito konzumirali, smanjio slično kao i kod osoba koje pate od Alzheimera.

Prerađena hrana: Stručnjaci kažu kako često konzumiranje namirnica bogatim umjetnim okusima i aditivima utječe na naše kognitivne sposobnosti. Odnosno, pamćenje i koncentracija će nam biti lošiji.

Žvakaće gume: Mnogi od nas ne izlaze iz kuće bez paketića žvakačih guma. No, možda će dva put razmisliti nakon što pročitaju što kažu britanski znanstvenici. Naime, njihovo istraživanje otkrilo je kako je kod ljudi koji su žvakali žvakaću gumu, došlo do kratkotrajnog slabljenja memorije.

Linker
14. travanj 2024 12:48