Açaí u svijetu bobica

Ove čudesne bobice štite od leukemije i raka debelog crijeva

Suho bobičasto voće pridonosi jačanju zdravlja i borbi protiv raznih bolesti.

 

Posljednjih godina raste zanimanje za bobičasto voće, i domaće i egzotično. Sve je veća potražnja i za sokovima i džemovima, a prah i ekstrakt bobičastog voća sastojci su farmaceutskih proizvoda. Zimi volimo jesti suho bobičasto voće, što pridonosi preporučenom dnevnom unosu voća općenito.

Trajnost mu je poprilično duga i ne zahtijeva posebne uvjete čuvanja. Lagano je i zauzima malo mjesta pa je kao bogat izvor energije korisno planinarima, sportašima i svima koji se trude jesti kvalitetne namirnice bogate hranjivim tvarima. Suho bobičasto voće sadrži jednostruko nezasićene masne kiseline, prehrambena vlakna, esencijalne aminokiseline, vrijedne mineralne tvari, vitamine i dr. koji svi zajedno pridonose jačanju zdravlja i borbi protiv bolesti. Snaži imunitet, pomaže kod mršavljenja, smanjuje rizik za rak i bolesti krvožilnog sustava, poboljšava probavu te sprečava prerano starenje.

Sušenjem bobičastog voća smanjuje se količina vode, a povećava udio suhe tvari u njemu pa je bogato šećerima, mineralnim tvarima, fitokemikalijama i antioksidansima.

 

Protuupalno djelovanje

U suhom bobičastom voću brojne su fenolne tvari. Poznate su po svom antioksidativnom djelovanju, no valja znati da one potiču i aktivnost brojnih enzima uključenih u procese metabolizma, pomažu obnovu oštećenog DNK i dr. Među flavonoidima ističu se antocijanini, flavonoli i flavanoli. Od tanina tu su proantocijanidini, elagitanini i galotanini.

 

Ima tu još stilbenoida i fenolnih kiselina. Privlačnu boju bobičastom voću daju antocijanini jakog antioksidativnog, protuupalnog i antikancerogenog djelovanja.

Foto: Istock

Açaí bobice

Açaí palma raste u toplim i vlažnim područjima amazonskih šuma. Njezine bobice su kremaste teksture, a okusa koji podsjeća na orašaste plodove. Ove bobice isprepleću se s kulturom i gastronomskom tradicijom starosjedilaca.

Štoviše, kod nekih plemena açaí bobice čine 40 posto njihove prehrane, a açaí sok pije se za svaki obrok. Suhe açaí bobice zanimljiv su dodatak frapeima, žitaricama za doručak, jogurtu, sladoledu, keksima i kolačima.

Svježe i suhe açaí bobice imaju široku primjenu u narodnoj medicini. Pomažu u liječenju probavnih tegoba, štite od leukemije i raka debelog crijeva. Istraživanja na pokusnim životinjama pokazuju kako redovito konzumiranje açaí bobica širi krvne žile pridonoseći tako snižavanju krvnog tlaka. Ovo voće sadrži vitamine E, C, B1, B2, B3, a od mineralnih tvari željezo, kalij, fosfor i kalcij.

 

Tu je još cijeli niz korisnih fitokemikalija - fenolne kiseline, antocijanini, proantocijanidini i drugi flavonoidi antioksidativnog i protuupalnog djelovanja. Bogat sastav dopunjuju oleinska kiselina, beta-sitosterol i vlakna, što pridonosi ljekovitosti açaí bobica.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo