Delicious & healthy by Maya

Ovaj slasni dvobojni smoothie poželjet ćete jesti svaki dan

Ovaj smoothie je zapravo prilično jednostavan. U okusu prevladavaju lješnjaci, vanilija i čokolada i podsjeća više na desert nego na nešto hranjivo i zdravo, no, znate i sami, izgled ponekad vara. I ovaj smoothie je jako hranjiv i jako zdrav!

Kako su me najavili kao "kraljicu smoothija" mislila sam da bi bio red da i o tome nešto napišem :-)

Kad je u pitanju doručak, sebi najčešće napravim bogati smoothie jer je to nekako najbrži i najjednostavniji način da utrpam brdo hranjivih sastojaka u jedan obrok, da mi ne bude preteško u želucu i da budem sita barem nekoliko sati.

Ovakve bogate smoothije radim na bazi namočenih zobenih pahuljica ili sirove heljde, sjemenki i orašastih plodova, voća (i povrća) i raznih super hrana jer na laganom smoothiju napravljenom samo od voća i povrća ne bih mogla preživjeti do ručka.

 

Pod super hranom mislim na maca prah, lucumu, spirulinu, chlorellu, acai, baobab, prah ječmene trave, prah pšenične trave... ma ima ih popriličan broj.

 

S obzirom na to da sam u ovom receptu koristila maca prah red je da vam napišem nekoliko rečenica o toj čudesnoj biljci koja dolazi iz Perua. Maca se, naime, tamo uzgaja već tisućama godina, a pripisuju joj se ljekovita, ali i afrodizijačka svojstva. Riječ je o biljci koja svojim izgledom podsjeća na rotkvu, ima ljubičasti, trokutasti plod i raste u zemlji. Bogata je vitaminima B skupine te sadrži jako rijedak vitamin B12. Pored toga bogata je i aminokiselinama, obiluje kalcijem, natrijem, kalijem, magnezijem te ju se preporuča koristiti za žensko zdravlje. Osim što je, kako sam već rekla, smatraju afrodizijakom, maca pomaže kod menopauze, menstrualnih tegoba, a neka istraživanja pokazuju da ju je dobro koristiti i kod problema s neplodnosti. Također, u današnje vrijeme maca vam može pomoći ublažiti stres i iscrpljenost te vratiti energiju. Uostalom, ne zovu je valjda pametna biljka bez argumenata.

Snimila: Maja Brekalo

 

Čarolija jabučnog octa

Zobene pahuljice i heljdu uvijek ranije namočim s vodom i malo jabučnog octa, najmanje 3-4 sata ali najbolje preko noći, kako bi žitarice postale probavljivije i kako bi se hranjive tvari što učinkovitije absorbirale u organizmu. Ja osobno uvijek imam žgaravicu ako jedem nenamočene zobene pahuljice, a neki od mojih učenika su mi se požalili na slične probleme. Čak i ako ih kuhate, bolje ih je ranije namočiti.

Snimila: Maja Brekalo

 

Smoothie kao desert

Ovaj smoothie je zapravo prilično jednostavan. U okusu prevladavaju lješnjaci, vanilija i čokolada i podsjeća više na desert nego na nešto hranjivo i zdravo (ostajemo pri krilatici "fino i zdravo"). Napravila sam ga da bude malo gušći tako da ga mogu servirati kao na slikama, dvobojno i ukrašenog voćem i komadićima zrna kakaa, ali vi slobodno dodajte još malo vode u odnosu na recept kako bi smoothie bio rjeđi i pitkiji ako ga takvog više volite.

Za idući vikend je u planu juhica od koprive sa gljivama i kvinojom, a smoothie na bazi heljde vam ostajem dužna... tu vam želim objasniti još neke detalje. A ako imate pitanja, slobodno pišite, komentirajte...

Želim vam ugodan vikend i nadam se da ćete ga provesti negdje uživajući na suncu!

Maja

Maju možete pratiti na njenom bloguFacebooku i Instagramu.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo