Kupus je idealna namirnica ako ste na dijeti.
 Foto: Istock
Zašto volimo kupus

Ovaj 'kralj zime' brzinski skida kile, ali i štiti od raka, demencije i visokog tlaka

Njegova ljekovitost je poznata još od davnina. A kako i ne bi! Kupus je bogat izvor vitamina C, E, K i B, sumpora, kalcija, željeza… i donosi niz zdravstvenih benefita.

Idealan je za gubitak težine

Sa samo 33 kalorije po šalici, kuhani kupus ima maleni udio masnoća i bogat je vlaknima. Sadrži i tartronsku kiselinu koja usporava pretvorbu šećera i ostalih ugljikohidrata u mast, što ga čini idealnom namirnicom ako ste na dijeti.

Hrana za mozak

Kupus je pun vitamina K i antocijana koji dobrinose boljoj mentalnom funkciji i koncentraciji.

Te hranjive tvari također sprječavaju oštećenje živaca, poboljšavaju vašu obranu od Alzheimerove bolesti i demencije. Crveni kupus ima najveću količinu tih hranjivih tvari.

Bogat je sumporom, uljepšavajućim mineralom

Kupus pomaže osušiti masnu i kožu sklonu aknama. Sumpor je neophodan za stvaranje keratina, proteina koji je zaslužan za zdravu kosu, nokte i kožu.

Pomaže kod detoksikacije

Visoki sadržaj vitamina C i sumpora u kupusu uklanja toksine (slobodni radikali i mokraćna kiselina), koji su glavni uzročnici artritisa, kožnih bolesti i reume.

Štiti od raka

Kupus sadrži spojeve (lupeol, sinigrini i sulforafan) koji stimuliraju aktivnost enzima i zaustavljaju rast kancerogenih tumora.

Protiv visokog tlaka

Visoka razina kalija pomaže u održavanju krvnih žila prohodnima, olakšavajući protok krvi.

Ublažava glavobolje

Topli oblog koji je napravljen od listova kupusa može olakšati bol. U gazu stavite smrvljeni list kupusa i stavite na čelo. Kod kronične glavobolje popijte dnevno oko 50 ml soka od sirovog kupusa.

Protiv mamurluka

Rasol, sok dobiven od kiselog zelja, u narodu je najpoznatiji kao lijek protiv mamurluka.

Obiluje enzimima koji pomažu u detoksikaciji, a potiče i probavu. Ovaj recept se koristio još u rimskim vremenima. Nikad ne zakaže.

Ima protuupalna svojstva

Izvrstan je i kao protuupalno sredstvo pa pomaže kod artritisa i reume, a također je i dobar saveznik ako imate problema s dišnim putovima. Prirodni crveni pigment crvenog kupusa snižava i razinu šećera u krvi i pojačava proizvodnju inzulina.

Linker
13. travanj 2024 03:43