U MIND dijeti jede se hrana dobra za mozak, a na prvom mjestu je zeleno lisnato povrće
 Foto: iStock
Top lista najboljih dijeta za 2016.

Otkriće godine je MIND, dijeta za mozak

DASH dijeta za snižavanje tlaka je prva, već šesti put za redom, a dijete za um i srce dijele drugo mjesto, no to ne umanjuje njezinu važanost, baš suprotno - pokazala se kao totalni hit jer nema zdravstvenih rizika, a pokazala se učinkovitom u prevenciji Alzheimera

Na svojoj redovitoj godišnjoj ljestvici najboljih dijeta U.S. News i World Report za 2016. godinu pobjednicom su proglasili DASH dijetu, već šesti put za redom, dok drugo mjesto dijele MIND dijeta, novi prehrambeni plan koji se prvi put našao na popisu, i već dobro poznata TLC dijeta.

Nema dnevnog kalorijskog limita niti specifikacija, ali održavanje primjerene tjelesne težine je vrlo važno.

Stručno mišljenje

Panel zdravstvenih stručnjaka koje je okupio U.S. News ocijenio je i rangirao ukupno 38 dijeta kako bi pomogli oko 45 milijuna Amerikanaca koji drže dijetu svake godine i još desecima milijuna ljudi diljem svijeta da počnu zdravije živjeti.

Stručnjaci, među kojima nutricionisti i liječnici specijalizirani za dijabetes, srčano zdravlje i gubitak težine, ocjenjivali su svaku dijetu prema kratkoročnom i dugoročnom učinku mršavljenja, jednostavnosti provođenja, zdravstvenoj sigurnosti i nutritivnim činjenicama.

Dijete su rangirali u devet kategorija, a to su:

  • za gubitak kilograma
  • za brz gubitak kilograma
  • najzdravija prehrana
  • najlakše za praćenje
  • za dijabetes
  • za zdravlje srca
  • bazirane na biljnoj prehrani
  • najbolje komercijalne dijete
  • ukupna ocjena

Pritom je u svakoj kategoriji najbolja ocjena 5,0.

Kombinaciju dviju dijeta

MIND dijeta, koja je spojila dvije dokazano uspješne dijete - DASH i mediteransku - i koncentrirala se na namirnice koje unapređuju zdravlje mozga, zauzela je tako visoko mjesto na glavnoj listi dijelom i zato što je prva na ljestvici dijeta koje se najlakše provode.
Na posljednjem, 38. mjestu je Whole30 dijeta, 30-dnevni program koji isključuje rafiniranu hranu, mahunarke, žitarice, mliječne proizvode, alkohol i dodani šećer.

Zadnje mjesto su do sada uglavnom držale dvije popularne dijete - paleo i Dukanova. Sirova prehrana i Atkinsova dijeta također su blizu dna, jer su loše plasirane po kriteriju utjecaja na zdravlje, a što se tiče jednostavnosti praćenja, uvjerljivo je najteža sirova prehrana.


Evo što trebate znati o MIND dijeti

MIND dijeta (Mediterranean-DASH intervention for Neurodegenerative Delay - mediteranska i DASH prehrana za odgodu neurodegenerativnih bolesti) pomaže prevenciji Alzheimerove bolesti pomoću hrane dobre za mozak.

Ovim novim hibridom dvije balansirane i za srce dobre dijete moguće je sniziti rizik mentalnog propadanja čak i bez strogog pridržavanja pravila, sugeriraju prva istraživanja.

Što jesti, a što izbjegavati

Jedu se namirnice iz deset skupina dobrih za mozak: na prvom mjestu zeleno lisnato povrće, zatim sve ostalo povrće, orašasto voće, bobičasto voće, grahorice, cjelovite žitarice, riba, meso peradi, maslinovo ulje i vino. Istodobno, izbjegava se hrana iz pet tzv. nezdravih skupina: crveno meso, maslac i margarini, tjestenina, slatkiši te pržena i brza hrana.

Foto: iStock
Bobičasto voće poput borovnica, brusnica, kupina i jagoda poželjno je jesti što više


MIND dijetu osmislila je Martha Clare Morris, nutricionistička epidemiologinja s američkog Rush University Medical Centera, na temelju studije iz 2015. koja je ispitivala utjecaj prehrane na kognitivne sposobnosti gotovo 1000 starijih osoba.

Studija je pokazala da je rizik za pojavu Alzheimerove bolesti snižen 35 posto kod osoba koje su pratile MIND dijetu djelomično te više od 53 posto kod onih koje su je slijedile striktno.

Kako izgleda dijeta?

Svaki bi dan trebalo pojesti tri serviranja cjelovitih žitarica, salate i drugog povrća te popiti čašu vina. Većinu dana treba za međuobrok uzeti orašasto voće te svaki drugi dan pojesti pola šalice grahorica. Barem dva puta tjedno treba jesti meso peradi i po pola šalice bobičastog voća (najbolje su borovnice) te objedovati ribu barem jednom tjedno. Glavna masnoća je maslinovo ulje.
Nezdrava hrana je ograničena: tjedno manje od četiri obroka crvenog mesa i manje od pet serviranja slatkiša i tjestenine bilo koje vrste, manje od jedne jušne žlice maslaca na dan te maksimalno jedno serviranje tjedno (bolje je i rjeđe) sira i pržene te brze hrane zajedno.

Uz ovakvu prehranu vjerojatno ćete izgubiti na kilaži, iako to nije primarni cilj MIND dijete. Uz to, ova prehrana ne pokazuje nikakav zdravstveni rizik. Kod MIND dijete ne razmatra se vježbanje, no neke novije studije govore da tjelesna aktivnost može pomoći u zaštiti mozga kod osoba koje imaju povećan rizik za Alzheimer.

Linker
19. travanj 2024 16:26