Na što trebate paziti

Oprez! Neki proteinski napici mogu dovesti do debljanja i zatajenja bubrega

Vrlo su privlačni sportašima, ali i osobama na dijeti jer predstavljaju lak način za izgradnju mišića ili mršavljenje. Pločicu možete uvijek imati pri ruci, a proteinski prah u trenu pomiješati s vodom ili mlijekom i vaša zamjena za obrok je spremna. No, ti proizvodi ipak ne donose čudesne rezultate te iako imaju neke prednosti, imaju i nedostatke koje treba uzeti u obzir.

 

ZA

Proteini su se pokazali kao učinkovita pomoć u mršavljenju jer pružaju dulji osjećaj sitosti nego jednostavni ugljikohidrati. Drugim riječima, ako dodate u svoju prehranu takve proizvode, vjerojatno ćete ukupno tijekom dana unijeti manje kalorija. Prema rezultatima istraživanja provedenog na Sveučilištu u Ulmu, ispitanici koji su koristili visokoproteinske zamjene za obrok kao dio niskokalorične dijete izgubili su više tjelesne masti i kilograma u jednoj godini od ispitanika koji nisu koristili takve suplemente.

Osim toga, proteinski prah, odnosno napitak, jamči vrlo brzu apsorpciju. Na primjer, protein iz sirutke naše tijelo vrlo lako apsorbira, naročito ako je u tekućem obliku, a brza apsorpcija je posebno poželjna nakon intenzivnih treninga ili vježbi snage i izdržljivosti.

Naime, preporuka je da se 30 minuta nakon tjelesne aktivnosti mišići nahrane s najmanje 20 grama proteina kako bi se obnovili i brže izgradili te kako bi učinak vježbe bio veći. Neki proteinski napici među sastojcima imaju i kreatin, koji se inače u tijelu stvara od aminokiselina, a može pomoći u povećanju učinkovitosti u tjelovježbi te pospješiti izgradnju mišića. Ako se kombiniraju s redovitom tjelesnom aktivnošću, proteinski suplementi mogu zaista znatno pridonijeti povećanju mišićne mase, što je dokazano u istraživanju provedenom na Sveučilištu Baylor. Prednost ovakvih proizvoda je i praktičnost u situacijama kad nemate vremena ispeći pileća prsa ili pripremiti neki drugi konkretan obrok s visokim udjelom proteina, a uglavnom imaju i bolji okus. Proizvođači u takve napitke dodaju razne pojačivače okusa i arome, poput čokolade, vanilije, jagode i slično, kako bi ih učinili što ukusnijim i privlačnijim. Ipak, kako bi takva zamjena za kompletan obrok bila potpunija i hranjivija, trebali biste uz proteinski napitak pojesti i neku voćku ili malo cjelovitih žitarica.

 

Slično vrijedi i za popularne proteinske pločice, koje se obično sastoje od kombinacije proteina i ugljikohidrata, a korisne su za oporavak mišića nakon tjelovježbe i izgradnju mišićne mase.

 

U pločicama se često koriste kvalitetni prirodni proteini iz sirutke koji su dokazano najučinkovitiji, a neki proizvođači koriste isključivo organske sastojke i udio šećera u pločicama ne prelazi 8 grama. Još su praktičnije od napitaka jer ih bez problema možete držati u ladici uredskog stola, u torbici ili kod kuće i posegnuti za njima kad god ste u žurbi i ne stignete pripremati pravi obrok.

 

PROTIV

Iako imaju mnoge dobrobiti, neki proteinski suplementi sadrže i sastojke i tvari koje mogu biti štetne za tijelo i zdravlje. Britanska regulatorna agencija za medicinu i zdravlje provela je istraživanje koje je otkrilo da neki suplementi sadrže opasne sastojke, poput stimulansa koji s vremenom mogu izazvati ozbiljne probleme,kao što su epileptični napadaji, srčani problemi ili zatajenje bubrega.

 

Iako se smatra da su proteinski suplementi odličan izvor prehrambenih proteina, to je samo djelomično točno. Oni mogu biti dodatak prehrani, ali nikada ne mogu biti jednako nutritivno kvalitetni kao neka konkretna proteinska namirnica poput jaja ili piletine.

 

Naime, takvi prirodni izvori proteina sadrže i antioksidanse, vitamine, dijetalna vlakna i ostale važne nutrijente koji nisu uvijek zastupljeni u suplementima. Stoga, ako često zamjenjujete konkretan obrok proteinskim suplementima, s vremenom može doći do raznih nutritivnih manjaka. Sastojak kreatin, čest u proteinskim suplementima, možda poboljšava učinkovitost treninga i rezultate, ali istraživanja su pokazala da ima i niz nuspojava, poput tjeskobe, debljanja, mučnine i povraćanja ili problema u radu bubrega.

Zbog toga se preporučuje da se takvi suplementi uzimaju u ciklusima od nekoliko tjedana, a ne kontinuirano. Istraživanja su pokazala i da neki proteinski prašci mogu, osim proteina, sadržavati i neke ljekovite biljke koje mogu biti štetne za trudnice, dojilje i djecu. Naposljetku, iako se općenito smatra da pomažu u mršavljenju, takvi proizvodi mogu i pogodovati debljanju zbog velikog broja kalorija koje sadrže. Ako ne vježbate dovoljno često i intenzivno da potrošite te kalorije, vrlo lako može doći do nakupljanja prekomjernih kilograma.

Kad je riječ o proteinskim pločicama, valja spomenuti da zbog sve veće potražnje za proteinima sirutke i njihovom sve većom cijenom, mnogi proizvođači u pločice stavljaju jeftinije i manje kvalitetne izvore proteina poput soje, graška ili rižina brašna.

Jedna pločica u prosjeku sadrži 15-20 grama proteina, a tu količinu vrlo lako možete dobiti iz dvije šalice punomasnog mlijeka, dva jaja, šalice soje ili pola šalice badema. Osim toga, napici, a naročito proteinske pločice, krcati su dodanim šećerima čiji je zadatak učiniti ih ukusnijima. Često su to visoko fruktozni kukuruzni sirup koji je vrlo kaloričan, umjetna sladila ili šećerni alkoholi koji mogu povećati glikemijski indeks. Jedna pločica u prosjeku ima od 200 do 300 kalorija, dok čaša jogurta s orašastim plodovima ili šumskim voćem donosi jednaku količinu proteina s puno manje kalorija. Uz to, pločice su prerađena hrana koja sadrži konzervanse, a nerijetko i bojila i pojačivače okusa, a većina ih sadrži i GMO soju, kazein, mlijeko ili neke druge jeftine i ne baš preporučljive izvore proteina.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo