Šteta što je mnogi još uvijek izbjegavaju
 Getty Images
zdravlje

Ona je prva na listi kad je riječ o zaštiti od raka - koliko često vam je na tanjuru?

Ovo zeleno povrće također je jedan od najbogatijih izvora flavonoida kaempferola, koji se pokazao snažnim zaštitnikom protiv raka jajnika

Brokula je praktički bez premca među svim namirnicama kada je riječ o zaštiti od raka. Snažni fitonutrijenti ne samo da pomažu neutralizirati kancerogene nego i stimuliraju detoksicirajuće enzime koji pomažu tijelu da se riješi raka i drugih štetnih toksina.


Žensko zdravlje

Indol-3-karbinol, spoj koji se nalazi u brokuli, posebno je važan za žensko zdravlje: pokazalo se da smanjuje rizik od raka dojke, raka vrata maternice i pomaže u suzbijanju širenja postojećeg raka. Ovo zeleno povrće također je jedan od najbogatijih izvora flavonoida kaempferola, koji se pokazao snažnim zaštitnikom protiv raka jajnika.

Brokula je bogat izvor folata, vitamina B koji je potreban za stvaranje i zaštitu DNK, stvaranje krvi, stanica i sintezu proteina. Folat je jedna od najvažnijih hranjivih tvari za trudnice jer podržava pravilan razvoj fetalnog živčanog sustava. Brojne su studije povezale nedostatak folata s depresijom, a s obzirom na to da žene dvostruko više pate od nje od muškaraca, nedvojbeno je da je brokula važna za žensko mentalno zdravlje.

Povećanje razine folata može povećati razinu serotonina i smanjiti simptome depresije. Kao prirodni diuretik, brokula pomaže smanjiti nadutost i zadržavanje vode povezano s predmenstrualnim sindromom.

Linker
19. travanj 2024 14:29