Grožđice u svijetu bobica

Od sveg voća i orašastih plodova one najbolje čuvaju srce i krvne žile

Pored toga, sadrže topljiva i netopljiva vlakna koja podupiru funkciju debelog crijeva.

 

Grožđice se dobivaju sušenjem grožđa na suncu dva do tri tjedna. Zahvaljujući enzimskim i neenzimskim procesima one tamne, pri čemu se razvijaju smeđi pigmenti.

Grožđice su bogate jednostavnim šećerima i mineralnim tvarima - kalijem, magnezijem i borom. Među fitonutrijentima ističu se katehini, izoflavoni i resveratrol.

Od sveg voća i orašastih plodova grožđice sadrže najviše izoflavona daidzeina i genisteina, koji zaštitno djeluju na srce i krvne žile.

 

Sve njene prednosti

Resveratrol je antioksidans protuupalnog učinka. Sprečava rak, a smanjujući stvaranje krvnih ugrušaka i opuštajući žile zaštitno djeluje na krvožilni sustav. Grožđice sadrže topljiva i netopljiva vlakna koja podupiru funkciju debelog crijeva. Tu su i fruktooligosaharidi, prebiotici koji su hrana poželjnim probiotičkim bakterijama u debelom crijevu. U grožđicama ima i tartaratne kiseline. Ne apsorbira se u tankom crijevu, već dolazi u debelo crijevo, gdje je bakterije fermentiraju do kratkolančanih masnih kiselina koje imaju pozitivan učinak na zdravlje debelog crijeva.

 

Smanjuje i rizik od raka debelog crijeva

Znanstvene studije upravo potvrđuju da konzumiranje grožđica povećava količinu tartaratne kiseline, vlakana i vode u stolici, što je omekšava. Time se pomaže defekacija i smanjuje mogućnost raka debelog crijeva. Grožđice pridonose regulaciji povišenog krvnog tlaka.

Koristan je i podatak da konzumiranje grožđica kao užine pridonosi osjećaju sitosti tijekom nekoliko sati. Iako su bogate glukozom, konzumiranje grožđica ne dovodi do njezina naglog dotoka u krv niti do hiperinzulinemije.

Ovo je nedvojbeno poželjan ishod, a može se zahvaliti prisutnosti fenolnih komponenti i vlakana koji usporavaju pražnjenje želuca, dolazak glukoze u crijeva i njezinu apsorpciju u krv. Zahvaljujući tome dovoljna je mala količina inzulina da glukoza uđe u stanice. Tako se pridonosi većoj učinkovitosti inzulina i boljoj osjetljivosti stanica na njega.

 

Zaboravite slatkiše

Nedvojbeno je poželjnije uzimati grožđice nego slatkiše i zaslađene napitke jer one rezultiraju manjim lučenjem inzulina, što je povoljno za ljude koji imaju šećernu bolest tipa II.

Grožđice pridonose i snižavanju masnoća te ukupnog i LDL kolesterola u krvi. Smanjuju oksidativni stres u organizmu, što sve zajedno pozitivno djeluje na zdravlje krvožilnog sustava.

 

Saznajte više o: Açaí bobicama, inka bobicama, brusnicama i aroniji.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo