Ugrijte se kako treba

Od češnjaka, avokada ili buče... Topla juhica nikad nije bila poželjnija

To što se juhe obično serviraju na početku obroka, prije glavnog jela, nikako nije slučajnost. Juha je topli, tekući obrok, obično od povrća ili s dodatkom mesa, koji zahvaljujući začinima ubrzava rad probave.

 

Po konzistenciji mogu biti guste ili bistre, po boji narančaste, zelene, bijele, po okusu slađe, gorče, kisele, slane ili ljute. U njih su prešli svi vitamini iz povrća i mesa pa su prepune zdravlja i vitalnosti. Neke su toliko izdašne da uz dodatak smeđe riže, prosa ili kus-kusa mogu biti glavno jelo.

To što se juhe obično serviraju na početku obroka, prije glavnog jela, nikako nije slučajnost. Juha je topli, tekući obrok, obično od povrća ili s dodatkom mesa, koji zahvaljujući začinima ubrzava rad probave.

 

Namočeni kruh

Prvi su juhu otkrili Francuzi još prije pet stoljeća, a njezino ime dolazi od riječi soupe, što znači namočeni kruh. Riječ restaurant je također prvo upotrijebljena u Francuskoj i značila je obnavljanje. Nastala je upravo zbog juhe, za koju se smatralo da obnavlja organizam, a koja se tada prodavala na određenim mjestima na ulici - restaurantima. Kasnije restaurant postaje riječ za moderan objekt u kojem se jede cijeli obrok. No, juha je i danas omiljena kako kod kuće tako i u restoranu.

 

Od jutra do večeri

Juha je jelo koje podnosi miješanje više vrsta povrća i mesa, ali i algi i mahunarki. To ipak ne znači da se opravdava "kaos" u loncu pa juhe treba raditi s namjerom.

Juha je također jelo za cijeli dan: doručak, ručak i večeru. Preporučuje se s juhom započeti dan kako bismo odmah ujutro podigli razinu energije te pročistili organizam. Za to je idealna miso juha.

U našoj je kulturi običaj da se juha konzumira prije glavnog jela. U tom ju je slučaju najbolje prilagoditi onome čemu ona prethodi, pa ako je glavno jelo teško, najbolje je da je juha bistra, i obrnuto. Kakva će juha biti ovisi i o godišnjem dobu.

Zimi će, dakako, biti topla i krepka, a ljeti je čak možemo rashladiti u hladnjaku. Poslijepodne ili navečer tijelu godi gušća ili krem juha, uz koju se servira salata od klica i prepečenac. Ona će nahraniti organizam prije spavanja, ali ga neće opteretiti.

Juhe se mogu zgušnjavati brašnom ili škrobom, ali takav stari, nezdravi način ostavimo radije u prošlosti i ugustimo je krumpirom ili izmiksanim povrćem. Donosimo vam nekoliko ideja za juhe koje će goditi vašem organizmu.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo