Velik broj proizvoda s oznakom 'smanjen broj kalorija' zapravo ima lošiji sastav.
 Foto: iStock
Što se tu sve krije

Nezdrave tajne 'zdravih' namirnica

Analizirano je više od 80 milijuna kupljenih prehrambenih proizvoda i pića od 2008. do 2012. godine u više od 400.000 kućanstava.

Prehrambeni proizvodi s oznakama poput 'bez masti', 'bez šećera', 'sa smanjenim udjelom masti' ili 'sa smanjenim udjelom soli' ne moraju nužno biti zdrava ni zdravija varijanta od proizvoda bez tih oznaka, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Sjeverna Karolina.

Autori studije analizirali su više od 80 milijuna kupljenih prehrambenih proizvoda i pića od 2008. do 2012. godine u više od 400.000 američkih kućanstava. Otkrili su da je 13 posto prehrambenih proizvoda i 35 posto pića nosilo oznake 'bez' ili 'smanjeni udio' soli, šećera ili masti, a najzastupljeniji su bili proizvodi s oznakom 'smanjeni udio masti'.

Foto: iStock
Čokoladno mlijeko sa smanjenim udjelom masti ima više šećera od onog običnog.

Lošiji sastav

Slijedili su proizvodi s oznakama 'smanjen broj kalorija', 'smanjen udio šećera' i 'smanjen udio natrija'. No, otkrili su i da je velik broj proizvoda s tim oznakama zapravo imao lošiji sastav od klasičnih varijanti bez takvih oznaka.

U većini slučajeva hrana s manjim udjelom soli, šećera ili masti imala je puno lošiji nutritivni sastav od istovrsnih namirnica bez takvih oznaka - kaže voditeljica studije prof. Lindsey Smith Taillie. Na primjer, tri Oreo keksa sa smanjenim udjelom masti sadrže 4,5 grama masti u usporedbi sa 7 grama masti koliko ima u tri obična Oreo keksa. No, i jedni i drugi keksi sadrže 14 grama šećera po porciji, što je jako puno.

Tu je, primjerice, i čokoladno mlijeko sa smanjenim udjelom masti koje ima više šećera od običnog čokoladnog mlijeka te više šećera i masnoća od drugih napitaka općenito

Linker
25. travanj 2024 00:38