Nemojte da im prođe sezona, a da se ne počastite.
 Getty Images/iStockphoto
OD IZRAZITOG ZNAČAJA ZA ZDRAVLJE

NEVJEROJATNO DOBRA 'Briše' godine s lica i tijela, pomaže kod anemije i astme, sanira jetru, čuva srce...

Puna je hranljivih sastojaka i antioksidansa, a ovo su njene impresivne prednosti zbog kojih nikako ne bismo smjeli dozvoliti da ih mjesecima ne stavimo u usta.

Ovo je sedam ključnih razloga zašto je marelica dobra za naše zdravlje, kožu i organizam u cijelosti.



1. Ključ je za borbu protiv starenja

Marelica je poznata po tome što je jedan od najboljih prirodnih proizvoda protiv starenja, jer potiče proizvodnju kolagena i elastičnosti kože zahvaljujući koktelu fitonutrijenata i vitamina C i A. Zato je ulje sjemenki marelica postalo izuzetno popularno. Također, potiče iz indijskih rituala, a dokazano je da samo ulje štiti od UV zračenja.



2. Potiče i bolju probavu

Nutricionisti širom svijeta kažu da bi trebalo povećati unos marelica u našu prehranu da bi se održavao zdrav imunitet, ali i da bi se poboljšala probava. Marelice su, naime, dobar izvor beta-karotena, luteina i nevjerojatno velikih količina vlakana, tako da su od velike pomoći zdravlju naših crijeva i probavnom sustavu u cjelini. Za one koji nisu obožavatelji svježih voćki marelice, preporučuje se da ih konzumiraju u sušenom obliku. Osušene još bolje pomažu pri probavi, jer sadrže visok postotak hranljivih tvari, sadrže kalcij za jače kosti i magnezij.



3. Sanira upalu jetre

Pune vitamina C i E, dokazano je da marelice snižavaju razinu jetrenih enzima, što zauzvrat, smanjuje neželjene upale. Tako nas marelice štite od bolesti jetre i oslobađaju bakterija koje mogu prouzrokovati štetu. Njihov visok sadržaj vitamina također je od važnog značaja za rast i razvoj djece. A ne zaboravimo spomenuti kako su, kad su djeca u pitanju, sjajne u zacjeljivanju rana, jer sadrže karotenoide koji uklanjaju upale u tijelu.

Young  woman eating apricot  in garden
Getty Images
Ako ne volite svježu, posegnite za sušenom.


4. Poboljšava zdravlje srca

Ako se držite raznovrsne, ponajprije mediteranske prehrane, a pritom vodite računa da u sezoni marelica, osigurate tijelu dovoljno hranjivih tvari i iz tog voća, svakako ćete pomoći svome najvažnijem mišiću u tijelu. Marelica sadrži visoke razine beta-karotena, vitamina C, kalija, pa čak i vlakana. Vitamin C djeluje na zaštitu srca od oštećenja, dok kalij snižava krvni tlak opuštajući krvne žile i arterije.



5. Umiruje astmu

Smatra se da je ulje marelica (umjesto samog voća) antiastmatično i da pomaže u liječenju bolesti i simptoma astme. Studije pokazuju da marelice zahvaljujući visokoj razini esencijalnih ulja, pomažu u oslobađanju od stresa i smanjenju pritiska na respiratorni sistem i pluća. Ipak, savjetujemo, da tu teoriju prokomentirate sa svojim liječnikom.



6. Ojačava imunitet

Marelice su izvor vitamina A. Pojedete li manju zdjelicu marelica unijet ćete oko 50% više od preporučenog dnevnog unosa vitamina A, koji je važan za održavanje dobrog vida, zdravog i uravnoteženog imunološkog sustava. A apsolutno je ključan za jačanje kognitivnih funkcija. Visok nivo beta-karotena dokazano pojačava protok krvi u očima i poboljšava vid.



7. Ublažava anemiju

Marelica je i odličan izvor željeza, minerala koji ima vrlo važnu ulogu u stvaranju hemoglobina. Pored toga, sadrži bakar te vitamin C, koji pomažu u apsorpciji željeza tijelu, što zauzvrat poboljšava protok krvi u tijelu, sprečavajući anemiju.

Linker
13. travanj 2024 04:03