Jeste li znali da ga možete napraviti od svega dva sastojka?
 Foto: iStock
Napravite ga sami

Neobičan sladoled: ne deblja, smiju ga jesti dijabetičari, a obožavaju ga i vegetarijanci

Ovo ljeto hit je proteinski sladoled kojim su naše slastičarnice obogatile svoju ponudu, a vrlo ga je jednostavno napraviti i kod kuće.

Sladoled koji ne deblja, smiju ga jesti i oboljeli od šećerne bolesti, popularan je među vegetarijancima i svima koji vole uživati u omiljenom desertu bez grižnje savjesti, ovo ljeto je ultimativni izbor.

Društvene mreže popularizirale su ovaj najnoviji hit, a barem su dva razloga da ga probate. Prvi je to što svi vole sladoled, a drugi to što je ljeto, omiljeno godišnje doba kada uživamo u sladoledu.

Proteinski sladoled najnoviji je hit i u slastičarnicama - potekao iz jedne, a vrlo se brzo našao u ponudi i ostalih - bez konzervansa je, bez šećera, emulgatora i drugih umjetnih dodataka.

Protein je makronutrijent

U ponudi su okus vanilije, čokolade ili kombinacija. Zašto proteinski sladoled? Proteini su važna komponenta svake naše stanice, nužni su nam za rast, razvoj i imunosni sustav. Kosa i nokti uglavnom se sastoje od proteina, protein je važan sastojak kostiju, mišića, hrskavice, kože i krvi, naše tijelo koristi ih za izgradnju i popravak tkiva, za stvaranje enzima, protutijela i hormona inzulina. Proteini se u tijelu razlažu na aminokiseline, a od 22 aminokiseline u našem tijelu 13 ih organizam može proizvesti sam pa ih nije nužno unositi prehranom.

Ostalih devet aminokiselina tijelo ne može stvoriti i moramo ih unosimo raznovrsnom prehranom, a zovemo ih esencijalne aminokiseline.

Uz masnoće i ugljikohidrate protein je i makronutrijent, što znači da ga tijelo treba u velikim količinama, no ne pohranjuje ga pa ga je potrebno redovito unositi u organizam.

Za razliku od ugljikohidrata, koje unosimo u prekomjernim količinama, proteine i zdrave masti (maslinovo ulje) ne trudimo se dovoljno uvrstiti u svoj jelovnik. Bez obzira na tjelesnu masu odraslom bi čovjeku trebalo oko 60 grama proteina na dan, a djeci bi trebalo osigurati gram proteina na kilogram tjelesne mase.

I proteini u prahu

Najbolji izvori proteina su meso, plodovi mora, jaja i mliječni proizvodi. To su ujedno kompletni proteini jer sadrže sve esencijalne aminokiseline (svih devet koje tijelo ne može samo proizvesti). Među njima su i kvinoja i soja, koje također osiguravaju sve aminokiseline, a spadaju u skupinu proteina biljnog podrijetla. Grah, grašak, žitarice, orasi i sjemenke također imaju esencijalne aminokiseline, no ne baš sve.

Kako biste povećali unos proteina, a istovremeno uživali u omiljenoj ljetnoj slastici, napravite proteinski sladoled. Među sportašima (i rekreativcima) popularni su i proteini u prahu, najtraženiji je tzv. whey protein - protein mliječne sirutke koji nastaje pri proizvodnji sira, no radije birajte proteinske namirnice koje okusom odgovaraju sladoledu.

Kako ga napraviti

Za najjednostavniji proteinski sladoled potrebna su samo dva sastojka: posni sir i zamrznuto voće. Ubacite sve u blender, izmiksajte, stavite u kalupe za sladoled i zamrznite na nekoliko sati.

Domaći proteinski sladoled

Možete ga napraviti i od avokada, slatkog vrhnja, kakaa i mljevenih oraha ili od jaja, slatkog vrhnja, skute, tamne čokolade i malo meda ili mascarponea, orašastih plodova, bobičastog voća i kokosovog ulja ili pak svježi sir pomiješajte s bananom i mljevenim orašastim plodovima, dodajte maline, malo meda i sok jedne naranče. Ideja je bezbroj, sve što vam treba je nekoliko proteinskih namirnica, blender ili štapni mikser, kalupi za sladoled ili kornet i hladnjak. Nakon nekoliko sati uživat ćete u domaćem sladoledu koji možete jesti i kao međuobrok.

Linker
08. ožujak 2024 13:41