O slanom i slatkom: o svemu

Neka drugima cure sline: hrska izvana, topi se iznutra, a još je i bez brašna...

Vjerujem da ste svi čuli za slavni (i puno puta opjevani) talijanski otok Capri, a jeste li čuli za njegovu najpoznatiju slasticu Tortu Caprese? Torta Caprese je jedan od onih klasičnih kolača koji se peku, kako kod kuće, tako i u raznim slastičarnicama i služe skoro pa čitavo jedno stoljeće.

 

Kao i mnoge slastice, a i jela koja danas rado jedemo, i ova torta od čokolade i badema nastala je pukom greškom.

I kako to obično biva, sasvim neočekivano postala je omiljena torta na mnogim stolovima. Zasluga za recepturu ove torte pripada kuharu imena Carmine Di Fiore, koji je 1920. godine po prvi puta ispekao ovu tortu u svojoj zanatskoj radionici na otoku Capriju. Pa jedna od priča kaže, kad je pripremao tortu za tri američka kriminalca koja su na ovaj otok u regiji Kampaniji došli kako bi kupili par zaštitnih dokoljenica za svima nam znanog mafijaša Ala Caponea, zaboravio je u tijesto dodati brašno. Možda zbog uzbuđenosti i straha od pogreške u pripremi torte za ljude "tog kalibra", ali pogreška se dogodila - Carmine je zaboravio dodati upravo jedan od glavnih sastojaka. No u stvarnosti, finalni se rezultat pokazao izvrsnim, torta je bila prava pravcata delicija i ubrzo je postala jednom od najpoznatijih torti u Italiji za koju se mahom tražio recept.

 

Kako se priprema?

Za originalnu tortu su vam potrebni sljedeći sastojci; jaja, mljeveni bademi, tamna čokolada, šećer i maslac. Za posebnu citrusnu notu slobodno dodajte i ribanu koricu naranče, a za bolje dizanje žlicu ruma ili konjaka.

Budući da torta ne sadrži brašno, posebno je pogodna za sve one koji su na bezglutenskoj prehrani.

Iako se na temelju navedenih sastojaka može zaključiti kako se radi o pravoj nutritivnoj "bombi", torta je začuđujuće lagana. Osim toga, izuzetno je jednostavna za pripremu.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo