ljetna poslastica

Nećete im moći odoljeti - pet recepata za domaći sladoled koji nestaje u trenu

Sadoled nije samo čarobna poslastica, on je i hranjiva namirnica, stoga ipak treba discipline! Dobra je vijest da ih možete napraviti sami

 

Piše: Goranka Jelinčić

 

Jeste li znali da je najbliži desert koji je preteča sladoleda izumljen u Kini 200. godina prije Krista. Načinjen je miješanjem riže i mlijeka sa snijegom.

Istina je da se sladoledi mogu jesti tijekom cijele godine, ali najveći gušt zasigurno je uživanje u njima na plaži, uz bazen ili u parku za ljetnih vrućina. Desert koji će si priuštiti i najveće gurmanske askete užitak je koji aktivira naše endorfine. No, sladoled nije samo čarobna poslastica, on je i hranjiva namirnica, stoga ipak treba discipline! Dobra je vijest da ih možete napraviti sami. Donosimo nekoliko recepata kako biste uvijek imali 'zalihu' u vlastitom hladnjaku.


1. Kokosov sladoled s rumom

Jednostavan recept kako napraviti kokosov sladoled kod kuće. Ovi osvježavajući sladoledi napravljeni su od kokosovog mlijeka, vrhnja, šećera, svježe naribanog kokosa i malo ruma. 

Sastojci:

  • 1 litra nezaslađenog kokosovog mlijeka
  • 1 šalica kokosove kreme ili kokos jogurta
  • 1 šalica šećera
  • 1 šalica slatkog vrhnja
  • 1 žličica esencije kokosa - po izboru
  • 6 žlica ruma - ili umjesto toga možete koristiti i esenciju ruma
  • ½ do 1 šalice svježe naribanog kokosa
  • tostirani kokos za ukrašavanje i posluživanje

 

Priprema:

  1. Stavite kokosovo mlijeko, vrhnje i šećer u srednju posudu ili tavu, zagrijte i miješajte dok se šećer potpuno ne otopi.
  2. Maknite s vatre, dodajte rum i esenciju kokosa. Okusite i prilagodite količinu esencije ruma i kokosa po vašoj želji. Ostavite da se smjesa potpuno ohladi. Trebao bi biti polu zamrznut, ali još uvijek malo mekan.
  3. Pomoću električnog miksera umutite i izgladite smjesu. Možete je staviti i u procesor za hranu ili blender i pomiješati .
  4. Vratite sladolednu smjesu u zamrzivač i ostavite da odstoji još sat vremena.
  5. Zatim ponovite postupak 3 do 4 puta ili dok sladoled ne postane gladak i kremast.
  6. Dodajte naribani svježi kokos posljednji put i tucite ili pomiješajte.
  7. Prije posluživanja sladoled ostavite nekoliko sati u zamrzivaču.
  8. Poslužite kokosov sladoled samostalno ili ukrašen tostiranim kokosom ili po izboru svježeg voća.

Vegan, Coconut Milk Vanilla Ice Cream In a Sugar Cone
Getty Images


2. Čokoladni sladoled

Sastojci:

  • 3/4 šalice šećera
  • 1 šalica mlijeka
  • 1/4 žličice soli
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 3 žumanjka
  • 60 grama polu tamne čokolade
  • 2 šalice šlaga
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

 

Priprema:

  1. Na srednje jakoj vatri miješajte šećer, mlijeko, sol i kakao, neprestano miješajući.
  2. Pustite da prokuha.
  3. Žumanjke stavite u malu zdjelu i postepeno dodajte oko 1/2 šalice prethodne smjese.
  4. Prebacite ovu smjesu u tavu.
  5. Zagrijati dok se ne zgusne, ali bez vrenja.
  6. Maknite s vatre i dodajte čokoladu, miješajući dok se ne otopi. Izlijte u hladnu posudu i stavite u hladnjak oko dva sata ili dok se ohladi, povremeno miješajući.
  7. Kad je čokoladna smjesa potpuno hladna, dodajte vrhnje i vaniliju.
  8. Dobro promiješajte i zamrznite.


Chocolate Brownie in Ice Cream mold
Getty Images
 

3. Domaći sladoled od banane

Sastojci:

  • 6 banana
  • 6 žlica obranog mlijeka
  • 2 žlice vanilije

 

Priprema:

  1. Ogulite i narežite banane (vrlo zrele), stavite u hladnjak da se smrznu.
  2. Postepeno stavite smrznutu bananu, mlijeko i vaniliju u blender ili procesor dok ne dobijete jednoliku konzistenciju.
  3. Može se jesti odmah kao mousse sa svježe tučenim šlagom.

Healthy raw vegan banana and cinnamon ice cream (icecream, nicecream) with walnut topping - healthy vegetarian diet vegan raw fruit organic delicious dessert, dairy free, gluten free
Getty Images/iStockphoto
 


4. Sladoled Oreo

Sastojci:

  • 12 Oreo keksa 
  • 500 mililitara slatkog vrhnja iz hladnjaka
  • 1 limenka kondenziranog mlijeka

 

Priprema:

  1. Stavite metalnu (ili staklenu) posudu u hladnjak.
  2. Oreo kolačiće razbiti na manje komadiće i staviti u zdjelu.
  3. Umutite vrhnje i mlijeko u hladnoj posudi, dodajte zdrobljene keksiće i sve ručno dobro promiješajte.
  4. Zatim smjesu domaćeg Oreo sladoleda izlijte u kalup i pohranite u hladnjak najmanje 6 sati.
  5. Treba naglasiti da je temperatura jedan od ključeva uspjeha izradi ovog sladoleda.

Ice cream with chocolate and cream sandwich cookies. Cookies and cream homemade ice cream dessert on wooden background.
Getty Images/iStockphoto

 

5. Sladoled od jagoda

Sastojci:

  • 700 g jagoda 
  • 100 g šećera
  • 250 g grčkog jogurta
  • 260 g slatkog vrhnja


Postupak:

  1. Operite jagode, izvadite stabljiku i narežite ih na kockice.
  2. Stavite ih u veću zdjelu pa dodajte jogurt i šećer, dobro promiješajte i ostavite da odstoje oko dva sata.
  3. Potom izgnječite jagode alatom za drobljenje krumpira.
  4. Dodajte šlag i zasladite.
  5. Dobro promiješajte i prebacite pripravak sladoleda od jagoda u posudu s poklopcem i odnesite ga u zamrzivač.
  6. Jednom kad stavite sladoled u zamrzivač, sjetite se, svakog sata na početku i otprilike svakih pola sata, kada se gotovo smrznuo, promiješajte lopaticom kako biste izbjegli kristale.
  7. Ako ga ostavite u zamrzivaču nekoliko sati, izvadite ga deset minuta prije posluživanja da postane svježiji. Sladoled od jagode možete popratiti jagodom i kolačićem ili što više volite...

Close-up of strawberry ice cream bowl. Homemade delicious strawberry ice-cream on table.
Getty Images
 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo