Kad ne pomaže ništa drugo, probajte hranom začiniti strasti... O tome se priča već stoljećima.
 Foto: iStock
Afrodizijaci na tanjuru

Ne znate za strast? Vrijeme je za Casanove iz prirode

Upoznajte najslavnije ljubavnike - one koji će vas preko nepca odvesti u svijet senzualnosti, ljubavi i strasti! Oni su afrodizijaci, moćni plodovi prirode koji jačaju libido, pospješuju potenciju i potiču cirkulaciju i na "onim" mjestima...

"Dah joj je poput meda začinjena klinčićem, njezina su usta ukusna kao zreli mango. Cjelivanje njezine kože nalik je kušanju lotosa. Duplja njezina pupka skriva obilje začina. Kakvi užici dolaze poslije, jezik zna, ali izreći ne može."

Srngarakarika, Kumaradadatta, 12. st.

Ukratko, afrodizijak je bilo koja tvar ili aktivnost koja potiče ljubavnu želju, objašnjava nam Isabela Allende u knjizi "Afrodita" (Vuković&Runjić, Zagreb, 2003.). Premda su neki znanstveno utemeljeni, mozak je ipak najjači seksualni organ, a on je pod utjecajem čula: mirisa, vida, dodira i okusa. Stoga u svijet senzualnosti, ljubavi i strasti ulazimo zahvaljujući sprezi biljaka, hormona i želje.

Određene biljke i začini oduvijek su se koristili ne samo za začinjanje namirnica i spravljanje parfema, nego i za ljubavne napitke. Uzgajali su se u kućnim vrtovima i voćnjacima samostana više u medicinske, negoli u kulinarske svrhe, a bili su i lijek za impotenciju i neplodnost.

Magično djelovanje

Tijekom stoljeća, znanje o njihovim seksualnim moćima je gotovo izumrlo pa danas, dok peršin dodajemo mesu ili dok šafranom oplemenjujemo rižu, i ne razmišljamo o tome da u rukama držimo biljke koje mogu imati magično djelovanje. Biljke su rafinirani afrodizijaci moćnog, ali diskretnog djelovanja - valja ih primjereno dozirati i koristiti redovito, jer djeluju na suptilnoj razini, nenametljivo.

Zato se potrudite da u vašoj kuhinji ne uzmanjka domaćeg bilja i začina, kao ni djevičanskog maslinova ulja provjerene kvalitete, octa kojeg ste oplemenili začinima koja bude žudnju, gorčice i prirodnog meda - sastojaka koji će oplemeniti uživanje za stolom i raspiriti užitke pod plahtama.

Iz podužeg popisa začina koji se tisućljećima koriste kao afrodizijaci, spomenut ćemo one čije djelovanje dokazuju studije.

Biljke zabranjene samcima

Začini koji "griju" krv su brojni, među njima su i kardamom i cimet, a naročito ljute chili papričice koje svoj učinak mogu zahvaliti sastojku kapsaicinu koji je, osim što zagrijava tijelo i povećava protok krvi, zaslužan i za oslobađanje endorfina, odgovornog za osjećaj sreće.

I korijen korejskog ginsenga, tzv. crveni ginseng, opušta mišiće i pojačava dotok krvi u genitalije, dok se ženama u menopauzi preporučuje sibirski ginseng koji pojačava lučenje progesterona, i to u kombinaciji s namirnicama koje blokiraju estrogen: ananasom, bobičastom voću, brokuli, grahu, leći, sojinom mlijeku, zobenim pahuljicama, mahunama, sjemenkama lana i bademima.

Mikrocirkulaciju i protok krvi pospješuje i ginkgo, djelotvoran i kod problema potencije. I bosiljak djeluje na taj način: pospješivanjem krvotoka povećava seksualnu želju, zbog čega se još u drevnim kulturama vezivao uz plodnost i strast te ga je poželjno redovito posipati po rajčicama i juhi od povrća.

Foto: iStock
Nije nikakvo čudo što stoji kao "suho zlato" kad šafran među začinima ima najveću dokazanu afrodizijačku moć.

Jeste li znali?

  • Među začinima najveću dokazanu afrodizijačku moć imaju šafran, korejski ginseng i afrički yohimbin. Umjerenu učinkovitost u eksperimentima pokazali su muškatni oraščić, klinčić, češnjak i đumbir.
  • Sjemenke anisa u brojnim se zemljama Srednjeg istoka koriste za poticanje ljubavi kod netom oženjenih i za liječenje impotencije, dok se u zemljama Mediterana simbolom plodnosti smatra bosiljak.
  • Kokosovo ulje koristite kao prirodni lubrikant jer posjeduje antifungalna svojstva, što smanjuje rizik od infekcija. Nanesite ga prije seksualnog odnosa, a nakon njega samo obrišite, bez ispiranja vodom.

Kraljica čokolada

Među kraljicama afrodizijaka važno mjesto pripada i čokoladi, točnije rečeno kakau, koji osim što luči hormon sreće, sadrži i flavonoide koji omogućuju dotok krvi u spužvasta tijela penisa, a što podržava erekciju i potenciju. Kako cirkulaciju u genitalnom području ubrzava i korijander, 3 g praha korijandera pomiješajte sa žlicom meda i ostavite da se otopi u ustima.

Maca prah pojačava libido, smanjuje tjeskobu i stres, utječe na povećanje proizvodnje i volumena spermija, a sadrži i adaptogene pa je ova biljka dobrodošla ženama koje pate od hormonalne neravnoteže.

Znanstveno je dokazana i moć šafrana u smislu pojačavanja potencije, a jedan od najjačih afrodizijaka je yohimbin - afričko drvo koje nazivaju i prirodnom viagrom.

On je snažan stimulator centralnog živčanog sistema ali, kako ima brojne neželjene nuspojave, uz ostale i napade panike i halucinacije, uputnije ga je izbjegavati.

Foto: iStock
Ima li vaš muškarac problema s erekcijom ponudite ga čašom vina prije no što prijeđete "na stvar". I, naravno, ne preskačite predigru.

Hrana za vrući seks

Izbjegavajte hranu s visokom količinom zasićenih masnoća te soju i proizvode na bazi soje jer sadrže visoku koncentraciju ženskog spolnog hormona estrogena, koji kod muškaraca smanjuje djelovanje testosterona, time i spolni nagon, a kod žena nakon 35. godine utjecaj progesterona, zaslužnog za spolnu želju.

Neka naglasak bude na hrani bogatoj omega kiselinama i onoj koja potiče cirkulaciju, a time i erekciju kod muškaraca i orgazam kod žena.

Orašasti plodovi, riblje ulje, plava riba, zeleno lisnato povrće hrana je koja osigurava zdravlje cijelog organizma, pa tako i sreće u bračnoj ložnici. U jelovnicima koji se stoljećima koriste za pojačavanje i održavanje strasti nezaobilazni su češnjak jer sadrži alicin koji pojačava cirkulaciju i protok krvi u spolnim organima; kamenice koje su najbogatiji izvor cinka među školjkama, koji povećava proizvodnju spermija i razinu testosterona.

Cinkom su bogati još i kavijar, teleća jetra, govedina i janjetina, a od biljnih izvora sezam, sjemenke buče i sjemenke lubenice.

Cijenjene su i šparoge, bogate vitaminom E, vitaminom plodnosti, važnim za sintezu spolnih hormona, kao i tartufi, koji omamljuju svojim mirisom, otpuštajući pritom steroide slične feromonima koje otpuštaju i mužjaci za vrijeme parenja. Naravno, tu je i crno grožđe i vino. Vino u malim količinama povoljno djeluje na tlak i krvne žile, a i bogato je flavonoidima koji potiču stvaranje dušikova oksida koji omogućuje erekciju.

Čarolija ljubavnih mirisa

Mirisi djeluju na mozak više od drugih osjetila i u trenu mogu probuditi sjećanja i požudu pa ne čudi što se aromaterapija oduvijek koristila kao pojačivač libida i u liječenju impotencije i frigidnosti. Stoga, priča o afrodizijacima ne bi bila potpuna bez spomena barem nekih eteričnih ulja koja raspiruju senzualnost, romantiku i strast.

Primjerice, pačuli i sandalovina imaju zavodnička svojstva, a poprskate li plahte uljem lavande, potaknut ćete stanje opuštenosti te ukloniti napetost. Neka vam pri ruci bude i paprena metvica; raspršite li po partnerovu tijelu njezin hidrolat, raspirene strasti uzdignut će vas do nebesa.

Želite li partnera potpuno izludjeti, tu je ulje đumbira koje pomaže i kod impotencije i frigidnosti, a pri svladavanju seksualnih strahova i dvojbi pomoći će vam ulje ruže koje podiže energiju i harmonizira tijelo i duh.


Foto: Shutterstock
Iiiii, akcija!

"Vruća" večera dostojna Afrodite

Predjela su istančan nagovještaj onoga što će uslijediti; glavno jelo raspiruje spolnu vatru, a desert je kruna intimne orgije nepca, uvod u strastvene igre u postelji, tvrdi Isabela Allende, iz čije knjige su ovi recepti i izabrani.

Predjelo: Koktel od kozica

  • 1 šalica kuhanih kozica
  • 1 avokado, mljeven i začinjen limunom, solju i paprom
  • 1 srednja jabuka, oguljena i naribana
  • ½ šalice umaka od rajčica
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 žličica limunova soka
  • 1 žličica engleskog umaka perrins
  • 1 žličica senfa
  • sol
  • papar

Priprema:

1. Stavite pire od avokada u čaše. Dodajte kozice.

2. U drugoj posudi promiješajte ostale sastojke, uključujući naribanu jabuku i tim umakom prelijte kozice. Ukrasite kriškom limuna ili s nekoliko listova metvice.

Glavno jelo: Šeikovi patlidžani

  • 1 veliki ili 2 srednja patlidžaa
  • 1 luk
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 2 rajčice
  • 1 režanj češnjaka
  • malo klinčića u prahu
  • 1 žlica šećera
  • 3 žlice naribanog parmezana ili gorgonzole
  • sol
  • papar

Priprema:

1. Narežite luk na tanke ploške, usitnite češnjak i oboje lagano popržite na maslinovu ulju. Dodajte klinčić, šećer, sol i papar. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 3 minute.

2. Narežite patlidžan i rajčice na deblje ploške, zagrijte pećnicu na maksimalnu temperaturi; u maslacem namazanu vatrostalnu posudu stavite sloj patlidžana, prekrijte dijelom smjese luka i češnjaka, pospite polovicom sira pa složite novi red od rajčica, ostatka luka i sira.

3 Pokrijte posudu aluminijskom folijom i pecite pola sata. Maknite papir, smanjite temperaturu i ostavite povrće u zagrijanoj pećnici desetak minuta, dok patlidžan ne omekša. Poslužite s malo riže.

Desert: Taj Mahal

  • 2 crvene jabuke
  • 0,25 dl vode
  • 20 dag šećera
  • 2 žlice narančinog soka
  • malo šafrana u prahu (ili 3 niti)
  • 2 žlice likera na bazi naranče

Priprema:

1. Kuhajte vodu, šećer, narančin sok i šafran dok ne dobijete bistri karamel.

2. U karamel dodajte oguljene jabuke, očišćene od koštica i narezane na četvrtine. Kuhajte na laganoj vatri 10 minuta da dobiju podjednaku boju. Izvadite ih, pričekajte da postanu mlade te poškropite limunom.

3. Stavite jabuke u visoke čaše i ukrasite prema želji, može i šlagom.

Linker
11. travanj 2024 19:42