Maslinovo ulje koristite najviše dva mjeseca nakon što ste ga otvorili.
 Foto: iStock
Pet zlatnih savjeta

Naučite prepoznati pravo maslinovo ulje

Mnogi od nas u svojoj kuhinji imaju maslinovo ulje, no koliko od nas zaista pazi koje će kupiti, pitanje je na koje ćete sami najbolje dati odgovor. Ipak, kada idući puta krenete u trgovinu pripazite...

Svi zagovaratelji zdrave prehrane u svojoj kuhinji imaju maslinovo ulje koje je u mediteranskim zemljama od davnina svojevrsni simbol zdravlja i dugovječnosti. To ipak ne znači da biste trebali kupiti prvo na koje se naiđete i još k tome najjeftinije na polici.

Bitno je znati kako odabrati pravo i kvalitetno maslinovo ulje pa evo nekih savjeta.

Jeste li znali?

U maslinovom ulju prisutne su oleinska i linolenska kiselina, koje čiste krv i snižavaju krvni tlak. Oleinska ili uljna kiselina podiže nivo dobrog kolesterola - HDL-a.

1. Uvijek izaberite ekstra djevičansko maslinovo ulje jer se ono dobiva nakon prvog tiještenja (mehanički postupak ekstrakcije ulja stiskanjem tijesta od maslina) zdravog ploda masline, a kiselost (slobodne masne kiseline) mu ne prelazi 0,8 posto. Ova verzija sadrži mnoge hranjive tvari kao što je primjerice polifenol.

2. Kupujte nefiltrirano maslinovo ulje jer je kvalitetnije od filtriranih i sadrži prirodne elemente kao što su antioksidansi koji sprečavaju proces oksidacije.

3. Birajte hladno prešano maslinovo ulje. To znači da je ulje dobiveno na temperaturi nižoj od 27°C prvim mehaničkim prešanjem maslinovog tijesta (homogena smjesa koja se dobiva mljevenjem i usitnjavanjem ploda masline) hidrauličnom prešom.

4. Budite svjesni lažnih tvrdnji od strane velikih prehrambenih lanaca. Teško da ćete pravu litru ekstra djevičanskog maslinovog ulja platiti ispod 80 kuna. U slučaju maslinova ulja cijena ipak još uvijek znači i kavlitetu. No, prisjetite se afere s talijanskim uljima - radije kupujte domaće, hrvatsko, na taj način se barem možete direktno požaliti proizvođaču.

5. Izbjegavajte ekstra lagano maslinovo ulje jer se podrvgava značajnim procesima, a moguće je i da je pomiješano s biljnim uljima. U praksi, "light" je uglavnom znak za rafinirane i obrađene proizode.

Unrecognizable man in the kitchen preparing healthy vegetable salad
Foto: iStock
Maslinovim uljem obogatite salate, guste juhe, smoothie, tjesteninu, rižota i slastice od čokolade. Upotrijebiti ga možete i na kruhu umjesto maslaca, margarina ili majoneze.

Što se tiče ostalih savjeta, maslinovo ulje uvijek čuvajte na tamnom i hladnom mjestu, te što dalje od izvora topline. Preporuka je da bocu maslinova ulja potrošite u roku od dva mjeseca od trenutka kada ste je otvorili.

Dobro je znati

  • prženje uklanja mnoga blagotvorna svojstva maslinova ulja
  • maslinovo ulje možete koristiti i za podizanje imuniteta - svakodnevno isperite usnu šupljinu maslinovim uljem i odstranite otrove iz tijela
  • prehrana obogaćena maslinovim uljem pomaže kod probavnih tegoba, gastritisa, kolitisa i zatvora
  • maslinovo ulje korisno je za kožu i kosu, a koristi se i za masaže
  • maslinovo ulje i plod masline antioksidativnim djelovanjem odgađaju starenje

Linker
18. travanj 2024 21:08