Mi ga obožavamo, a vi?

Nar, šipak, mogranj ili superman među voćkama!

Kiselkasto-slatki šipak superman je među voćkama, a uz pomoć svojih šestotinjak bobica, umotanih u koru tople crvene boje, štiti nas od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Nar, mogranj ili šipak, naziv je za azijsku voćku koja sazrijeva početkom jeseni, radi čega trenutno možemo uživati u njezinom okusu i blagotvornom utjecaju na organizam.

Plod, sok ili razni sirupi od šipka - sve je odreda korisno radi snažnog antioksidantnog utjecaja na zdravlje. Pomaže i kod rada prostate u muškaraca, ali i snižava krvni tlak te povećava plodnost kod žena.

Njegove bobice obiluju vitaminima A, C i E, dok polifenoli štite naše stanice od starenja. U svome djelovanju, šipak je snažniji od naranče, za koju se inače smatra kraljicom vitamina C. Pomaže oboljelima od astme, kao i onima koji pate od povišenog kolesterola.

Foto: iStock

 

Jeste li znali?

Trudnicama se preporučuje pijenje soka od šipka, jer time štite mozak novorođenčadi!

Nije baš tako teško

Poznato je da je kod šipka uvijek najteže - čišćenje, što je zapravo zabluda. Stari način polaganog vađenja bobica iz kore ploda zamijenite brzim i lakim načinom čišćenja. Šipak razrežite napola. Na stolu raširite čistu krpu ili podmetnite posudu. Iznad okrenite polovicu šipka tako da razrezani dio gleda prema dolje i drugom rukom kuhačom lupkajte po vrhu ploda. Bobice će same ispasti.

Kako to izgleda, možete pogledati na profilu ove Instagramerke :)

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo