Provjerite koja vas hrana može razbuditi i napuniti energijom prije odlaska u krevet.
 Foto: Istock
I spavaš kao beba

Namirnice koje želite i MOŽETE jesti prije spavanja

Donosimo listu namirnica koje, kažu stručnjaci, možete jesti prije spavanja, ali i one koje biste trebali izbjegavati.

Nema slađeg nego pojesti nešto prije spavanja (da, znamo da to nije najbolja ideja). Maknimo sad kile sa strane, osim što nije zdravo prežderavati se prije odlaska u krevet, mnoge namirnice će nam i poremetiti san. I što onda učiniti?

Donosimo zato listu namirnica koje, kažu stručnjaci, možete jesti prije spavanja, ali i one koje biste trebali izbjegavati.

7 namirnica koje možete jesti prije spavanja

Banana

Ako jednostavno ne možete zaspati bez da nešto gricnete, onda je banana idealan izbor. Banane sadrže triptofan i kalij koji su odlični za dobar san. Plus, banane su slatke i puno bolji izbor od pola kile čokolade.

Sok od višnje

Jeste li znali da on može potaknuti bolji noćni san? Sok od višnje može pomoći u povećanju vašeg melatonina, hormona koji je zaslužan za to da se osjećamo pospano.

Losos ili tuna

Kasna večera u obliku lososa ili tune može dovesti do boljeg sna. Ove zdrave ribe, naime, sadrže triptofan te su također bogate vitaminom B6, što je bitno za proizvodnju melatonina.

Zeleno lisnato povrće

Možda je najbolji izbor za laganu večeru prije spavanja losos ili tuna sa zelenim povrćem. Špinat, kelj i bob su dobar izvor kalcija, koje vaše tijelo treba za proizvodnju melatonina. I spavat ćete kao beba.

Mliječni proizvodi s niskim udjelom masti

Određeni sirevi, mlijeko i jogurt mogu biti odličan izbor kada je riječ o snacku koji vam neće držati budnima, već će vas zapravo potaknuti da se dobro odmorite.

Slatki krumpir

Slatki krumpir ne sadrži samo složene ugljikohidrate koji će vam pomoći da bolje spavate, nego sadrže i kalij koji može pomoći opuštanju mišića, što dovodi do bolje kvalitete sna tijekom cijele noći.

Kivi

Odrežite malo kivija jer, prema nedavno objavljenom istraživanju, kivi je još jedna namirnica koja će vam pomoći da se naspavate.

Utjecaj kivija na san najvjerojatnije leži u njegovoj visokoj razini antioksidansa i serotonina.

Isti antioksidansi koji su jako dobri za zdravlje mogu pomoći i kod problema sa snom.

Namirnice koje ne biste smjeli jesti prije spavanja

Brokula

Brokula, cvjetača i kupus možda nisu najbolje namirnice za jesti prije odlaska na spavanje. Mogu vam, naime, omesti san jer ćete ih vjerojatno dugo probavljati. Jedite ovo zdravo povrće preko dana tako da ih vaše tijelo ima vremena probaviti.

Alkohol

Iako mislite da ste pospani nakon te čaše (ili dva) crnog vina, pijenje alkohola neposredno prije kreveta može vam ozbiljno pogoršati kvalitetu vašeg sna. Vrsta sna koju dobivate nakon nekoliko pića često je više puta prekinuta tijekom noći.

Sladoled

Jedenje zdjela sladoleda prije kreveta nije apsolutni kraj svijeta, ali san vam zato neće biti najbolji koji ste imali.

Sladoledi su puni masnoća i vaše tijelo neće imati priliku da ih razgradi prije spavanja: obilje šećera napunit će vaše tijelo energijom i ono će primiti poruku da je vrijeme za akciju, a ne za počinak.

Začinjena hrana

Začinjena hrana je ukusna i može biti vrlo dobra za vas, ali nemojte je jesti previše blizu spavanja. Može uzrokovati probavne smetnje, što čini spavanje u najboljem slučaju neugodno i u najgorem, bolno.

Masna hrana i kofein

Visokokalorična i masna hrana ne samo da će vas usporiti sljedećeg jutra, nego će natjerati vaša crijeva da rade prekovremeno.

Linker
14. travanj 2024 23:44