Jeste li ih se nauživali ovog ljeta?
 Foto: iStock
Tako se to nekad radilo

Najlakši i najučinkovitiji recept za brzu detoksikaciju jetre

Šljiva je idealna hrana u raznim dijetama, pogotovo kod oboljenja bubrega, gihta, reumatizma, bolesti jetre, kod fizičkog i mentalnog umora i smanjenog apetita.

Slatki, sočni ukus šljiva samo je jedan od razloga da ih uključite u svakodnevnu prehranu. Postoji čak 140 vrsta šljiva, a sve su bogate ugljikohidratima, imaju nizak nivo masnoća i kalorija, bogate su vitaminima A, C i E, kalcijem, magnezijem, kalijem i vlaknima te su idealne za čišćenje organizma.

Jeste li znali da je šljiva najstariji narodni lijek za regulaciju probave? Kao prirodni laksativ od velikog je značaja jer za razliku od drugih laksativa, kod uzimanja šljive nema opasnosti od navikavanja.

Šljive nabubre u našim crijevima, omekšavaju stolicu što je vrlo bitno kod liječenja hemoroida i drugih crijevnih oboljenja. Reguliranjem probave preventivno se djeluje protiv nastanka raka debelog crijeva, a pektin snižava i kolesterol u krvi. Šljive s manjim sadržajem šećera bolje su za liječenje raznih tegoba, pa se najviše preporučuju kiselkaste sorte.

Od angine do žučnog kamenca

Suha šljiva također je odličan lijek ako se uzima na prazan želudac ili jedan sat prije jela. Također, pomaže kod bolova u grlu i angine, kao i u liječenju raznih kožnih osipa i zacjeljivanju rana. No, treba naglasiti i kako je odlična namirnica za zdravlje kostiju.

Šljiva je idealna hrana u raznim dijetama, pogotovo kod oboljenja bubrega, gihta, reumatizma, bolesti jetre, kod fizičkog i mentalnog umora i smanjenog apetita. U narodnoj medicini koristi se i smola iz stabla šljive koja se rastopi ili kuha s listom u vinu i koristi kod olakšanja tegoba uzrokovanih žučnim kamencem.

Foto: iStock
Samo tri do četiri suhe šljive dnevno mogu pomoći da neutralizirate stanice štetnih slobodnih radikala koji (negativno) utječu na pamćenje.

Recept za detoks jetre

Ako želite probati narodni recept za detoksikaciju jetre i krvi, potrebno vam je 8 do 22 komada svježih šljiva.

Priprema:

  1. Uvečer šljive operite, razrežite i izvaditi košpice, pa prelijte vodom i ostavite ih da tako odstoje preko noći. Ujutro vodu bacite i nalijte novu, toliko da pokrije šljive.
  2. Kuhajte na laganoj vatri 2 do 3 sata, tako da svakih sat vremena odlijevate staru i dodajete novu, toplu vodu.

Šljive jedite tople, na prazan želudac, s malo vode. Svu količinu pojedite odjednom.

Tako pripremljene šljive konzumirajte tjedan dana kod lakših oboljenja jetre ili dva tjedna kod težih.

Linker
04. travanj 2024 23:33