Bobice su bogate vitaminima, antioksidansima i flavonoidima te su odličan izbor zdravog međuobroka.
 Getty Images/iStockphoto
Gric, gric

Ako vam je već dosta rižinih krekera... Najbolje grickalice za oboljele od dijabetesa tipa 2

Zdrav način prehrane dijabetičara uglavnom je jednak kao i zdrava prehrana za sve: malo masti, posebno zasićenih i transmasnih kiselina, umjereno sa soli i šećerom...

Osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2 uvelike moraju paziti na svoju prehranu, no često, osim glavnih obroka, nemaju ideju što ponijeti sa sobom kada žele nešto prigristi na poslu ili kako nabraviti zdravu grickalicu kada, primjerice, gladaju film kod kuće.

Laura Cipullo autorica knjige The Diabetes Comfort Food Diet predlaže nekoliko zdravih grickalica kako se ne bi dogodilo da osoba koja boluje od dijabetesa tipa 2 pozeže za popularnim grickalicama poput čipsa koji mogu dodatno narušiti zdravlje. Ona predlaže da zdrave grickalice budu mješavina uglikohidrata, proteina i zdravih masti koje će biti lako probavljive te će održati razinu šećera u krvi stabilnom.


Orasi i pistacije

Bademi, pekan orasi, pistacije i kikiriki odličan su izvor proteina, vlakana i zdravih masti, no istraživanje objavljeno 2013. u časopisu The Journal of Nutrition pokazalo je kako su mnogo veće blagodati uočen kod ljudi koji su jeli nezasoljene bogate omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. To istraživanje je pokazalo da su žene koje su konzumirale 227 ili više grama oraha tijekom mjesec dana smanjile rizik od dijabetesa tipa 2 za 24 posto. Laura Cipullo predlaže da se konzumiraju suho prženi orasi bez šećera te da se ograniče obroci na male šačice, od otprilike 28 grama.


Humus

Namaz od slanutka bogat je proteinima i nezasićenim mastima što ga čini odličnim obrokom za oboljele od dijabetesa tipa 2. Ukoliko ste u žurbi, Laura Cipullo predlaže da humus pojedete s perecima, a kod kuće perece zamijenite mrkvom, krastavcem, jabukom ili krekerom od cjelovitih žitarica.


Namaz od avokada

Ovaj namaz porijeklom iz Meksika sadrži mononezasićenie masne kiseline i vitamin E, a vrlo ga je jednostavno pripremiti. Namaz od avokada odlično je kombinirati sa svježim povrćem, krekerima od cjelovitih žitarica ili pak sa šnitom tosta.


Vodič koji treba svakom dijabetičaru: 115 činjenica o šećernoj bolesti


Bobičasto voće

Bobice su bogate vitaminima, antioksidansima i flavonoidima te su odličan izbor zdravog međuobroka. Laura Cipullo navodi kako se bogice mogu jesti i u većim količinama bez straha da će poremetiti razinu šećera u krvi, a nešto manje od dvije šalice jagoda sadrže samo 15 grama ugljikohidrata.

Istraživanje objavljeno 2013. u časopisu Circulation pokazalo je kako žene koje jedu više od tri porcija jagoda ili borovnica svaki tjedan imaju smanjen rizik od srčanog udara, a druga je studija pokazala kako konzumiranje borovnica smanju rizik od dijabetesa tipa 2.

Cipullo predlaže da se za zdravi međuobrok bobice stave u grčki jogurt ili pak kombiniraju sa zobenim pahuljicama, orasima ili sirom.


Sirni kolutići ili sirni štapići

Ovaj popularni snack koji se može kupiti u supermarketima vrlo je zdrav i za oboljele od dijabetesa tipa 2 jer sadrži proteine i kalcij, a najbolje ga je kombinirati s voćem ili krekerima od cjelovitih žitarica.


Pečene sjemenke

Pola šalice pečenih bućinih ili suncokretovih sjemenki sadrži manje od 200 kalorija, a odličan su izvor vlakana, vitamine E, cinka i folne kiseline. Najbolje ih je jesti nezasoljene, a mogu se kombinirati s mnogim začinima poput kajenskog papra ili curryja.


Namazi od kikirikija i badema

Namazi od orašastih plodova, u ovom slučaju kikirijkija ili badema, držat će osobu sitom, a neće utjecati na razinu šećera u krvi. Najbolje ih je kombinirati s jabukom ili bananom, a mogu se koristiti kao umak za štapiće od celera i mrkve, a može se pomješati i s grčim jogurtom i zobenim pahuljicama.


Kokice i pečeni bademi

Kokice su bogate vlaknima, a bademi su odličan izvor proteina. Laura Cipullo predlaže da se dvije šalice kokica pomješaju s 16 pečenih badema. Istraživanje objavljeno 2012. u časopisu Nutrition Journal pokazalo je kako su kokice, ali ne one iz mikrovalne, već pečene na tavi uz minimano ulja ili maslaca, mnogo bolji snack od čipsa.

Linker
06. ožujak 2024 08:12