Matcha sadrži kofein, a budući da je čaj napravljen tako da se cijeli listovi melju u fini prah, količina kofeina je veća nego ako pijete uobičajeni zeleni čaj.
 Foto: iStock
Hit namirnica

Matcha prah - jedna od najmoćnijih supernamirnica

Ovaj je prah prepun antioksidansa, proteina, vitamina A i C te minerala kalija, željeza i kalcija. čak štiti i kožu od utjecaja UV zračenja.

Manjak energije i učestalije prehlade u ovo doba godine jasno nam daju do znanja da trebamo uložiti dodatni trud kako bismo očuvali svoje zdravlje. Jedna od moćnih namirnica koja će zasigurno u tome pomoći, povećati energiju, osnažiti imunitet i popraviti raspoloženje, jest matcha. To je vrsta zelenog čaja za koji mnogi nutricionisti i prehrambeni stručnjaci tvrde da je najkvalitetniji napitak na svijetu.

Ovaj čudesni eliksir koristi se već više od tisućljeća na Dalekom istoku, a danas se smatra jednom od najmoćnijih supernamirnica. O tome koliko je snažan, govori i to što su ga samuraji, plemeniti ratnici srednjovjekovnog i ranijeg modernog Japana, zbog visokih energetskih svojstava obavezno popili prije bitke. Bili su koncentriraniji, snažniji i hrabriji.

Ovaj poseban zeleni napitak radi se od mladih listova zelenog čaja koji se beru ranije od uobičajene berbe čaja. Za tu svrhu isključivo se probiru vršni dijelovi biljke Camellia sinensis koji su bili zaštićeni od izravne sunčeve svjetlosti. Listovi se beru ručno, zatim se pažljivo spremaju i suše i na kraju melju u fini prah. Upravo zahvaljujući specifičnom i pažljivom branju i pripremi prah zadržava silno bogatstvo visokovrijednih tvari. Gotov se skladišti također zaštićen od svjetlosti i kisika kako bi sačuvao svoju privlačnu sjajnu i zdravu zelenu boju, ali, još važnije, i snažna antioksidativna svojstva.

Kako se ispravno radi napitak

Kad je spreman za upotrebu, zanimljiv je i postupak pripreme napitka. Mada vrlo jednostavan, može se reći da sadrži i malu dozu ceremonije. Pravilo je da se šalica prvo zagrije tako da se u nju ulije vruća voda, zatim se ta voda izlije, a šalica obriše. U suhu, ali toplu šalicu stavi se zatim pola žličice matche i prelije vrućom vodom (nikako ne smije biti kipuća kako se ne bi uništila dragocjena svojstva matche) te se snažno miješa pjenjačom ili drvenom metlicom (najbolje od bambusa) pokretima naprijed - nazad ili u obliku slova M, dok se napitak ne zapjeni. Dobiva se izvanredan čaj finog, pomalo gorkastog okusa.

Foto: iStock
Matcha se može piti topla, ali i hladna, a od njenog praha rade se smoothiji, kolači i torte, sladoled.

Matcha napitak prepun je antioksidansa, katehina, proteina, vitamina A i C te minerala kalija, željeza i kalcija. Njegovi hranjivi sastojci i enzimi snažni su borci protiv negativnih učinaka slobodnih radikala, istraživanja su pokazala da je i snažan borac protiv bolesti, ali i negativnih utjecaja UV zračenja dajući kožu mlađi i svježiji izgled.

Pozitivni učinci kofeina iz matche

Matcha sadrži kofein, a budući da je čaj napravljen tako da se cijeli listovi melju u fini prah, količina kofeina je veća nego ako pijete uobičajeni zeleni čaj ili čaj iz vrećice. Primjera radi, šalica zelenog čaja ima oko 32 mg kofeina, a u čajnoj žličici visokokvalitetnog matcha praha čak je 68 mg kofeina. Ova količina kofeina ipak ne treba zabrinjavati jer su istraživanja pokazala da kofein iz matche ubrzava metabolizam za 40 posto. Pijenjem matche kofein se oslobađa polako, tijekom šest do osam sati, pa ako se izbaci jutarnja kava, matcha će osigurati organizmu dugotrajnu energiju, poboljšati fokusiranost i koncentraciju tijekom cijelog dana i poboljšati raspoloženje.

Savjetuje se i dijabetičarima jer regulira šećer u krvi, povećava izdržljivost pa olakšava sportske napore, detoksicira tijelo, ubrzava sagorijevanje kalorija, a učinkovit je i u borbi protiv kolesterola. S obzirom na to da ne izaziva nuspojave poput visokog krvnog tlaka i ubrzanog rada srca, a pruža mnoge prednosti za zdravlje, sada je pravo vrijeme za uvedete kuru matche u svoju svakodnevnu rutinu.

Nemojte propustiti: Doktor u kući + Jutarnji list u četvrtak 8. studenoga za samo 14 kuna.

Linker
16. travanj 2024 12:48