STOP BACANJU

Malim trikovima spriječite kvarenje omiljenih namirnica

Vrijeme je da naučimo kako sačuvati hranu od brzog kvarenje te samim time spriječimo njeno bacanje.

 

Bobičasto voće

Riječ je o vrlo vlažnim i osjetljivim plodovima, a kada se čvrsto zapakiraju u malu posudicu, plijesni se lako mogu širiti s jedne bobice na drugu. Ono što možete napraviti jest da pažljivo pregledajte bobice i riješite se svih onih koje su pljesnive i to čim ih donesete kući. 

Kako biste ih 'ubili', na kratko ih potopite u malo vode i bijelog octa. Pomoću papirnatog ručnika ih možete temeljito osušiti te ih pohranite u posudu s dovoljnom količinom cirkulacije zraka.

Jedina iznimka su maline. Riješite se plijesni, no operite ih tek prije jela. Naime, one imaju šuplji centar i vlaga se tamo može zadržati. 

 

Kruh

Plijesan voli topla i vlažna okruženja - upravo ono što dobivate kada stavite kruh u vrećicu i stavite ga na relativno toplo mjesto. Da bi kruh bio što svježiji i idući dan, stavite ga u plastičnu vrećicu s jednim komadom celera.

Želite li kruh održati svježim dulje od tjedan dana, možete ga narezati na kriške i tako narezanog spremiti u plastičnu vrećicu, istisnuti zrak i staviti u zamrzivač. Nakon vađenja iz zamrzivača, kruh možete odmrznuti zagrijavanjem u pećnici

 

Lisnato povrće 

Povrće dobro isperite i posušite te manje količine pospremite u plastičnu vrećicu i napušite je zrakom. Vrh vrećice zarolajte i učvrstite običnom špagom te pospremite u hladnjak. Spriječit ćete gubitak vlage, ali i vitamina.

 

Lisnato povrće možete osvježiti i tako da ga najprije stavite na nekoliko minuta u toplu vodu, a zatim u hladnu. Uvenuli celer možete osvježiti tako da ga stavite u vodu u kojoj je nekoliko ploški sirovih krumpira.

 

Avokado 

Kada zarežete avokado, površina je izložena kisiku i postaje smeđa. Isto se događa s jabukama i bananama. Kako se to ne bi dogodilo, protrljajte površinu avokada tankim slojem maslinovog ulja te ga zatim stavite u zapečaćenu vrećicu i u hladnjak. 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo