Kako malim potezima doći do ukusnijeg jela? Vrlo lako.
 Foto: Istock
Bakini savjeti

Mali trikovi pomoći će da nakon vaše riže, slanutka i ribe gosti poližu i prste

Nekad i sitnice snažno utječu na rezultate kuhanja.

S RIŽOM KUHAJTE I MASLAC

Pri kuhanju riže najvažnije je da zrna ravnomjerno nabubre i da budu dobro kuhana, ali da se ne slijepe. To možete postići tako da u proključalu vodu s rižom stavite žlicu maslaca - zrna riže će narasti i dobro se skuhati, a ostat će odvojena.

CVJETAČA U GAZI

Potrebno je samo malo neopreza i cvjetača će se prekuhati i raspasti. To se neće dogoditi ako očišćenu glavicu cvjetače umotate u komad čiste gaze i tako je kuhate. Osim toga, u vodu dodajte malo mlijeka - cvjetača će biti bjelja i ukusnija.

MEKANI SLANUTAK

Želite li da slanutak bude stvarno mekan, dan prije kuhanja stavite ga u vodu u kojoj se kuhao špinat. Idući dan ga ocijedite, stavite u čistu mlaku vodu i skuhajte. Bit će baš po zubu.

ŠTO S PREZRELIM BANANAMA?

Ako su banane prezrele, ne morate ih baciti. Ogulite ih i, prelivene medom, prepecite na maslacu. Dobit ćete brz i poseban desert.

BOCKANJE KRUMPIRA

Kako biste provjerili je li krumpir dovoljno kuhan, ne bockajte ga vilicom nego čačkalicom. Tako ćete spriječiti da u krumpir ne uđe voda.

KRUMPIRI GLUME VRGANJE

Pokaže li se dok pripremate obrok da nemate dovoljno vrganja za sve, rješenje postoji ako imate dovoljno krumpira. Krumpir i vrganje narežite na komade jednake veličine i zajedno ih pirjajte. Krumpir će preuzeti aromu vrganja. Začinite mažuranom.

BARŠUNASTI PIRE KRUMPIR

Želite li da vam pire od krumpira bude još ukusniji i da ima posebnu, baršunastu strukturu, nakon što skuhate krumpir, procijedite ga i vratite u vrući lonac, sklonite s vatre i pustite da se osuši u loncu. Tek kada bude suh zgnječite ga uz dodavanje mlijeka i maslaca.

ISCIJEDITE LIMUN DO KRAJA

Kako biste iz ploda limuna dobili što više soka, prvo ga malo stisnite vrteći ga među dlanovima ili ga dlanom lagano kotrljajte po radnoj površini uz blagi pritisak. Tako će popucati “vrećice” u tkivu ploda limuna koje sadrže sok.

JUHA S LIŠĆEM ROTKVICE

Kod rotkvica nam je obično zanimljiv plod, a listove najčešće bacimo, no ako su mladi i zdravi, prava je šteta ne iskoristiti ih, jer puni su željeza i drugih korisnih minerala i vitamina. Najbolje je dodati ih korjenastom povrću u pripremanju domaćih juha.

ZA LAKŠU PRIPREMU RIBE

  • Jednostavno čišćenje ljuskica

Kako ćete najlakše očistiti ljuskice s ribe? U prikladnu posudu ulijte dovoljno vode te ukapajte nekoliko kapljica octa. Stavite ribu u vodu na nekoliko minuta. Čišćenje će biti znatno lakše.

  • Peršin prikriva miris

Jak miris koji se širi prilikom prženja ribe nije baš ugodan, posebno ga ne volimo osjetiti poslije ručka. No, može se ublažiti. Ako u zagrijano ulje prvo stavimo listiće peršina, a tek potom ribu, riba će biti još ukusnija, a miris jela manje će se osjetiti.

  • Neodoljiva korica

Želite li da pržena riba ima hrskavu, zlatnožutu koricu, tada ribu ili njene polovice prvo umočite u posoljeno mlijeko, a zatim u brašno. Zatim je ispržite u zagrijanom ulju. Osim što će odlično izgledati, riba će imati i poboljšan okus.

  • Trik za roštiljanje

Kako ćete ispeći ribu na roštilju, a da se ne zalijepi za žice? Na roštilj prvo stavite nekoliko tankih kolutova limuna, a preko njih filete ribe. Okus će biti odličan, fileti ribe će se lakše peći i ostat će cijeli.

Linker
19. travanj 2024 12:02