Gorka naranča je hit namirnica

Liječi i ublažava bolesti koje ni lijekovi ponekad ne mogu...

Osim kao lijek za probavne probleme, koristi se protiv nervoze i problema sa spavanjem, a dobra je i za opuštanje nakon napornog dana. Štiti srce i krvne žile, potiče rad limfe i pomaže pri uklanjanju stanica karcinoma...

 

Još u 1. stoljeću gorka naranča u Kini se upotrebljavala kao lijek. Koriste se plodovi, listovi, cvjetovi, a njezine najvažnije ljekovite tvari su eterično ulje i gorke tvari zbog čega pripada skupini aromatično gorkih ljekovitih biljki.

 

Izgled

Gorka naranča je malo stablo koje samoniklo raste u gorskim predjelima istočne Indije i južne Kine. Spominje se u zapisima prije 2000 godina u Kini, gdje se koristila kao začin i lijek za dezinfekciju upaljenih i gnojnih rana. Arapski trgovci kao začin su je donijeli u Siriju, a odatle se raširila po Arabiji i sjevernoj Africi, odakle je donesena u Europu. Danas se uzgaja na cijelom Mediteranu.

 

Ljekovitost

Ljekovitost narančina ploda je mnogostruka. Koncentracija antioksidansa je među najvećima u biljnom svijetu, uz obilje vitamina C, minerala kalcija i kalija, folnu kiselinu te 60 flavonoida sa širokim spektrom djelovanja.

  • Tvari u kori i soku djeluju kao antioksidansi i pomažu pri uklanjanju stanica karcinoma, a vitaminski sadržaj održava pravilne metaboličke procese.
  • Povećava apsorpciju svih minerala iz hrane i preporučuje se u prevenciji anemije jer pospješuje apsorpciju željeza.
  • Tradicionalno se naranča preporučuje za poticanje probave, i to kod usporene probave i zatvora, a pomaže i kod proljeva.
  • Kako potiče rad limfnog sustava, jača obrambeni sustav organizma.
  • Dokazano je da hesperidin, antioksidans iz narančina soka, poboljšava funkcije krvnih žila te smanjuje rizik od srčanih i krvožilnih bolesti.
  • Djeluje na povišeni tlak i kolesterol te ima jak protuupalni efekt.
  • Naranča djeluje i kao unutarnji antiseptik.
  • Neki sastojci narančine kore uništavaju bakterije i gljivice.

 

Gorka i slatka naranča

Kora gorke naranče sadrži puno više eteričnog ulja i gorkih tvari nego kora slatke naranče. U tome je osnovna razlika između gorke i slatke naranče, međutim obje su podjednako ljekovite. Danas se i gorka i slatka naranča koriste i u narodnoj i u službenoj medicini, a mnogo se upotrebljavaju u kozmetičkoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji.

Listovi potiču probavu, a cvjetovi se koriste za smirivanje probavnih smetnji. Biljka ima antibakterijska te protugljivična i protuupalna svojstva, a zabilježena su i diuretička svojstva. Pomaže čišćenju krvi, a ima podataka da rastvara kamen u bubregu. Smatra se i da uništava tumore. Jedino se trudnicama savjetuje oprez kod korištenja.

Koristi se za liječenje glavobolje i poremećaja srčanog ritma i do sada nisu zabilježene štetne nuspojave. Plodovi su slični slatkoj naranči, ali su manji, a stablo može narasti do 10 metara u visinu. Čvrsti listovi su tamnozelene boje. Uz listove, i cvjetovi i plodovi se koriste u ljekovite svrhe. Kora se uzima s plodovima, a bogata je vitaminom C i flavonoidima. Listovi su gorki, a nakon što se uberu i osuše, koriste se za čajeve za liječenje usporene probave.

 

Ne bacajte koru

Ako je naranča iz organskog uzgoja, koru možemo osušiti te je koristiti u pripremi sokova, sirupa, voćnih salata i kolača. Radije kupujte prirodnu naranču i cijelu je iskoristite nego da kupujete naranče čiju koru morate baciti. Zapamtite, mnoge ljekovite tvari zbog kojih je naranča poznata nalaze se upravo u kori.

 

Ljuta naranča i eterično ulje nerolija

Neroli je cvijet naranče i eterično ulje nerolija dobiva se od gorke naranče. Ovo ulje je senzualno, ljubavno, osvježavajuće, a liječi tjeskobu i emocionalne probleme. Uz nekoliko kapi nerolija nakapanih na jastuk prije spavanja slađe ćete i bolje zaspati. Vrlo je jak afrodizijak, posebno za muškarce, izvrstan je antidepresiv, antiseptik, spazmolitik, baktericid, ali i fantastičan tonik. Možete staviti 10 kapi u 100 ml lavandina hidrolata i koristiti kao osvježivač prostora, odjeće i blagi parfem. Iako su citrusi fototoksični, ovo ulje cvijeta gorke naranče nije fototoksično i možete ga bez straha nanositi tijekom ljeta. Ulje nerolija uglavnom se koristi za kupke i tuširanje. Sušena kora naranče bila je sastavni dio prvih dijeta jer razgrađuje masne stanice.Koristi se najčešće kandirana. Nekandirana korica gorke naranče upotrebljava se u industriji za aromatiziranje nekih biljnih i gorkih likera.

Foto: iStock

 

Od marmelade do marinade

Od gorke naranče radi se marmelada koju posebno vole Englezi. Kod nas, na Lastovu, gorku naranču još uvijek cijede po ribi poput limuna, a u nekim krajevima u doba kolinja sokom gorke naranče polijevalo se kuhano ili pečeno svinjsko meso.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo