Danas kuham...

Kulinarske radionice mjesta su gdje se rađaju prave ljubavi

U posljednjih nekoliko godina Zagreb je doživio pravi procvat gastronomije, ne samo u obliku sve kvalitetnije ponude restorana i barova, nego i raznovrsnih događanja povezanih s hranom. Slično je, vjerujemo, i u drugim većim gradovima.

 

Kako ne bi ispalo da samo volimo jesti, važno je istaknuti da je zagrebačka gastro scena bogatija i za nekoliko mjesta na kojima entuzijasti u kuhinji mogu naučiti kako pripremiti sve od sarme pa do različitih egzotičnih jela.

 

Znatiželjni ljubitelji hrane

Jedno od takvih mjesta je i Centar za kulturu prehrane u Nazorovoj 18 u blizini zagrebačkog Britanca gdje zajedno s još nekolicinom znatiželjnih ljubitelja dobrog zalogaja možete naučiti brojne kulinarske vještine.

Radionice u Centru koji vodi Vanja Varga vole pohađati parovi koji dijele zanimanje za hranu, grupice prijatelja koje svojim čavrljanjem satove kuhanja pretvore u ležerno druženje te pojedinci poput mene koji uvijek žele isprobati i naučiti nešto novo.

Snimio: Darko Tomaš/Hanza Media

Jedna od "učiteljica" u Centru je naša nova kolumnistica Andrea Cukrov koja vodi početnički tečaj kuhanja i slastičarstva te svoje vjerne učenike redovito počasti i pokojom radionicom talijanske kuhinje s kojim ju veže posebna ljubav. Upravo sam tu radionicu odabrala za svoj nedavni posjet Centru.

Na meniju je bila bogata toskanska juha zvana ribollita, hrskavi crostini, talijansko jelo od teleće koljenice osso buco, rižoto na milanski i panna cotta za slatki završetak naše talijanske gozbe.  

Andrea nas je dočekala sa spremnim pregačama, opisala nam što ćemo kuhati i ostatku grupe pojasnila zašto će im se oko nogu motati naš fotograf Darko dok u grupicama rade na zadanim receptima.

Snimio: Darko Tomaš/Hanza Media

Atmosfera u kuhinji Centra, koja podsjeća na maminu kuhinju, brzo se pretvorila u šumu pitanja i Andreinih spremnih odgovora, letećih povijesnih činjenica, savjeta u kojim se mesnicama može nabaviti kvalitetno meso te užurbanih sudionika koji su se uhvatili sjeckanja i štednjaka, nesmetani povremenim blicanjem fotoaparata.

 

Vrijeme za kušanje

Na kraju dvoiposatne radionice, zajedno smo kušali plodove svoga rada, od predjela do deserta, uz komentiranje najdražeg recepta i polagano pospremanje kuhinje. Kako su nas srdačno dočekale, tako su nas Andrea i Vanja i ispratile, s osmijehom i obećanjem da spremaju još gomilu radionica u budućnosti, nešto za svaki gušt.

Snimio: Darko Tomaš/Hanza Media

 

Ostavljamo vas s receptim za osso buco i rižoto sa šafranom kao idealnom kombinacijom za nedjeljni ručak! Uživajte!

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo