Bit će zanimljivo vidjeti vrhunske kuhare "u akciji".
 Foto: Press
Miriši dobro

Kuharska elita na zagrebačkom gastro spektaklu

Prestižni gastro događaj za nekoliko nas dana očekuje u Zagrebu. Regionalna kuharska elita okupit će se u zagrebačkoj City Plazi kako bi po prvi puta kreirali zajedničku večeru koja će po svemu biti jedinstvena.

Sva jela biti će naravno začinjena vrhunskim začinima, a potpisati će je zvučna imena renomiranih chefova poput Hrvoja Zirojevića, Ivana Pažanina, Brace Sanjina, Davida Skoke, Dragana Jovanovića, Ljubiše Stojanovića, Uroša Uroševića, a uz mentorstvo legende kuharstva Steve Karapanže priliku da bude u ovom izabranom društvu dobiti će i jedan još ne afirmirani, ali vrlo talentirani mladi kuhar Edin Karančić. Za Grill Party odgovoran je, a tko drugi, nego jedan od najboljih chefova iz Sarajeva Nermin Hodžić. Svaki od njih kreirat će jedno jelo kojim će u fuziji s drugima i začinima predstaviti jedinstvenu večeru za ljubitelje vrhunske hrane.

• Stevo Karapandža, rođeni Karlovčanin, jedan je od najpoznatijih chefova s naših prostora. Svoju karijeru započeo je u prestižnom zagrebačkom hotelu Esplanade, zatim u hotelu Intercontinental gdje je sa svoje 24. godine postao šefom kuhinje. U Londonu godinu dana radio je u hotel u prestižnom hotelu Savoy. Popis gradova u kojim je ostavio trag uključuje Tel Aviv, Beograd, Beč, Budimpeštu, kao i Italiju te Švicarsku u kojoj je dobio i državljanstvo. Vrhunski chef sa svojim je timom kuhao za Tita, Franka Sinatru i mnoge druge svjetske zvijezde, a 1998. godine Karapandža sa suprugom i djecom otvorio je vlastiti restoran Sonne.

• Hrvoje Zirojević jedan je od najboljih hrvatskih chefova i autoritet domaće gastronomije. Uz vođenje jednog od najpoznatijih hrvatskih restorana Laganini na Palmižani, ovaj svestrani gastro umjetnik je i ugledni predavač koji na opatijskom Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu mlade podučava stvaranju prave gastro čarolije.

• Ivan Pažanin, chef popularnog hrvatskog showa, još je kao tinejdžer postao ljubitelj pripreme hrane te je već za vrijeme školovanja napravio prve kulinarske korake. U želji da proširi i usavrši svoje kulinarsko umijeće, iz rodnog Splita ubrzo se preselio u inozemstvo gdje je specijalizirao mediteransku, francusku i talijansku kuhinju. Impresivna lista Ivanovih klijenata sastoji se od timova Formule 1, članova kraljevske obitelji pa sve do filmskih zvijezda.

• Braco Sanjin slovi za majstora kuhara I. reda, a jedan je od utemeljitelja Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija te sudionik brojnih projekata vezanih uz promociju hrvatske gastronomije.

• David Skoko jedan je od modernih velikana domaće gastronomije i veliki ljubitelj pecanja. Za sebe kaže da je prvo ribar pa tek onda ugostitelj. Njegova čuvena konoba Batelina u Istri koju vodi s roditeljima postala je svjetska senzacija zbog koje ljudi putuju iz svih dijelova Europe te dobila i titulu najboljeg ribljeg restorana u Hrvatskoj. U svojo konobi ugostio je i renomiranog chefa i planetarno poznatog putopisca Anthonya Bourdaina.

• Uroš Urošević prvi je kuhar iz Srbije koji je član najelitnijeg kulinarskog udruženja - Svjetsko društvo masterchef iz Londona. Međunarodni je gastronomski sudac sa licencom WACS (Svjetska asocijacija kuhara).

• Edin Karančić vrlo je talentirani mladi kuhar iz Vinkovaca koji je od svoje trinaeste godine u kuhinji. Svoj rad usavršava uz mentorstvo kulinarske legende ovih prostora Steve Karapandže, uz kojeg će kuhati upravo i na nadolazećem zagrebačkom gastro spektaklu.

Vodeći chefovi regije na taj će način obilježiti 20 godišnju obljetnicu kompanije Kotanyi u Hrvatskoj.


"Kuhati s inspiracijom-živjeti sa strašću" - misija je tvrtke koja upravo ovom večerom obilježava 20 godina postojanja u Hrvatskoj i 137 godina dugu obiteljsku tradiciju. Stoljetnu gastro bajku započeo je Mađar Janos Kotanyi koji je došavši u Beč, zahvaljujući izuzetnoj kvaliteti paprike postao ekskluzivni dobavljač carskog dvora. Tvrtka se iz Austrije počela širiti prije tridesetak godina, a danas svoju rapsodiju za nepce nudi u čak 20 zemalja od Europe do Kine i Brazila.

Linker
17. travanj 2024 18:16