Foto: iStock
Umijesite i ispecite ga sami

Kruh od cjelovitih žitarica

  • 400 g kvasa
  • 1 litra mlaćenice
  • 1 kg krupno mljevenog raženog brašna
  • 250 g fino mljevenog raženog brašna
  • 250 g pirova brašna
  • 3 čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica korijandra
  • 1 čajna žličica kima

Priprema:

  1. Zamijesite kvas, mlaćenicu i raženo brašno. Pokrijte krpom i ostavite da miruje preko noći.
  2. Sutradan podijelite tijesto na dva dijela. U jedan dio dodajte pirovo brašno i 1,5 čajnu žličicu soli. U drugi dio dodajte fino mljeveno raženo brašno, korijandar, kim i 1,5 čajnu žličicu soli.
  3. Svako tijesto mijesite posebno 10-ak minuta. Oblikujte ga i stavite na papirom obložen lim za pečenje, pokrijte krpom i ostavite na toplome oko četiri sata da se diže.
  4. Prije pečenja tijesto zarežite nožem na više mjesta, premažite vodom, prekrijte aluminijskom folijom na kojoj je izrezana rupa kako bi tijekom pečenja mogla izlaziti para.
  5. Stavite u hladnu pećnicu u koju ste stavili vatrostalnu posudu s vodom. Pecite oko dva sata na 160-170°C.
  6. Desetak minuta prije kraja skinite foliju. Po želji nakon pečenja koricu kruha možete premazati maslinovim uljem.
Linker
19. travanj 2024 19:28