Foto: iStock
Jesen za stolom

Krem juha od vrganja

Raste na tlu u blizini stabala, a najviše voli šume smreke i bukve. Može se jest svjež, ukiseljen ili sušen. Srodne vrste su mu ljetni vrganj, borov vrganj, turčin i dedek. Okus mu je nenadmašan stoga se ne morate pitati zašto ga zovu kraljem gljiva.

1 kg očišćenih vrganja
1 veći narezani luk
4 režnja češnjaka
3 dl vrhnja za kuhanje
2 žlice ulja
sol i papar

Priprema:

  1. U dubokoj posudi na ulju prodinstajte nasjeckani luk dok ne uvene pa dodajte sitno nasjeckani češnjak. Kratko prodinstati, dodati 80 dag gljiva narezanih na listiće i dinstajte dok ne počnu puštati svoj sok.
  2. Podlijte s pola litre vode i kad prokuha smanjite vatru i kuhajte 15 minuta. Dobro izmiksajte štapnim mikserom, posolite, popaprite.
  3. Dodajte vrhnje i ostatak vrganja koje ste prethodno prodinstali na malo masnoće. Kad zavri, kuhajte na laganoj vatri još 10 minuta.

Ako niste u prilici nabaviti vrganje, možete se poslužiti i lisičarkama.

Linker
19. travanj 2024 03:55