došlo je njeno vrijeme

KRALJICA JESENI Regulira kolesterol, odlična je za sve koji pate od bolesti želuca i crijeva, a njene sjemenke dokazano pomažu kod raka prostate

Među povrćem buča je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA) i omega-3 masne kiseline, koja je dobra za srce i krvne žile.

 

Bundeva je među najvećim izvorima karotenoida alfa-karotena i beta-karotena, spojeva provitamina A koje je moguće pretvoriti u aktivan oblik tog vitamina. On je, među ostalim, vrlo važan za zdravlje pluća. Karotenoidi su također jaki antioksidansi i zaštitnici od upala.


Dobra za srce

Novija istraživanja pokazuju da karotenoid kriptoksantin iz bundeve i muškatne tikve smanjuje rizik za rak pluća. Među povrćem buča je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA) i omega-3 masne kiseline, koja je dobra za srce i krvne žile.

Mangan, bakar i vitamini B1 i B5 korisni su za zdravlje, a ima i triptofana, koji regulira san. Bundeva je siromašna kalorijama pa je idealna za mršavljenje i održavanje poželjne tjelesne mase.

 

Odlična je za sve koji pate od bolesti želuca i crijeva. Pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva, kod artritisa i gihta. Regulira kolesterol, problematičnu kožu, pomaže zdravlje očiju, mokraćnog sustava i prostate.


Bučino ulje i sjemenke bundeve

Bučino ulje jedno je od najhranjivijih ulja jer je odličan izvor esencijalnih masnih kiselina, antioksidansa, vitamina i sterola. Ulje sjemenki bundeve djeluje kao diuretik, poboljšava kvalitetu spermija i zdravlje kože, jača imunitet, sprečava dijabetičku nefropatiju i uravnotežuje hormone. Sjemenke bundeve bogate su proteinima, mastima, aminokiselinama, triptofanom, glutamatom, vitaminima E i B te mineralima bakrom, manganom, kalijem, željezom, cinkom i selenom. Imaju mnogo kalorija, zato ih treba jesti previše.

Pomažu peristaltiku crijeva, djeluju umirujuće, antistresno, antioksidativno, snižavaju kolesterol i poboljšavaju pamćenje. Dokazano pomažu i kod raka prostate i olakšavaju mokrenje.


Jeste li znali?

  • Sirovo meso, odnosno unutrašnjost buče može se upotrijebiti i za obloge prilikom opeklina prvog stupnja.
  • I sjemenke i ulje poznato su sredstvo narodne medicine za rješavanje glista i drugih crijevnih parazita. Ne nadražuje sluznicu i nije otrovno, a osim toga može se konzumirati više dana zaredom jer nema nikakvih popratnih učinaka.
  • Bučine sjemenke gulite neposredno prije upotrebe i odbacite samo čvrstu ljusku, a ne i sivo-zelenu ovojnicu sjemenke ispod nje jer se upravo u njoj skrivaju ljekovite tvari.
  • Koliko koštica smijemo konzumirati na dan? Za odrasle se najčešće navodi količina od 300 grama, za djecu od 30 do 150.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo