Znate li prepoznati kvalitetu?
 Foto: Istock
Da, znamo da su ukusne

Koje namirnice bismo trebali prestati kupovati u trgovinama

Donosimo popis proizvoda koji se zbog lošeg nutritivnog sastava i roka trajanja ne bi trebali naći u vašim shopping kolicima.

Rakovo meso

Ovo je popularan i jeftin sastojak mnogih salata, ali nažalost nema veze s rakovima (osim imena). Rakovo meso ili popularni surimi štapići sastoje se od mljevenih ostataka ribe, aroma i škroba. Većina sadrži veće količine šećera, aroma i pojačivača okusa.

Dimljena hrana

Dimljena hrana vrlo je popularna širom svijeta, ali i tema brojnih rasprava o njenom utjecaju na zdravlje. Postoje tradicionalne metode dimljena koje djeluju kao prirodni konzervansi i mogu produžiti rok trajanja, a zatim postoje i jeftinije metode pod nazivom 'tekući dim' koje su doista sumnjičave.

Štetne kemikalije s pojačivačima okusa, fenolima i formaldehidom često se ne spominju na pakiranju. Ako jednostavno ne možete odoljeti okusu komada dimljenog mesa ili ribe, odaberite proizvode sa znakovima prirodnih metoda dimljenja.

Vegetarijanski burgeri

Nerijetko se ovi burgeri umjesto povrća napune pšeničnim glutenom, sojom i biljnim uljem. Provjerite što kaže naljepnica i je li unutra stvarno povrće. Najsigurniji i najukusniji je sigurno onaj koji pripremate kod kuće.

Gumeni bomboni

Šareni i aromatični medvjedići su vrlo popularni među djecom i odraslima. Međutim, sastojci modernih gumenih medvjedića često su daleko od onih klasičnih. Prirodni pektin često je zamijenjen svinjskom želatinom, a prekrasne boje su napravljene sintetskim pojačivačima okusa i bojanjem. Osim toga, neki proizvođači koriste sumporni dioksid kao konzervans, a to se ne spominje uvijek na pakiranju te u većim dozama može uzrokovati alergiju.

Kukuruzne pahuljice

Nerijetko se zdjelica kukuruznih pahuljica predstavlja kao 'zdrav' doručak. Međutim, sastojci i način izrade kukuruza možda će vam poljuljati to mišljenje.

Naime, nakon prženja kukuruznih pahuljica, svi vitamini nestaju iz kukuruznog brašna, a šećer, ulje koje se koristi za prženje, i konzervansi nisu dobri za vaše tijelo.

Osim toga, oni mogu, ako ih redovito jedete, dovesti do neželjenih kila.

Grožđe

Grožđe ima vrlo kratak rok trajanja i treba ga pojesti odmah nakon što ga uzmete. Naravno, proizvođači i supermarketi to ne vole pa pokušavaju produljiti rok trajanja i poboljšati izgled proizvoda. Dakle, ako kupite grožđe i vidite da se nije naboralo i smežuralo nakon nekoliko dana, to znači da je prošlo kroz kemijsku obradu.

Linker
19. travanj 2024 08:23