Liži bez grižnje savjesti

Kod bolnog grla pomažu domaće lizalice kakve su nam radile naše bake

Česte prehlade, gripu i druge bolesti u zimskim mjesecima prati neugodno bolno grlo. Kako doskočiti toj napasti?

 

Odličan domaći ublaživač su lizalice od karamela, kakve su nam pripremale još naše bake. Jako su ukusne, a vrlo jednostavne za pripremu.

  • Za lizalice od karamela treba nam tek nekoliko žlica smeđeg šećera.
  • Šećer uspemo u posudu i zagrijavamo ga, stalno miješajući, dok se ne otopi i pretvori u tekućinu.
  • Kad dobije lijepu smeđu boju, posudu maknemo s vatre, a rastopljeni šećer izlijemo na papir za pečenje u obliku malih krugova.
  • U krugove odmah stavimo drvene štapiće i pričekamo da se ohlade.
  • Ukusne karamela lizalice su gotove!

 

Maštoviti dodaci

Lizalice možemo obogatiti brojnim dodacima. Šećeru u posudi možemo dodati cimet, kurkumu ili naribani đumbir.

Na papir za pečenje možemo rasporediti osušeno bilje, na primjer mentu, a potom na nju izliti karamelizirani šećer. Dok se hlade, lizalice možemo pokapati sokom od limuna.

Foto: iStock

 

Samo karamele

Ako pri ruci nemate drvenih štapića, možete napraviti karamel bombone. Postupak njihove pripreme je isti, samo bez štapića.

Iako je recept za pripremanje lizalica jednostavan, prilikom rada s vrućim šećerom treba biti pažljiv.

Ako vam se dogodi da se prilikom ulijevanja karamela na papir za pečenje opečete, šećer treba brzo isprati, a bolno mjesto natrljati kokosovom mašću. Pomaže i nanošenje eteričnog ulja lavande, koje će donijeti trenutno olakšanje.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo