Jeste li ga probali?
 Getty Images
DAJ ŠALICU!

Kažu da je ovo najzdraviji čaj ikad: čisti jetru, topi bubrežne kamence, uništava stanice raka

Kada bi vas pitali da nabrojite top pet najzdravijih namirnica zasigurno biste i vi među njih uvrstili i - đumbir. I ne biste pogriješili, đumbir doista jest vrlo zdrava namirnica i preporučljivo ju je koristiti u svim njenim oblicima.

Đumbir je začinska biljka ljekovitih svojstava koju ljudi koriste već dulje od 7000 godina. Od njega se pravi vrlo zanimljiv čaj i pivo koje to nije. Nezamjenjiv je sastojak mnogih jela nacionalnih kuhinja diljem svijeta. Pozitivno djeluje na organizam, a cijene ga kuhari, slastičari i gurmani.

Kada bi vas pitali da nabrojite top pet najzdravijih namirnica zasigurno biste i vi među njih uvrstili i - đumbir. I ne biste pogriješili, đumbir doista jest vrlo zdrava namirnica i preporučljivo ju je koristiti u svim njenim oblicima.

Ova biljka obiluje ljekovitim svojstvima, među kojima se ističu njene sposobnosti da smanji upalne procese u tijelu, potakne probavu i ojača imunitet.

I dok se u Europi uglavnom koristio kao začin, u kineskoj, arapskoj i indijskoj narodnoj medicini đumbir se, osim u gastronomiji, zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima koristi i u liječenju mnogih tegoba. Slovi za učinkovito sredstvo protiv mučnine, gihta, dišnih problema, tegoba debelog crijeva, migrene, osteoartritisa, reumatoidnog artritisa i dr. Ne bez razloga, u drevnoj se indijskoj medicini naziva "velikim lijekom". Zahvaljujući znanstvenim istraživanjima koja su opravdala njegovu široku primjenu pokazavši brojna pozitivna svojstva, objeručke je prihvaćen na Zapadu kao funkcionalna hrana i učinkovita pomoć u klasičnoj medicini.

Poštovatelji i promotori narodne i herbalne medicine ističu čaj od đumbira kao ultimativni napitak za jačanje imuniteta, borbe s upalnim procesima u tijelu te čišćenje organizma.

Stoga, donosimo jedna od recepata za čaj od đumbira koji se u posljednje vrijeme sve češće može naći na društvenim mrežama i portalima. Hvale ga kao ultimativni "lijek" kod prevencije i liječenja mnogih bolesti, no, naravno, uzmite to s rezervom - pomoći može, no kad su bolesti u pitanju ipak se prethodno posavjetujte s liječnikom.


TREBAT ĆE VAM

Sastojci:

  • 2 dcl vode
  • 1 dcl kokosova mlijeka
  • ¼ žličice kurkume
  • ¼ žličice naribanog đumbira


PRIPREMA:

Stavite vodu da se grije u lončiću.

Kad voda zavrije dodajte joj kurkumu i đumbir. Smanjite temperaturu i kuhajte na laganoj vatri 7-10 minuta.

Dodajte mlijeko i procijediti čaj u čašu.

Savjet više! Poboljšajte okus čaja dodavanjem meda. Uživajte, zdravije piće ne postoji!


Na kraju, dodajmo još jednom kako ovo nije lijek i kako nije preporučljivo koristiti ga bez da se prethodno posavjetujete s liječnikom, pogotovo ako osoba boluje od neke kronične ili teške bolesti.


ČITAJTE I:

Linker
04. travanj 2024 09:40