pripazite

Kardiolozi upozoravaju - ove 23 namirnice su najgore za srce, a (pre)često su nam na tanjuru

Ako želite da vaše srce i kardiovaskularni sustav budu zdravi u godinama koje dolaze, pripazite na unos ove hrane.

 

Hrana za zdravo srce sadrži hranjive tvari za koje se pokazalo da su dobre za kardiovaskularni sustav, smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti snižavanjem 'lošeg' LDL kolesterola i triglicerida u krvi, smanjuju krvni tlak, kontroliraju težinu i / ili poboljšavaju osjetljivost na inzulin, kažu stručnjaci.

Omega-3, kalij, kalcij, magnezij, vlakna, fitonutrijenti i antioksidansi su najbolji izbor čineći mediteransku prehranu vrhunskim izborom za one koji žele održati ili poboljšati zdravlje srca.

A znate li koje su namirnice najgore za srce? Evo što kažu stručnjaci:


1. Prerađeno meso - čak i inačice suhog mesa s malim sadržajem masti sadrže konzervans natrijev nitrat, nitrati mogu povećati unutarnju upalu, a kronična upala ima izravnu vezu s razvojem ateroskleroze.

2. Hot dog - mogu biti bogati zasićenim masnoćama. Čak i opcije s niskim udjelom masti znaju imati puno soli. Važno je pripaziti na unos natrija, jer višak često dovodi do povišenog tlaka.

3. Kupovna pečena piletina - one nerijetko sadrže više natrija i zasićenih masnoća.

4. Kečap - možda na to nikad niste pomislili, ali i kečap također sadrži puno soli i treba pripaziti na unos ako imate problema sa srcem.

5. Barbecue umak - za malo manje natrija i dodatnih šećera, umak napravite sami.

6. Sol - prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije odrasli ne bi smjeli konzumirati više od 2300 mg natrija na dan, što je otprilike jedna žličica soli.

7. Preljev za salatu – mnogi nemasni preljevi su prezasićeni šećerom. Evo kako napraviti domaći.

8. Žitarice pune šećera - ako ima više od 8 grama šećera po porciji, bolje preskočite, savjetuju stručnjaci.

9. Pohana piletina - stara je preporuka izbjegavati prženje paniranih namirnica u dubokom ulju. Namirnica upije dosta ulja pa ne čudi podatak kako pržena hrana može sadržavati čak 75 posto ulja. S obzirom na to da konzumiranje pržene hrane povećava zastupljenost masti u prehrani, ono kao način termičke obrade nikako nije preporučljivo onima koji trebaju ograničiti unos masti.

Čitajte i: Tko bi rekao - uz ovaj jednostavan trik i pohano može biti zdravo

10. Pomfrit - preveliki unos povezan je s rizikom za hipertenziju i dijabetes tipa 2, kao i za bolesti srca.

11. Čips - sadrži malo vlakana i proteina, ali su zato je pun natrija. Još jedna zabrinjavajuća stvar je kolesterol, jer je ovaj slani zalogaj duboko pržen u najsmrtonosnijem tipu masnoće - trans masnoće.

12. Kapari - samo jedna žlica sadrži 400 miligrama natrija.

13. Voćni jogurti - bolje je da kupite grčki jogurt kojem ćete dodati voće.

14. Margarin - margarini za kuhanje sadrže mnogo tzv. transmasti koje pridonose povećanju razine štetnog LDL kolesterola. Brojne su ga studije povezale s povećanim rizikom od srčanih bolesti i raka.

15. Krafne - trans masti mogu povećati rizik za bolesti srca.

16. Keksi -jedan od osnovnih sastojaka pakiranih keksa je hidrogenizirano biljno ulje bogato trans-mastima i zasićenim mastima. Neke ih studije povezuju s bolestima srca, druge s pretilosti i dijabetesom, ali svaka studija potvrđuje njihovu štetnost.

17. Kupovne energetske pločice - često imaju previše šećera te je najbolje da ih napravite sami. Evo kako!

18. Crveno meso - pokazalo se da konzumacija crvenog mesa povećava kardiovaskularni rizik. U usporedbi s bijelim mesom ili vegetarijanskim izvorima bjelančevina, crveno meso potiče tijelo da proizvedi više crijevnih bakterija trimetilamin N-oksid (TMAO). Velike količine TMAO u tijelu povezane su s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara.

19. Bijeli kruh - jedno talijansko istraživanje pokazalo je da žene čija svakodnevna prehrana sadrži veće količine bijelog kruha, bijele riže, pizzu i slične namirnice pune jednostavnim ugljikohidratima više su nego dvostruko sklone razvijanju bolesti srca

20. Bijela riža - jako prerađeni ugljikohidrati povećavaju masnoće na trbuhu, što je faktor rizika za dijabetes i koronarnu bolest.

21 Energetska pića - liječnici upozoravaju osobe s visokim tlakom da budu oprezne i dobro prosude treba li im energetski napitak budući da povećani krvni tlak ometa ritam srca.

22. Gazirana pića - znanstvena su istraživanja pokazala kako “samo” jedno do dva pića dnevno povećava rizik za pojavu brojnih zdravstvenih problema. Među njih se, uz debljinu, ubrajaju šećerna bolest, karijes, bolesti srca, nedostatak nekih hranjivih tvari u organizmu, problemi vezani uz živčani sustav…

23. Alkohol - treba biti umjeren, ali ako patite od visokog krvnog tlaka ili znate da imate visoke trigliceride, onda alkohol može povećati rizik za bolesti srca.


ČITAJTE I:

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo