Piše: Angelina Paić, sveučilišni specijalist nutricionizma
Kako imati zdrav odnos prema hrani i uživati u slasticama bez negativnih posljedica na naše zdravlje i izgled? Je li to doista tako teško i nemoguće kao što se ponekada čini? Moramo li se odreći u potpunosti slatkih namirnica kako bismo bili zdravi i fit?
Opsjednutost zdravom prehranom
Mnogi u želji da poboljšaju svoje zdravlje, upadnu u začarani krug između osjećaja žudnje za hranom, želje da jedu isključivo zdravo (po njihovim osobnim standardima) i osjećaja krivnje ako popuste u kontroli i ograničavanju svoje prehrane. Ta pretjerana briga o prehrani je stanje prepoznato kao ortoreksija - opsjednutost zdravom prehranom i često je povezana s anksioznošću.
‘Zabava bez torte je samo sastanak’, rekla je slavna američka kuharica Julia Child. Slažem se s njom. Možete li zamisliti rođendan ili bilo koje slavlje bez torte? Ja ne.
‘Joj ne bih smjela, ali evo samo malo ću probati’, bojažljivo se opravdavamo. ‘Ne jedem ugljikohidrate’, reče ona tužno gledajući u tortu. Ili još gore uveli ste si tzv ‘cheat day’ dan u kojem varaš sebe sa sobom? Taj dan smiješ jesti pa se pretrpavaš, a ostale se kažnjavaš?
To nije zdrav odnos s hranom i to nisu dobre prehrambene navike!
Raspoloženje i kognitivne sposobnosti
Kada govorimo o zdravoj prehrani jako je bitno naglasiti da zdrava prehrana ne treba isključivati užitak! Mnogi od nas osjećaju žudnju za čokoladom i slasticama, a zabrana konzumacije neće uroditi plodom.
Zašto? Slatko je prvi okus koji smo upoznali dok smo bili bebe preko majčina mlijeka. Osjetljivost mirisa i okusa s godinama slabi, no slatko je okus koji ostaje najizraženiji i u trećoj životnoj dobi. Ne možemo bez tog okusa koji često ima i psihološku komponentu-utjehu.
Brojnim je istraživanjima dokazano kako sastav hrane direktno utječe na kemijski sastav našeg mozga, pa tako utječe i na naše raspoloženje i kognitivne sposobnosti.
Kada smanjite konzumaciju nutritivno siromašnih namirnica (većinom pune šećera, saharoze), a kalorijski bogatih i odmorite malo okusne pupoljke, brzo ćete osjetiti kako su mnoge žitarice, voće i povrće slatki. Kako suho voće i orašasti plodovi imaju čitav spektar okusa i kombinacija koje će umiriti žudnju.
No u situacijama kao što je PMS odgovoriti na pitanje:
‘Ima li što slatko?’
‘Pojedi jabuku!’- može biti po život opasno! Ne za osobu koja pita već onoga koji savjetuje! Šalim se, naravno. No nije šala da u trenucima stresa ili za poboljšanje raspoloženja, čokolada je ultimativna ‘hrana za utjehu’ (eng. comfort food) za kojom se poseže.
Olakšava menstrualne bolove
Tamna čokolada koja sadrži minimalno 70 posto kakaa je uvijek bolji izbor od mliječne, jer iako mliječna sadrži više kalcija, tamna ima manje šećera i više fitokemikalija među kojima se ističu antioksidansi polifenoli i flavanoli. Polifenoli dokazano smanjuju rizik od srčanožilnih bolesti, a flavanoli djeluju pozitivno na mozak i pamćenje.
Svaki recept možete modificirati da bude manje kaloričan, a nutritivno bogatiji. Za vas sam pripremila recept koji sam pronašla na internet i modificirala. Umjesto bijelog brašna koristila sam integralno (bogatije vitaminima, mineralima i vlaknima), umjesto običnog koristila sam kokosov šećer (ima divan karamel okus, a po nutritivnom sastavu sadrži više željeza, magnezija i cinka od šećerne trske ), a umjesto mliječne ili čokolade za kuhanje koristila sam tamnu čokoladu sa 70 posto udjela kakaa.
Probajte i vi : ČOKOLADNI PMS TART
Sastojci za prhko tijesto:
- 140 g integralnog brašna
- 100 g hladnog maslaca
- 50 g kokosovog šećera
- 30 g dobro poprženog, samljevenog lješnjaka
- 1 žutanjak
- prstohvat soli
Nadjev:
- 200 g tamne čokolade s min 70 posto kakaa !
- 200 ml slatkog vrhnja
- za ukras: 45 g prženog, krupnije sjeckanog lješnjaka
Priprema:
- U brašno dodati šećer, žumanjak, sol, na kockice izrezani maslac i mljeveni lješnjak te zamijesiti glatko tijesto.
- Formirati ga u kuglu te zamotano u prozirnu foliju ohladiti najmanje 40 min u frižideru.
- Za to vrijeme otopiti čokoladu sa slatkim vrhnjem i ohladiti.
- Možete koristiti više malih kalupa za mini tortice ili veliki kalup promjera 20 cm.
- Tijesto razvaljati na pola centimetra debljine i obložiti kalup.
- Dno tijesta izbockati vilicom i peći u pećnici na 180°C, 15 tak minuta.
- Pečeno tijesto ohladiti i u njega izliti čokoladni nadjev.
- Ohladiti minimalno 3 sata u hladnjaku.
- Po želji ukrasiti sjeckanim lješnjacima.
Dobar tek! I za kraj, ne zaboravite se nakon deserta pokrenuti. Unijeli ste dovoljno energije, nemojte ju sada skladištiti već trošite u šetnji, vožnji bicikla, što god vas veseli ;-)