Umjesto bijele čokolade, bolji izbor je sladoled ili tamna čokolada.
 Foto: iStock
Hrana koja to nije

Kako nas varaju: Ni 'č' od čokolade, a bome ni 'š' u soku od šipka

Bilo da kuhate kod kuće il jedete po restoranima, zasigurno želite dobiti ono što ste naručili/kupili u dućanu. No pojedine namirnice, kažu stručnjaci, ipak nisu ono za što se predstavljaju.

Hrana koja se predstavlja za nešto što nije. Bijela čokolada i vegetarijanski burgeri samo su neke od popularnih namirnica koje su totalna prevara.

Rakovo meso

Ako mislite da su vaši surimi štapići nastali od bića koja žive na dnu mora, grdo ste se prevarili. Stručnjaci se slažu da su oni velika prevara među plodovima mora. Sastoje se od mljevenih ostataka ribe, aroma i škroba. Radije se odlučite za tunu i losos, jer tada znate da jedete ono što ste naručili.

Wasabi

Ova biljka ima vrlo specifičan okus i miris, a poznata je i kao japanski hren ili namida. Jače djeluje na dišne puteve jer ljutina dolazi iz sastojaka koji isparavaju i djeluju udisanjem. Tradicionalni japanski wasabi je svježe narezan, a toplinu izgubi nakon nekoliko minuta. Ono što se u većini zemalja servira je kombinacija senfa, hrena i zelene boje. Ta mješavina je ekstra ljuta, dok pravi wasabi nema baš takav jak i gorak okus. S druge strane hren, kao i wasabi ima brojne antibakterijske zdravstvene prednosti.

Bijela čokolada

Prava čokolada sadrži tri neizostavne komponente: čokoladni liker, kakao maslac i kakao. Bijela čokolada nema zadnje dvije stvari, što znači da joj nedostaju flavonoidi i antioksidansi. Nutricionisti ističu da je i znatno nezdravija od prave čokolade jer se teže probavlja i obiluje masnoćama i šećerom. Ako baš ne možete bez nje, birajte kvalitetniju bijelu čokoladu s kakao maslacem.

Sok od šipka

Istraživanja pokazuju da sok od nara (šipka) može spriječiti razne zdravstvene probleme poput visokog kolesterola, visokog krvnog tlaka i bolesti srca. Zvuči predobro da bi bilo istinito, zar ne? No isto tako, brojna istraživanja su pokazala da se sokovi od šipka razrjeđuju sokom od grožđa ili krušaka. Nažalost brojni voćni sokovi umjesto pravog voća često sadrže vodu, boju, šećer i slatke umjetne arome.

Sirupi

Palačinke za doručak su i kod nas postale sve popularnije, no brojni sirupi po dućanima nisu poput pravog javorovog sirupa. Stručnjaci kažu da su uglavnom napravljeni od dvije vrste kukuruznog sirupa, umjetnih aditiva i nula hranjivih vrijednosti.

Vegetarijanski burgeri

Nerijetko se ovi burgeri umjesto povrća napune pšeničnim glutenom, sojom i biljnim uljem. Provjerite što kaže naljepnica i je li unutra stvarno povrće. Najsigurniji i najukusniji je sigurno onaj koji pripremate kod kuće.

Linker
20. travanj 2024 16:15