Ne oduzima previše vremena

Kako kuhati sa smanjenim udjelom soli - imamo tri sjajna recepta!

Smanjenjem dnevnog unosa soli na 5 g, smanjuje se rizik od moždanog udara za 24 posto i rizik od koronarne bolesti srca za 18 posto.

 

Zaklada 'Hrvatska kuća srca' već niz godina komunicira smjernice Svjetske zdravstvene organizacije, među kojima se posebno ističe ona o konzumaciji soli, točnije o primjerenom dnevnom unosu kuhinjske soli do 5 g, dok u Hrvatskoj prosječni građanin unosi čak duplo veću količinu od 11,6 g. U cilju edukacije medicinskog osoblja i građana općenito, Zaklada je ove godine u susret obilježavanju Svjetskog dana hipertenzije u suradnji s chefom Brankom Ognjenovićem organizirala kulinarsku radionicu kako kuhati sa smanjenim udjelom soli.

Sol je važna za normalan rad ljudskog organizma. Sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka, bitna je u prijenosu električnih impulsa u živcima i mišićima te pri apsorpciji hranjivih tvari u tankom crijevu.

Istovremeno, prekomjeran unos kuhinjske soli jedan je od najvažnijih uzroka nastanka povišenog krvnog tlaka i time uzrokuje i povećani rizik za razvoj srčanog i moždanog udara, bubrežnih bolesti, osteoporoze, ali i nekih malignih bolesti.

 

Kuhanje ne mora biti komplicirano

- Prema dostupnim epidemiološkim podacima u Hrvatskoj od hipertenzije boluje najmanje 37,5 posto građana. Povišeni krvni tlak je uzrok brojnih bolesti, stoga smatramo kako je edukacija građana, ali i stručnog medicinskog osoblja koje savjetuje građane o prehrani iznimno važna. Smanjenje dnevnog unosa soli je nešto što svatko od nas može primijeniti, a zdrava navika sačuvat će naše srce - istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr.med. iz Zaklade 'Hrvatska kuća srca'.

Foto: Promo

Chef Branko Ognjenović pripremio je kreativna jela inspirirana mediteranskom kuhinjom sa smanjenim udjelom soli koje je vrlo jednostavno pripremiti kod kuće.

- Ljudi često misle kako je kuhanje komplicirano i oduzima puno vremena, no ne mora uvijek biti tako. Danas smo na radionici posvećenoj smanjenom unosu soli pripremili tri jela – carpaccio od cikle s lignjama i matovilcem, poširani file bijele ribe i grillanu skutu s bananama, medom i chillijem –  koja su brza za pripremu, zdrava, a ujedno i vrlo ukusna. Sol je sastavni začin većine jela, no unos soli možete svakako smanjiti, a da pri tome ne ugrozite okus jela.

 

Jednako tako, sol možete zamijeniti i nekim drugim začinima koji su dobri za srce poput chilija, crvene paprike, papra, bosiljka, ružmarina, kardamoma, origana, kima, currya i limunovog soka - savjetovao je chef Branko Ognjenović.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo